Opinii

Audierea miniştrilor - o neînţelegere gravă a raportului dintre individ şi instituţii. Cum să vrei să-i conduci pe alţii, când tu nu-ţi înţelegi locul şi rostul pe lume?

Opinie Iulian Anghel, editor politic ZF

Audierea miniştrilor - o neînţelegere gravă a...

Autor: Iulian Anghel

18.02.2020, 16:24 1014

PSD nu va spune nici să-l pici cu ceară că a renunţat la ambiţia de a reveni la guvernare în următorii patru ani, preferând să-şi salveze baronimea locală - noul pol al puterii social-democrate în România de azi, prin trocul „anticipate”- contra renunţării, din partea PNL, la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, care i-ar provoca daune uriaşe.

PNL nu va spune, nici tras pe roată, că insistenţa sa pentru alegeri înainte de termen ţinteşte, de fapt, data de 1 septembrie, aducătoare de nenorocire pentru orice guvern, dată de la care punctul de pensie ar urma să crească cu 40%, ceea ce ar determina un deficit bugetar în 2021 de 6% din PIB; cu un efort bugetar suplimentar de 25 mld. lei în 2020, de 58 mld. lei în 2021 şi de 81 mld. lei în 2022. În această vreme, veniturile bugetare ar urma să crească, - extrapolând prognoza de PIB a Comisiei Naţionale de Prognoză - cam cu 30 de miliarde de lei în fiecare dintre anii 2020- 2022, la venituri bugetare de 33% din PIB (procent care nu mai fost atins însă de ani de zile). Cheltuieli suplimentare peste venituri suplimentare, prin urmare, reţeta perfectă pentru colaps.

Aşa că toată lumea politică merge pe burtă şi mimează lupta la baionetă între putere/opoziţie – chit că nimeni nu mai ştie cine-i şi ce-i opoziţie sau putere, în această atmosferă de carnaval. Vreme de trei zile (luni-mercuri) parlamentarii îi audiază pe miniştrii propuşi în cabinerul Orban II, în vreme ce aceştia le cer parlamentarilor să nu-i voteze.

Sigur, procedura pentru atingerea obiectivului anticipate presupune, în această etapă, ca Parlamentul să nu acorde votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare venită de la preşedinte şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În alte părţi -Germania, Marea Britanie – dizolvarea Parlamentului este o procedură mai simplă. Dar, oricât de complicată ar fi la noi, acest lucru nu trebuia să înlăture seriozitatea din demersul public.

Ce ciudat!  -se miră ministrul interimar al finanţelor, Florin Ciţu: Aceste audiri sunt singurele „pe bune”.

Sunt pe bune pentru că el a stat 3 ore în faţa comisiei parlamentare, faţă de alte dăţi, când miniştrii fostelor guverne treceau pe la vot doar pentru ca parlamentarii să le ciugulească scamele de pe haină. Dar la ce bun sunt aceste audieri „pe bune”, când miniştrii propuşi cer ei înşişi să primească avize negative? De ce o fac, de vreme ce votul este oricum orientativ şi nu imperativ?

Este o dovadă de neînţelegere gravă a raportului dintre individ şi instituţii. Votul în comisii este individual şi ideal este ca el să sublinieze capacitatea unui individ de a ocupa sau nu o poziţie de demnitate publică. Votul politic este exprimat în plen şi acolo votul nu are nimic de-a face cu capacitatea unui individ de a fi sau nu ministru. Dar miniştrii propuşi nici nu intuiesc acest fapt banal. Cum pot atunci înţelege lucruri mai complicate, dacă ajung miniştri? Cum, aflat în faţa unui juriu, să ceri tu însuţi juriului să te descalifice? De ce te-ai mai prezentat? Nu juriul te descalifică, purtarea te descalifică, de data aceasta „pe bune”.

Ministrul propus al finanţelor a vorbit, luni, în timpul audierilor, de spitalele regionale – Iaşiul va fi primul construit, susţine el. Apoi a explicat cum va duce el economia de pe deficit pe surplus bugetar. Dar în ce mandat? Audierile sunt pentru învestirea sau respingerea guvernului Orban II. Nu pentru un guvern fantomă, despre care nimeni nu ştie când va fi instalat sau dacă va fi instalat şi nici dacă Florin Ciţu va face parte din el. După aceste explicaţii, Ciţu a cerut comisiei să-ţi dea aviz negativ. Este de neînţeles pentru mine.

Ion Ştefan, propus pentru portofoliul fondurilor europene, a susţinut că, dacă va primi aviz pozitiv din partea comisiei parlamentare, acest lucru ar însemna “un blat cu PSD”. Cum adică? În argou, “blat” inseamnă “o întelegere ferită de ochii celorlalţi”. Este vreo întelegere ascunsă între PNL şi PSD pentru instalarea Guvernului Orban II? Cine se descalifică aici? Şi cum pot eu crede că un individ care nu are proprietatea termenilor poate conduce un minister?

Caractetul oamenilor,pregătirea lor, se dezvăluie mai cu seamă în momentele de cumpănă. România este într-un moment de cumpănă. Hăhăiala din timpul audierilor miniştrilor, comportamentul parlamentarilor şi al unora dintre miniştrii desemnaţi să preia poziţii de demnitate publică, nu au nimic de-a face cu sobrietatea care ar trebui să însoţească actele de responsabilitate pubică.

Audierea miniştrilor - un spectacol deprimant, ca un dans al unor depravaţi pe mormintele altora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO