Opinii

Acum ştiu că pentru toţi cei născuţi după căderea regimului comunist există un nou început. Un viitor, în propria ţară

Acum ştiu că pentru toţi cei născuţi după căderea...

Autor: Dragoş Dragoteanu

06.02.2017, 18:25 1065

Ca unul dintre cei peste 2 milioane de decretei, nascuti in perioada 1967-1972, asteptam sa vad cum arata prima generatie dupa Revolutia din 1989. Pana de curand, nu puteam sa o definesc, sa o compar, sa o caracterizez. Acum stiu ca pentru toti cei nascuti dupa caderea regimului comunist exista o un nou inceput. Un viitor, in propria tara. Ei au demonstrat zilele trecute ca exista. Ca vor sa traiasca altfel decat noi. Ca vor mai mult de la viata. Si asta nu e rau!

Nimeni si nimic nu putea sa produca un efect mai bun pentru Romania decat evenimentele din ultimile zile. "Ati reusit...ne-ati unit!", a fost cel mai frumos slogan din Piata Victoriei. In opinia mea, liderul PSD si guvernul sau de slugi a oferit cel mai frumos cadou romanilor, dupa 1989. Sansa de a arata ca o natiune. Dovada ca s-a nascut o generatie noua, de romani liberi. Generatia copiilor nostri. Generatia celor nascuti dupa 1990.

Marturisesc ca de mult nu am mai vazut atatia oameni frumosi laolalta. Grupuri masive de adolescenti, studenti, parinti tineri cu copii de diferite varste, toti veniti in Piata Victoriei cu un singur gand. Acela de a-si demonstra forta, prin libertatea de exprimare, in fata ticalosiei si a imposturii. Toate pomenile oferite de  guvern au fost anihilate prin OUG 13, ulterior abrogata. Efectul s-a produs si orice nou cadou va fi privit cu suspiune si teama. Toti cei care au crezut ca primesc ceva gratis, fara sa ofere altceva in schimb, au mai primit o lectie. Pomenile erau pentru cumpararea tacerii.

Eu cred ca Romania a renascut din propria cenusa, lasata la vatra in urma ultimelor alegeri parlamentare. Pana cand am vazut primii manifestanti in Piata Victoriei traiam cu sentimentul ca poporul roman s-a consolat. Ca demnitatea poporului roman a disparut. Ca mandria de a fi roman s-a stins odata cu pierderea alegerilor. Ca scarba de politicieni nu ii va mai urni din case. Ca am fost cuprinsi de amnezie si nepasare. Ca nu ne mai putem ridica. M-am inselat si ma bucur!

Rau mai mare decat isi poate face un om cu mana lui nu-i poate face nimeni. Liviu Dragnea a facut ca aceasta expresie sa fie un adevar pur. A vrut sa vada cat de jos a adus poporul roman, sa-l umileasca pana la capat, dar poporul s-a ridicat, spre surprinderea tuturor. S-a ridicat cu voce tare si a demonstrat ca Romania nu mai este "mamaliga din Carpati", ci este o tara care, prin noua generatie,  isi merita locul in Uniunea Europeana si NATO.

Revolutia noii generatii ne-a demonstrat ca mai avem sanse sa traim frumos in propria tara. Mie mi-a demonstrat un lucru simplu, dar foarte important. Copiii decreteilor au crescut. Noua generatie, nascuta dupa 1989, s-a maturizat si nu a crescut degeaba. Principiile si valorile lor sunt mai presus decat minciunile si ipocrizia oricaror politruci, indiferent de culoarea lor politica. Generatia Facebook si a retelelor de socializare exista si vrea mai mult decat a reusit sa obtina generatia decreteilor.

Toti cei iesiti in strada si cei care le impartasesc gandurile si sentimentele de libertate formeaza astazi prima generatie post-revolutionara. Daca decreteii au avut rolul lor in istoria Romaniei dupa 1990, iata ca tinerii de astazi, copii, liceeni, studenti, corporatisti, antreprenori sau bugetari onesti deopotriva, isi arata caracterul in strada. Si nimic nu-i mai poate opri sa mearga pana la capat. Ei nu pot fi cumparati, nu au cerut salarii mai mari, nu vor taxe mai mici, nu vor nimic special pentru ei. Fara violenta, dar cu pasiune, au facut un lucru minunat. 

Revolutia lor inseamna normalitate. Se rezuma la respect. Demnitate in propria tara. Nimeni si nimic nu-i poate convinge ca telurile lor sunt prea mari si nu merita sa lupte pentru ele pana la capat. Si daca este ceva impresionant in aceste demonstratii este ca se gandesc la viitorul copiilor lor, inaintea lor, a propriei existente. Acesta este pentru mine cel mai frumos sentiment de apartenenta fata de Romania. Copiii lor au sansa sa traiasca decent si civilizat in propria tara.

Prin sutele de mii de lumini care s-au aprins in Piata Victoriei, Romania a castigat respectul intregii lumi. Tocmai am devenit contemporani cu prima Revolutie dupa 27 de ani de la caderea comunismului. Cand credeam ca am devenit o simpla populatie, manipulabila si umila, am aratat peste noapte ca suntem un popor care stie ce vrea si ca cea mai mare valoare a acestei tari sta in oamenii frumosi din noua generatie.

Ei reprezinta prima generatie de romani cu adevarat liberi. Liberi de comunism si de criticile celor care nu au avut incredere in ei. Pentru toti cei care au blamat tinerii din aceasta tara am un mesaj: sa va fie rusine! Cand va uitati in oglinda sa nu va felicitati ca sunteti cei mai tari, cei mai buni sau mai destepti. Uitati-va la copiii vostri si chiar daca nu stiu atata matematica sau gramatica ca voi, fiti mandri de ei. Si-au castigat respectul prin alte valori, mult mai importante.

Ei nu sufera de egoism. De individualism. De nepasare, uneori. Nu sufera de tarele comunismului, pe care le regasim adesea la decretei. Chiar daca nu au prins o sansa istorica ca noi si nu au reusit sa faca averi sau sa aiba deja cariere profesionale impresionante, in opinia mea, sunt mult peste noi. Ca atitudine, ca toleranta, ca viziune despre viata si fericire. Bunastarea lor materiala este mai prejos decat spiritul de libertate si democratie.

Odata cu aceste manifestari, noua generatia a trecut proba maturitatii. Mie, ca decretel, mi-a dat o lectie ca se poate. Ca inca se poate sa traiesti frumos si demn in propria tara. Ca evolutia acestei tari sta in capacitatea lor de a se mobiliza in momentele esentiale ale vietii. Fara prejudecati, fara ura, fara obligatii. 

Pentru minunatul prilej de a fi din nou impreuna in strada, de a arata ca un adevarat popor, de a trai un moment istoric, trebuie sa-i multumim tovarasului Liviu Dragnea. Chiar daca mortaciunile politice din opozitie nu vor intelege nimic din aceste evenimente, sunt convins ca liderul PSD s-a convins ca strada este adevarata opozitie din Romania. Si se teme de ea!

Dragos Dragoteanu este General Manager al Euroest Invest, firmă de intermediere imobiliară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO