Opinii

Alex Milcev, EY: Dacă digitalizarea nu aduce suficienţi bani la buget, ne putem aştepta la creşteri de taxe, cum ar fi TVA-ul, sau introducerea de noi taxe. „Pledăm pentru conservarea sistemului actual de impozitare cât mai mult timp posibil“

Alex Milcev: Modificarea TVA, chiar şi cu un singur procent, ar aduce mai mulţi bani la buget. Este un «film» pe care l-am mai văzut de câteva ori până acum, astfel încât putem anticipa acţiunea

Alex Milcev: Modificarea TVA, chiar şi cu un singur procent, ar aduce mai mulţi bani la buget. Este un «film» pe care l-am mai văzut de câteva ori până acum, astfel încât putem anticipa acţiunea

Autor: Răzvan Botea

10.04.2021, 10:02 826

Alex Milcev, liderul Departamentului de Asistenţă Fiscală şi Juridică al EY România, scrie, în cadrul unui punct de vedere, că, în cazul în care măsurile de eficientizare şi de digitalizare a Fiscului nu vor avea efectul scontat, cele mai probabile măsuri ale guvernului pentru a creşte veniturile statului vor fi de introducere de noi taxe şi de creşteri de taxe. El dă în primul rând exemplul TVA-ului, care a mai fost crescut în situaţii în care bugetul de stat era sugrumat de deficit.

„Modificarea TVA, chiar şi cu un singur procent, ar aduce mai mulţi bani la buget. Este un «film» pe care l-am mai văzut de câteva ori până acum, astfel încât putem anticipa acţiunea.  Este o măsură care provoacă discuţii şi haos temporar, dar îşi atinge scopul – creşterea veniturilor. În plus, pe măsură ce ANAF se digitalizează şi creşte controlul asupra impozitelor plătite de contribuabil, deranjul provocat poate fi atenuat cu costuri chiar mai reduse, astfel încât măsura să fie, marginal, mai profitabilă”, scrie Alex Milcev. El a arătat mai multe posibilităţi de modificare a fiscalităţii din România, precum creşterea taxelor pe proprietate, introducerea impozitului progresiv sau introducerea unor taxe noi precum taxele pe vicii sau pe tehnologie. Cu toate acestea, concluzionează el, mediul de afaceri nu îşi doreşte modificări de fiscalitate.

„Aş încheia pledând pentru conservarea sistemului actual de impozitare pe cât mai mult timp posibil. Însă, dacă măsurile de eficientizare şi digitalizare a colectării vor fi insuficiente, este bine să înţelegem din timp care pot fi direcţiile principale ale celor mai importante modificări de politică fiscală.”

Fiscul îşi spune speranţe în digitalizare, prin sistemul (SAF-T (Fişierului Standard pentru Audit Fiscal), însă nu este clar când acesta va putea deveni funcţional. EY este implicată în punerea la punct a sistemului, dar datele înţelegerii nu sunt publice.

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO