Auto&transporturi

Tractoarele agricole majorează cu 15% afacerile IRUM Reghin

Tractoarele agricole majorează cu 15% afacerile IRUM Reghin

Autor: Laurentiu Cotu

03.11.2010, 18:12 15

Creşterea afacerilor se datorează în maremăsură inaugurării în acest an la Reghin a unei linii de asamblarede tractoare agricole, în urma parteneriatului încheiat între IRUMşi compania Minsk Tractor Works dinBelarus.

IRUM mizează în acest an pe o cifră de afaceride circa 8,4 mil. euro (peste 35 mil. lei), după ce anul trecutvânzările companiei au ajuns la 7,6 mil. euro (32 mil. lei). Înprimele nouă luni, producătorul de tractoare a realizat vânzăritotale de 7,3 mil. euro, în creştere cu 12,5% faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut.

"Am inaugurat luna trecută linia de asamblarea tractoarelor agricole TAG, utilaje pe care le producem încolaborare cu partenerii noştri din Belarus. În prima etapă ne vomocupa doar de asamblarea tractoarelor agricole, însă, proiectulfiind de lungă durată, cu siguranţă că vor urma şi alte etape dedezvoltare", a declarat Mircea Eugen Oltean, director general IRUMReghin.

500-800 de tractoare pean

În urma unei investiţii de un milion de eurorealizată din surse proprii, IRUM a construit o unitate deproducţie de 3.000 de metri pătraţi dotată cu o linie de montaj,instalaţii de aer, de ridicat, de evacuare a gazelor de eşapament,echipamente de mani pulat, stand de încercări şi testări, diferitedispozitive pentru verificări asamblare pelinie.

Potrivit reprezen tanţilor companiei dinReghin, producţia primelor tractoare agricole a fost demarată înluna martie a acestui an, în prezent fiind comercializate pe piaţăcinci modele de tractoare agricole sub denumirea TAG. Preţurileîncep de la 16.000 de euro plus TVA şi pot ajunge la 30.000 deeuro, cu TVA, în funcţie de dotări şi putereamotoarelor.

"Intenţionăm să producem anual între 500 şi800 de tractoare agricole, în prima etapă doar pentru piaţainternă, însă, în funcţie de solicitări, vom dezvolta capacitateade producţie şi ne vom extinde activitatea şi la export. Înmomentul de faţă, clienţii noştri sunt primăriile, fermierii şicompaniile din industria forestieră", a spusOltean.

Inaugurarea noii unităţi de la Reghin anecesitat angajarea a 35 de persoane, în prezent compania având 400de angajaţi.

Exportul acoperă peste 20% dinvânzări

IRUM este specializată şi în fabricareautilajelor TAF (Tractoare Articulate Forestiere), dar şi a altorutilaje agricole şi forestiere. Capacitatea anuală de producţie acompaniei din Reghin este de 2.360 de tone pe an (utilaje, piese deschimb, piese turnate etc), iar potrivit reprezentanţilor IRUM,această capacitate este acoperită integral pentru2010.

Potrivit reprezentanţilor companiei, pondereaexportului în cifra de afaceri va creşte în acest an până la22%.

Compania IRUM a fost înfiinţată în anul 1991,având ca principal domeniu de activitate fabricarea diferitelormaşini şi utilaje agricole şi forestiere.

Principalul acţionar al firmei este Mavriproddin Reghin cu o participaţie de 93,46%, restul acţiunilor fiinddeţinute de persoane fizice. Principalii competitori ai companieisunt Camox Franţa, HSM Germania, Timberjack SUA, LiebherrGermania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO