Opinii

Anunţă Volkswagen sfârşitul industriei auto aşa cum o ştim de mai bine de un secol?

25.12.2015, 16:34 7239

Scandalul Volkswagen cu privire la emisiile de noxe şi strategiile constructorilor de a „evita” respectarea standardelor de poluare impuse de normele tot mai stricte poate reprezenta rampa de lansare de care aveau nevoie maşinile electrice atât în Europa, cât şi în Statele Unite. Şi odată cu acestea, se va anunţa moartea motoarelor diesel pe care francezii deja au în plan să le interzică, pentru început în Paris şi ulterior în întreaga ţară. Cât de toxic este un motor diesel sau benzină poate fi văzut de orice om care a mers 10 metri printr-o parcare subterană sau acoperită neaerisită, unde vara uşor se ajunge la peste 50 de grade Celsius, iar aerul este de nerespirat.

De la ce pornesc problemele constructorilor? De la faptul că piaţa dictează menţinerea unui anumit preţ pentru maşini, iar introducerea unor standarde tot mai ridicate de poluare creşte preţul, odată cu echipamentele necesare acestora. Întâi a fost discuţia pe piaţa camioanelor, care a trecut încă de anul trecut la normele Euro 6, iar constructorii au fost obligaţi să regândească întreg proiectul  pentru ca acestea să poată respecta noile standarde. Acum sunt autoturismele care au trecut la Euro 6 şi odată cu noul standard au intervenit creşteri ale preţurilor. Însă motoarele termice nu sunt cele mai eficiente, motiv pentru care menţinerea consumului la un nivel redus reprezintă o adevărată provocare pe măsură ce normele de siguranţă cresc greutatea vehiculelor, în timp ce arderea noxelor de asemenea consumă mai mult carburant.

Cum se pot rezolva problemele? Prin eliminarea motoarelor termice, indiferent că este vorba de diesel, benzină, biodiesel, gaz natural comprimat sau chiar hibride. Volkswagen a lansat de curând modelul e-up! cu un preţ de 26.000 de euro cu TVA, care prin programul pentru maşini electrice şi Rabla va costa sub 20.000 de euro, iar acesta nu va polua deloc aerul. Renault a venit cu ZOE, care pleacă de la 20.000 de euro cu TVA la care se adaugă plata lunară a unei chirii care pleacă de la 79 de euro, Tesla oferă cu Model S alternativă la marile limuzine premium tot cu un motor electric cu o autonomie de peste 400 km, suficientă pentru aproape orice traseu. Audi a prezentat săptămâna trecută conceptul unui SUV electric cu o autonomie de 500 km, iar Volkswagen a lansat în România anul acesta varianta electrică a lui Golf şi hibridele pe baza Golf şi Passat. Acest scandal poate fi rampa de lansare a maşinilor electrice pe care toată industria auto o aştepta.

Maşinile electrice dispun de motoare mult mai simple, nu au cutie de viteze complicată, nu au atât de multe filtre, iar reviziile se pot realiza chiar şi online, direct de către producător. Acest scandal trebuie să convingă atât Guvernul României cât şi celelalte executive din lume să susţină şi mai mult maşinile electrice nu numai prin subvenţii pentru achiziţii, cât şi prin infrastructură de alimentare a acestora. La fel cum s-a întâmplat cu televizoarele cu tub catodic, „tradiţionale” pe care LCD-urile le-au înlocuit în timp, la fel trebuie să se întâmple şi cu maşinile electrice.

Tot săptămâna trecută Orange România, cea mai mare companie de telefonie mobilă de pe piaţa locală a achiziţionat patru maşini electrice Renault ZOE, semn că şi marile corporaţii pot fi convinse să nu mai polueze aerul. Grupul Romstal a investit în staţii de alimentare, iar acţionarul de la Taverna Sârbului a investit personal bani în staţii de încărcare după ce a cumpărat un Tesla Model S. Cel puţin unul sau doi români  cumpără în fiecare lună o limuzină Model S tocmai pentru a nu mai polua, iar acest lucru trebuie să accelereze. De ce să plăteşti revizii costisitoare pentru un motor diesel când poţi scăpa doar cu un update de soft prin internet? De ce să poluezi şi să fii parţial vinovat pentru boli pulmonare sau chiar cancer? Toate problemele legate de bujii, cilindri, curea de distribuţie, filtru de aer, filtru de ulei, ulei motor etc, toate acestea dispar la achiziţia unui automobil electric.

De mai bine de un secol industria auto a fost dominată aproape integral de motorul cu combustie internă, propulsorul care pentru a pune în mişcare automobilul „ardea” benzină sau aprindea prin compresie motorina.

Puţini ştiu că la începutul automobilului, multe vehicule erau electrice, sau chiar hibride, iar printre hibridele şi maşinile electrice de la începutul secolului XX se numără inclusiv invenţii ale lui Ferdinand Porsche. Însă cursa pentru rezervele de petrol ale marilor companii a îndreptat industria către combusbilii fosili, alegere care a stat şi la baza lui Ford T, primul automobil produs în serie din lume, cel care a lansat moda motorului pe benzină şi a volanului pe partea stângă în lume.

La 100 de ani de atunci, autoturismele şi mijloacele de transport contribuie la aproape jumătate din emisiile de monoxid de carbon şi oxizi de azot şi aproape un sfert din emisiile de hidrocarburi în atmosferă, iar standardele de poluare tot mai stricte, sunt tot mai greu de respectat pe măsură ce pentru a reduce emisiile de noxe, consumul de carburant creşte, în timp ce toată lumea este cu ochii fix pe consum şi pe emisiile de dioxid de carbon, nu pe cele de noxe precum monoxidul de carbon sau oxizii de azot.

Potrivit datelor centralizate de ProMotor (Euro 6 vs Euro 5 vs Euro 4 vs... Cât de mult poluează, de fapt, maşinile noastre?) emisiile de noxe ale maşinilor diesel Euro 6 sau echivalentul lor american, măsurate în lumea reală, nu în laborator, sunt, în medie, de şapte ori mai mari decât cele declarate, anulând practic normele Euro 4, 5 şi 6. Cercetătorii au descoperit şi faptul că anumite maşini reuşesc să fie chiar mai bune decât normele Euro 6 (nu au dat nume), în timp ce majoritatea se îndepărtează chiar şi de normele Euro 5 sau Euro 4, cu mai multe ordine de magnitudine. în context, este greu de pus deocamdată un diagnostic complet al motivelor care i-ar fi făcut pe cei de la Volkswagen să creeze un software care să dezactiveze, pur şi simplu, sistemele de curăţare a gazelor de evacuare atunci când maşina se deplasa în mod normal, însă pentru a înţelege un pic magnitudinea presupusei înşelăciuni trebuie să amintim un lucru: inspectorii guvernului american au descoperit că normele privitoare la noxe erau depăşite de 40 de ori! Deci nu de şapte ori, aşa cum face industria, ci de patruzeci!

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO