Economic

AVAS a vândut şase participaţii în acest an, obţinând 5% din cât prevede bugetul pentru privatizări

Autor: Dornescu Ioan Valeriu,

05.11.2010, 13:09 5

AVAS a vândut în acest pachete de acţiuni de la TrocaderoBucureşti, pentru 7,7 milioane lei, Aqua Proiect Bucureşti (3,5milioane lei), Industrializarea Laptelui Bistriţa (2,3 milioanelei), Upruc Făgăraş (675.500 lei), Moldoplast Iaşi (281.900 lei) şiMarmosim (31.100 lei), conform datelor transmise de instituţie lasolicitarea MEDIAFAX.

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli, AVAS ar trebui săînregistreze în acest an venituri totale de 395 milioane lei.Veniturile din activitatea de valorificare a activelor statului artrebui să genereze 87 milioane lei, iar cele din privatizare şiadministrare a participaţiilor statului - 308 milioane lei. Din ceade-a doua categorie, veniturile obţinute din activitatea deprivatizare trebuie să totalizeze 275,9 milioane lei, alte încasăriimportante urmând să fie dobândite din încasarea de dividende (30milioane de lei).

Reprezentanţii AVAS precizează că în subcategoria din buget carese referă la privatizare pot intra şi alte sume în afara celorobţinute strict din vânzarea de acţiuni, printre care se numărărate, dobânzi, penalităţi, venituri din postprivatizare sau taxedosare.

În primele nouă luni din acest an, AVAS a obţinut venituritotale de 170,7 milioane lei, în creştere cu aproape 50% faţă deperioada similară din 2009. Autoritatea precizează că venituriledin activitatea de privatizare şi administrare a participaţiilorstatului din intervalul ianuarie-septembrie se ridică la 144,2milioane lei, de peste două ori mai mari faţă de acelaşi intervalal anului trecut.

AVAS a publicat în octombrie pe site-ul propriu o listă cu 12companii la care controlează participaţia majoritară şi 90 de firmeunde deţine pachete minoritare, pe care intenţionează să le scoatăla vânzare. Portofoliul instituţiei mai include alte circa 260 defirme, majoritatea fiind participaţii minoritare.

"Societăţile comerciale cu capital majoritar de stat au fostselectate în funcţie de următorii factorii (fără ca aceştia să fieexclusivi): principalii indicatori economico-financiari - respectivvaloarea capitalului social deţinut de AVAS, numărul de salariaţi,cifra de afaceri, profitul/pierderea înregistrată conform ultimuluibilanţ financiar-contabil depus la DGFP; societăţile comerciale cucapital minoritar de stat au fost selectate în funcţie de şanselede finalizare rapidă a procedurilor de privatizare", precizeazăAVAS.

Conform reprezentanţilor instituţiei, pentru lansarea laprivatizare nu există o ordine dinainte stabilită, iar anunţurileindividuale de vânzare vor fi publicate după parcurgerea tuturorprocedurilor legale în vigoare.

Metoda de privatizare va fi stabilită pentru fiecare societatecomercială în parte, variantele fiind licitaţia cu strigare, celespecifice pieţei de capital sau negocierea cu drept depreferinţă.

Preţul de vânzare va fi stabilit conform legislaţiei în vigoare,iar rapoartele de evaluare vor fi efectuate de către evaluatoriindependenţi atestaţi ANEVAR.

"Luând în considerare dinamica pieţei şi condiţiileeconomico-financiare dificile care afectează mediul de afaceri, nuputem face o apreciere a valorii veniturilor pe care le vom obţineîn final din privatizare şi nici a datei la care se va finalizavânzarea integrală a acestor participaţii. Precizăm doar că estevorba de o valoare nominală a capitalului social de circa 50 demilioane de lei", arată AVAS.

Preşedintele AVAS, Aurelian Popa, a declarat la jumătatea luniiaugust că problema cea mai mare cu care se confruntă instituţiaeste blocarea conturilor de către foşti deponenţii FNI, pe caretrebuie să îi despăgubească. Blocarea conturilor afecteazăfuncţionarea activitatea AVAS, inclusiv lansarea procedurilor devânzare de acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO