Opinii

Alegeri pentru Parlament 2020: De la distanţă, senzaţia este că oamenii se duc acolo mai mult pentru ei decât pentru noi. Puţini arată că îşi dau seama că a reprezenta electoratul în Parlament este o povară mai mult decât o răsplată

Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef al ZF

Alegeri pentru Parlament 2020: De la distanţă,...

Autor: Sorin Pâslaru

23.10.2020, 00:05 1305

Este de mirare ce competiţie s-a  format în interiorul partidelor pentru un loc eligibil pe listele pentru alegerile parlamentare, în condiţiile în care următoarea perioadă va fi foarte complicată.

Criza economică ar putea să fie doar la început, dacă nu se potoleşte răspândirea virusului chinezesc. În aceste condiţii, economia românească şi în general economiile lumii vor suferi major, şi asta va presupune sacrificii.

Cu alte cuvinte, sunt pregătiţi cei care s-au bătut pentru a fi pe liste să li se ceară spre exemplu să meargă în Parlament fără salariu? Pentru că cei din prima linie vor fi chemaţi să dea primul exemplu atunci când va fi nevoie de restrângeri.

Pe de altă parte, se bat pentru Parlament dar nu pun nimic pe masă în ceea ce priveşte ideile şi programele lor pentru România. Vrei să fii pe listă, dar să faci ce? Unde îţi sunt propunerile de legi, unde este viziunea ta despre cum ar trebui să arate România?

Nu se vede decât o continuă tragere a scaunelor: dă-te tu să stau eu. Dar pentru ce? Ce vreau să fac? Cum văd eu România? Ce soluţii am eu pentru subdezvoltarea ţării? Ce planuri am pentru cei 1,5 milioane de români cu salariul minim pe economie? Ce voi face ca să am căi ferate şi şosele? Ce voi schimba? Cum voi face transparente cheltuielile?

Deocamdată, un singur partid a ieşit cu un powerpoint pe masă, iar la cei de la care se aşteaptă să se schimbe România cu totul, noua generaţie, nu vedem decât un îndelung  şir de atacuri interne pe care opinia publică în mod clar le va sancţiona.

De la distanţă, senzaţia este că oamenii se duc acolo mai mult pentru ei decât pentru noi. Puţini arată că îşi dau seama că a reprezenta electoratul în Parlament este o povară mai mult decât o răsplată.

Într-adevăr, şi sistemul e de aşa natură încât legătura între alegători şi cel ales este foarte slabă. Chiar şi cei mai informaţi electori nu ştiu să spună repede cine le este reprezentantul în Parlament. Dar nici parlamentarii sau viitori aleşi nu îşi asumă o conexiune către cei pe care îi reprezintă, să vină să raporteze la trei luni, la şase luni cum îi reprezintă şi să afle de la ei ce ar vrea şi ce ar avea nevoie.

În aceste condiţii, că tot ne bate la cap Preşedintele cât de esenţiale sunt aceste alegeri şi că trebuie făcute neapărat, în pofida crizei sanitare prin care trecem: ce votăm, pe cine votăm şi pentru ce să votăm? Se vor ţine alegerile şi la 20.000 de cazuri pe zi? Nu prea se înţelege de unde această urgenţă când suntem gata - gata să intrăm într-o nouă stare de urgenţă, reală.

Între timp, pe piaţa politicii din România s-au coagulat grupuri care au ajuns să reprezinte o categorie sau alta de interese.

Dacă te uiţi mai bine în PSD, este dominat de mari proprietari de terenuri agricole, cu exponent fostul ministru al dezvoltării Paul Stănescu. Ultima formă a legii terenurilor agricole, prin care sunt privilegiaţi marii proprietari de terenuri locali în achiziţia suprafeţelor agricole, stă mărturie pentru influenţa acestora şi obiectivele lor.

De partea cealaltă liberalii sunt exponentul capitalului din transporturi, turism şi alte servicii pentru companii. Nu întâmplător, Robert Sighiartău face parte dintr-o familie din Bistriţa care deţine una dintre cele mai mari companii de transport din România.

USRPlus vine pe valul angajaţilor din multinaţionale, al tinerilor întorşi la studii din străinătate şi al antreprenorilor din IT şi alte sectoare.

Niciuna dintre cele trei forţe politice nu reprezintă capitalul privat industrial românesc. De altfel, din cele 28 de CAEN-uri industriale de producţie, 26 sunt dominate de multinaţionale, doar industria alimentară şi industria mobilei fiind sub controlul capitalului privat românesc. Nu există vizibil o forţă politică care să reprezinte capitalul industrial românesc.

Din păcate, situaţia economică dificilă pe care deja o traversează România şi care se va acutiza în perioada următoare nu este reflectată în cursa electorală deja declanşată. Nu se vede o bătaie între ideologii, între programe, nu se desfăşoară argumente pentru o anumită soluţie sau alta care să mai frâneze din căderea economică ce va urma.

Pe ce buget să ne bazăm în 2021, vom mai avea creştere economică? Dacă va fi nevoie să mărim taxele, care vor fi acestea? Ce susţine PNL, ce susţine PSD, ce susţine USRPlus? Să creştem TVA, impozitul pe venit sau impozitul pe locuinţe şi maşini? Vor urma decizii dureroase. Ar fi cazul să vedem o mai mare responsabilitate, după 30 de ani de democraţie în care ar fi trebuit să învăţăm ce înseamnă să reprezinţi naţiunea română.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO