Opinii

A munci nu mai înseamnă demult tractoare pe câmp, a munci este acum un ins în faţa calculatorului

A munci nu mai înseamnă demult tractoare pe câmp, a...

Autor: Dorin Oancea

21.02.2016, 13:37 1413

Recent un ministru anunţa cumva victorios că pentru prima dată după o bună bucată de vreme numărul angajaţilor l-a depăşit pe cel al pensionarilor; este un fapt notabil, desigur, dar adevărata problemă rămâne valabilă: ce va face România în momentul în care decreţeii vor ieşi la pensie, cum va fi rezolvată problema bugetului asigurărilor sociale?

În context, apare şi problema dezindustrializării şi a efectelor acesteia: o treime dintre companiile aflate în topul celor mai mari 100 de jucători din industria prelucrătoare în anul 1994 sunt în prezent radiate sau au cifră de afaceri egală cu zero, iar 15 dintre acestea au cifra de afaceri mai mică de 10 milioane de dolari; în Bucureşti nu mai există nicio fabrică care să aibă mai mult de 1.000 de angajaţi, iar lipsa de locuri de muncă a alungat în Europa între 3 şi 5 milioane de români, printre ei aflându-se printre cei mai bine pregătiţi muncitori şi tehnicieni din fostele uzine socialiste.

La acestea se adaugă nivelul de trai redus sau slaba capacitate de inovare, fie în companii fie în societate. Orăşelele foste monoindustriale au devenit acum zeroindustriale şi se sting încet. De mai bine de două decenii România pierde câte un cetăţean la fiecare patru minute. În 2032 prima mare cohortă de decreţei va ieşi la pensie, iar presiunea asupra bugetului de pensii se va dubla, practic.

Citiţi articolul integral pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO