Opinii

Angajatii pe baza de CV catre cei „pe pile” de la stat: Cat sa va mai ducem in spate?

09.04.2010, 00:00 600

Exista opinia ca relansarea economica sta in taiereacheltuielilor cu salariile de la stat, dar problema reala este defapt nivelul de competenta tot mai redus al celor careadministreaza banii publici din cauza lipsei de transparenta laangajare.

Romania se imparte in doua: intre oamenii care au fost angajaticu CV, pe baza de concurs, majoritari in companii private si ceiangajati pe baza de tata-mama-nasul-seful-de-partid, majoritari lastat, iar angajatii cu CV ii duc in spate pe ceilalti.

Absorbtia redusa a fondurilor comunitare, banii risipiti peinfrastructura sau scaderea economiei sunt chestiuni grave. Darinundarea zi de zi a sectorului public cu oameni a caror principalapreocupare este acumularea de bani in conturile personale si nuviata comunitatii este ceea ce scufunda Romania zi de zi.

Sectorul privat, companiile si salariatii, platesc anual taxe sicontributii sociale de 40 de miliarde de euro care merg pesalariile bugetarilor, pe investitii si pe achizitii de bunuri siservicii. Sunt bani destui pentru a construi in Romania, de douaori mai multi decat acum cinci ani spre exemplu. Insa cine saurmareasca eficienta cheltuirii acestora, daca aproape toti ceicare sunt platiti sa o faca vin in pozitii publice cu altescopuri?

Situatia este simpla. Fiecare institutie publica din Romania artrebui in primul rand sa fie obligata sa publice pe site numele sifunctiile tuturor celor care lucreaza in aceasta institutie, precumsi veniturile aferente anului anterior. Acestea sunt oricum, pentrumajoritatea, cuprinse in declaratiile de avere.

Pasul II este ca site-ul fiecarei institutii publice sa aiba osectiune de angajari unde institutia sa fie obligata sa puna toateanunturile de angajare, cu 30 de zile inainte de concurs.

Pasul III este ca toate aceste anunturi de angajare sa fiecolectate pe un site special de genul e-licitatie, unde oricineeste interesat sa spunem de un job la Inspectia Muncii Focsani,Prefectura Bucuresti, Spitalul Judetean din Constanta sau AmbasadaRomaniei in Turcia sa poata aplica.

Este asa de complicat? "Nu este, dar nimeni nu vrea asta", spunein anonimat unul dintre consilierii primului-ministru.

Sigur, se poate pune intrebarea - dar cine va decidecastigatorii concursurilor de angajare, nu tot cei de acum?

Se poate prevedea ca din comisiile de angajare sa faca parteinclusiv reprezentanti ai Comisiei Europene, dar simplatransparenta a angajarilor inseamna increderea in fortelepietei.

Cine va sti ca este un post liber intr-un minister va aplica siva face presiuni pentru o competitie corecta. Tot ce inseamnacompanie de stat sau institutie de stat trebuie sa scoata laconcurs pozitiile, inclusiv sofer, secretara sau expert in politicipublice. Nu se poate? Exista institutii publice unde se intra princoncurs in Romania. De exemplu, puterea institutionala a BanciiNationale consta in primul rand in faptul ca este printre putineleorganizatii publice care au facut si fac selectia personalului inprincipal pe baza de concurs.

Are cineva puterea sa faca o astfel de regula in Romania? Dacanu, o sa ne tot intrebam in fiecare an de ce sunt strazilebombardate sau se prabusesc spitalele. Chiar si daca va venirelansarea economica si bani mai multi la buget, rezultate nu vorfi. Nu are cine sa le aduca. Banii vor fi cheltuiti degeaba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO