Retail

Apulum Alba Iulia are comenzi duble de la IKEA pentru 2011

Autor: Laurentiu Cotu

02.11.2010, 18:28 20

Potrivit celor mai recente estimări, companiadin Alba Iulia va încheia anul cu o cifră de afaceri de aproximativ10 mil. euro (42 mil. lei), în creştere cu 12% faţă de 2009. Înprezent, principalul client al com paniei este concernul suedezIKEA, pentru care livrează aproximativ 45% dinproducţie.

"În momentul de faţă, vânzările către IKEAajung la circa 4,5 mil. euro, însă pentru anul viitor prevedem ocreştere a afacerilor, din contractele încheiate cu companiasuedeză, până la nivelul de 9 mil. euro. Pentru realizarea acestuiobiectiv, în primul trimestru al anului viitor vom creşte cu 33%producţia fabricii", a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Voican,directorul executiv al companiei Apulum.

În prezent, capacitatea anuală de producţie afabricii din Alba Iulia este de 7.200 de tone de porţelan, urmândca din anul viitor să se ajungă la circa 11.000 detone.

Compania exportă circa 76% din totalulproducţiei, pe pieţele din Europa şi Mexic. Apulum a încheiatprimele nouă luni cu o cifră de afaceri de circa 7 mil. euro (peste29 mil. lei), în creştere cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anuluitrecut. "Cu toate că vânzările au crescut pe piaţa externă,afacerile la intern se menţin pe un trend descendent, din cauzaputerii scăzute de cumpărare a populaţiei şi a importului masiv deproduse similare din China, la preţuri foartemici".

Apulum şi-a bugetat pentru acest an investiţiide circa 2 mil. euro în retehnologizarea fabricii din Alba Iulia."Prin finanţarea primită de la compania IKEA am achiziţionat un noucuptor de ardere rapidă care ne va permite creşterea capacităţii deproducţie anul viitor. Intenţionăm să ajungem la o capacitate deproducţie comparabilă cu cea de dinainte de1989".

Continuă săangajeze

Compania a angajat în acest an 74 de persoaneşi intenţionează ca odată cu creşterea capacităţii de producţieanul viitor să mai angajeze încă 60 de oameni, astfel ca numărul desalariaţi ai Apulum să depăşească 700 depersoane.

Fabrica de porţelan Apulum a fost înfiinţatăîn anul 1970 în Alba Iulia, fiind în prezent cel mai mareproducător de porţelan din România, cu o cotă de 60% din piaţaautohtonă, potrivit reprezentanţilor companiei. Pachetul majoritarde acţiuni al Apulum a fost preluat în urmă cu trei ani de cătregrupul italian Rody Time, prin cumpărarea de către acesta a SCAssalpo SA Alba Iulia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO