Turism

Şefa hotelului de cinci stele Howard Johnson: Septembrie a marcat o creştere semnificativă a volumului de cazări

Autor: Mirabela Tiron

21.10.2010, 19:54 11

"Rezultatelefinanciare înregistrate până acum se păstrează la acelaşi nivel cuaceeaşi perioadă a anului trecut. Luna septembrie a acestui an amarcat Însă o creştere semnificativă a volumului de cazăricomparativ cu perioade similare ale anilor precedenţi, ajungând laun grad mediu de ocupare de 63%", a declarat Sonia Năstase,directorul general al hotelului Howard Johnson Grand PlazaHotel.

Hotelul a avut anul trecut o cifră de afaceride 8,7 milioane de euro, mai mică cu 40% faţă de anulanterior.

Sonia Năstase este prima româncă aflată laconducerea unui hotel de cinci stele din Bucureşti, În condiţiileÎn care toţi managerii generali ai unităţilor de cinci steleIntercontinental, Hilton, JW Marriott, Radisson Blu sau CrownePlaza sunt expaţi. Ea a preluat conducerea operaţiunilor hotelului,controlat indirect de Gabriel Popoviciu, În octombrie anultrecut.

Ocuparea, În creştereuşoară

"Gradul mediu de ocupare înregistrat înprimele nouă luni ale anului 2010 a fost într-o uşoară creştere, deaproximativ 5%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut", aspus Sonia Năstase, fără a preciza valoarea acestuiindicator.

Hotelul de cinci stele Howard Johnson operează285 de camere, pe o piaţă în care capacitatea de cazare se ridicăla 7.440 de locuri în camere de hoteluri clasificate la patru şicinci stele, ceea ce reprezintă 66% din capacitatea totală decazare, potrivit unui studiu al companiei de consultanţă înindustria hotelieră Trend Hospitality.

"Structura veniturilor hotelului se menţine înaceiaşi parametri ca anii trecuţi, adică 55% pe segmentul de cazareşi 45% pe segmentul food&be - verage, ponderea cea mai mare peacest din urmă segment având-o conferinţele şi alte evenimente,care au înregistrat în cazul hotelului nostru un volum departicipanţi mai mare decât în aceeaşi perioadă a anuluitrecut."

Potrivit calculelor ZF, hotelul Howard Johnsona încasat în medie 42 de euro pe cameră în primele nouă luni aleanului, dacă se ia în considerare cifra de afaceri şi numărul totalde camere, excluzând nivelul indicatorului grad deocupare.

Cu toate acestea, o cameră dublă standard serezervă pe site-ul booking.com cu 140 de euro pentru data de 25octombrie, cu rezervare de ieri. Preţurile însă variază foarte multîn funcţie de ziua în care se fac rezervările şi perioadaaleasă.

Trafic de business

Cei mai mulţi clienţi ai hotelurilor dinCapitală şi inclusiv ai unităţii de cinci stele Howard Johnson suntclienţi de business, numărul turiştilor care se cazează fiindfoarte mic, ceea ce constituie principala problemă a operatorilorhotelieri.

Piaţa hotelieră din Capitală a fost puternicafectată anul trecut pe fondul reducerii cererii pentru serviciilede cazare şi evenimente. Astfel că o parte din hotelurile de cincistele au finalizat pe pierderi, inclusiv Howard Johnson, care aavut pierderi de 1,6 milioane de euro în 2009, potrivit datelor dela Registrul Comerţului.

"Monitorizarea atentă a costuriloroperaţionale pe toate zonele de activitate precum şi implementareaprocedurilor de reducere a cheltuielilor stabilite în prima parte aanului s-au înscris în linia acţiunilor menite să asigure eficienţaoperaţiunilor hotelului."


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO