Turism

Sutele de kilometri de pârtii din Austria atrag 100.000 de turişti români

Autor: Mirabela Tiron

25.10.2010, 12:26 9

Cele cinci regiuni de schi din landulSalzburg cumulează 860 de kilometri de schi şi 270 teleschiuri.Preţul unui bilet de acces pe pârtii pentru şase zile este de 203euro pentru adulţi şi de 105 euro pe copii.

Operatorii străini din turism urmăresc cuatenţie preferinţele românilor pentru vacanţe şi îşi promoveazăofertele cele mai potrivite, cu bugete realizate din banii puşiîmpreună de hotelierii dintr-o anumită zonă.

Oficialii asociaţiei de turism Ski Amade,care include regiunile de schi Salzburger Sportwelt,Schladming-Dachstein, Gastein, Hochknig şi Grobarltal, au venit laBucureşti cu prezentări power point, hărţi ale staţiunilor de schi,broşuri şi pliante pentru a promova zonele de schi. CristophEisinger, managing director al asociaţiei Ski Amade, susţine că seaşteaptă ca anul acesta să vină cu 27% mai mulţi români la schi, încondiţiile în care preţurile s-au menţinut la nivelul de anultrecut.

"Merg de 15 ani la schi în Austria, undepârtiile sunt variate şi bine pregătite. Multe au «ga ran ţie dezăpadă», iar în zona gheţarilor oricum nu ai surprize. Hotelurilesunt fără fiţe, dar foarte confortabile si cu at mosferă", a declarat Octavian Radu, proprietarul grupului de firme RTC Holding.

P o t r ivit oficialilor asocia- ţiei SkiAmade, cei mai mulţi ro mâni aleg să se cazeze în hoteluri de patrustele, iar în medie pe trec sejururi de o săptămână. Aproape 1.000de euro cheltuie un turist român care vine la schi în Austria, sumăîn care este inclusă cazarea, masa, skipass- ul, potrivit luiMartin Zeppezauer, managing director al regiunii de schiGastein.

Oficialii asociaţiei Ski Amade au maiprecizat că au creat pachete speciale pentru fiecare categorie depublic. Astfel că pentru familiile cu copii se oferă gratuit un skipass pentru al treilea sau al patrulea copil dinfamilie.

De asemenea, persoanele care au peste 60 deani primesc reduceri la preţul de cazare şi la ski pass. Cele 25 destaţiuni din landul Salzburg au o capacitate de cazare de aproape95.000 de paturi.

Pe lângă pachetele speciale, austriecii audezvoltat şi staţiuni care pun la dispoziţia tu riştilor băitermale. Martin Zeppezauer susţine că Gastein este staţiunea încare turiştii români au o pondere de 3%, mai mult decât media dinSki Amade, şi că probabil aceştia sunt atraşi şi de băile termale,dotate cu saune, piscine exterioare şi centre de masaj.

Anul acesta austriecii au investit 73 de milioane deeuro în construirea a patru noi teleferice, pârtii noi şiinstalaţii de zăpadă artificială. Astfel că porţiunile înguste depârtie se lărgesc sau se elimină, intersecţiile pistelor sereconfigurează pentru a fi mai sigure.

În fiecare noapte 170 de persoane se ocupă deamenajarea pârtiilor, pentru care sunt folosite 120 de aparatespeciale. Costul pentru un metru cub de zăpadă artificială este de3,5 euro, în timp ce venitul mediu pe zi de schi este de aproape 25de euro, potrivit oficialilor asociaţiei SkiAmade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO