Opinii

2011, anul speranţelor deşarte. 2012, anul temerilor

2011, anul speranţelor deşarte. 2012, anul temerilor

Autor: Voican Razvan

22.12.2011, 00:06 411

Un an care a început cu aplomb pentru piaţa bancară, cu noi speranţe de revenire pentru semestrul al doilea, dar care la fel ca 2010 s-a frânt de la mijloc, iar toamna a venit cu un potop de provizioane pentru credite intrate ireversibil în colaps.

Creditarea nu a repornit, băncile care au mai avut capacitate de finanţare continuând să se bată pe un pluton de companii mari care au traversat criza în picioare şi pe solicitanţii de credite "Prima casă". Încet-încet s-a stins şi războiul refinanţărilor de credite care mai animase piaţa de retail şi care a avut totuşi meritul de a pedepsi băncile care făcuseră excese în relaţiile contractuale cu clienţii.

Tot aşteptând ca economia să-şi revină şi veniturile să înceapă să mai şi crească, bancherii au tras de timp şi au amânat restructurări de proporţii prin închideri de unităţi şi concedieri. Dar cum veniturile din economie n-au crescut, nici băncile n-au avut de unde câştiga pe măsura costurilor pe care şi le-au asumat şi care ies agresiv la suprafaţă mai ales în cazul instituţiilor de credit care nu au acumulat masa critică de clienţi necesară pentru a le asigura suficiente venituri din servicii curente.

Dacă nu e cerere de credite, sutele de unităţi bancare ar putea fi puse de-acum la lucru pentru atragerea de depozite, însă este greu de crezut că această activitate poate susţine costurile operaţionale, mai ales că toate băncile mici şi mari sunt angajate în competiţia pentru resurse. Lupta pentru depozite s-a intensificat tot în toamnă, odată cu agravarea până la cote de neimaginat a crizei din zona euro, care a venit ca o lovitură de măciucă, dând peste cap perspectivele de finanţare şi implicit planurile de business ale filialelor de bănci străine. Dintr-o dată, mai multe bănci s-au văzut presate să strângă bani de la clienţii locali pentru a înlocui liniile de finanţare de la băncile-mamă. Evident, piaţa nu este suficient de adâncă pentru a suporta un asemenea fenomen, dobânzile au sărit şi la lei şi la euro, numai că în cele din urmă clienţii încep să fie mai atenţi la care bancă aleg să-şi ţină banii, fără să se mai lase tentaţi de primele de dobândă oferite cu largheţe mai ales de către băncile cu capital elen, dar nu numai. După speranţele înşe­late din 2011, 2012 nu are premise pentru un start optimist, ba dimpotrivă. Len­toarea revenirii economiei şi bătălia pentru resurse vor presa şi mai mult băncile, care ar putea ajunge în faţa unor decizii de restructurare masivă pentru a rezista mai departe.

Răzvan Voican este redactor-şef adjunct ZF / finanţe bănci

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO