Media & Advertising

ZF Live. Ioana Chicet Macoveiciuc, Prinţesa Urbană: Trăiesc din blog de trei ani. Scriu de zece ani zilnic, şase ore pe zi

Autor: Bianca Dorobanţu

07.02.2017, 00:05 6689
Ioana Chicet Macoveiciuc, autoa­rea blogului Prinţesa Urbană, spune că în urmă cu zece ani, când a început să scrie pe blog, nu se gândea că va pătrunde pe nişa parentingului având asemenea succes.
 
La început, blogul său era despre întâmplări din viaţa zilnică, de la locul de muncă, despre filme şi cărţi, însă odată cu apariţia primului copil s-au schimbat şi preocupările sale şi subiectele abordate, a spus ea, invitată la ZF Live.
 
 „Denumirea de Prinţesă Urbană vine de la o glumă de acum mulţi ani. Ieşeam des la picnic la Palatul Mo­goşoaia cu soţul meu, beam fresh de portocale din pahare de sticlă, era o extravaganţă urbană, iar eu m-am simţit ca o prinţesă. Acest lucru era acum 9 ani, când blogul se numea altfel. Au trecut anii, brandul e înre­gistrat la OSIM,  dar sunt oameni care cred că aşa mă cheamă.“
 
Acum, blogul Prinţesa Urbană reu­neşte sfaturi legate de creşterea co­piilor de vârste mici şi experienţe perso­­nale din viaţa autoarei. Ioana Chi­cet Macoveiciuc a terminat Facultatea de Jurnalism şi a lucrat la agenţia de presă AM Press, în tele­viziune şi la ziarul Ziua, în departa­mentul de PR, la revistele Avantaje şi Cosmopolitan, dar şi în alte locuri. Odată cu apariţia internetului, ea a început să scrie pe blog.
 
„Am vrut întotdeauna să scriu pentru mulţi oameni, spre asta tindeam. (...) Am descoperit enorm de multe lucruri despre mine alături de copiii mei, am renunţat la job, mai întâi am lucrat de acasă, apoi mi-am dat seama că nici asta nu vreau să fac, acum cinci ani. Este foarte greu să scrii despre tine, dar mă ajută şi astfel îi ajut şi pe ceilalţi. Noi nu avem obiceiul de a vorbi despre noi, sunt lucruri care nu trebuie spuse, dar sunt şi lucruri care te ajută dacă sunt spuse.“
 
Ioana Chicet Macoveiciuc a publicat patru cărţi, două adresate copiilor şi două adresate adulţilor. Una dintre ele, intitulată „O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă” s-a vândut în 25.000 de exemplare şi încă se mai tipăreşte.
 
Ea spune că blogul Prinţesa Urbană a devenit o sursă de venit în urmă cu trei ani.  „Trăiesc din blog de trei ani, din campanii publicitare. Dacă eşti cinstit şi dacă munceşti mult, 10 ani zi de zi, 6 ore pe zi,  inclusiv în weekenduri.  Primesc comentarii, pe care trebuie să le citesc, să raspund, am grupuri de Facebook pe care le gestionez. Organizez 30 de evenimente pe an, lansări de carte, evenimente pentru părinţi, unde vin specialişti care oferă sfaturi despre creşterea copiilor.”
 
Ioana Chicet Macoveiciuc afirmă că oamenii îi citesc blogul pentru că expune lucrurile cu sinceritate.
 
„Cred că oamenii au învăţat despre mine cititndu-mă sau auzind de la alţii că sunt cinstită, că spun lucrurile asa cum sunt. M-a afectat acest lucru când am nascut, pentru că aveam aşteptări total nerealiste. Mi se parea că totul o sa fie simplu şi frumos. (...) Nu s-a întâmplat aşa. După două luni de a fi părinte eram distruşi şi eu şi soţul meu. Eram forte obosiţi, ne-a fost foarte greu, am scris despre asta.”
 
Unele dintre articolele existente pe blog sunt interviuri sau sunt documentate alături de specialişti, iar altele reprezintă situaţii cu care autoarea blogului s-a confruntat în creşterea copiilor, care i-ar putea ajuta şi pe alţii.  „Eu spun uite ce ne-a ajutat pe noi. Sunt foarte mulţi oameni care-mi scriu cu diverse situaţii complicate din vieţile lor, acolo unde nu am experienţă recomand specialişti care i-ar putea ajuta”.
 
De asemenea, autoarea blogului Prinţesa Urbană spune că o mamă n-ar trebui să se sacrifice şi să stea acasă cu copilul după naştere, renunţând la carieră, dacă nu îşi doreşte şi acest lucru o face nefericită, pentru că şi copilul va simţi şi relaţia nu va fi bună. Ea spune că nu numai mamele sunt preocupate de creşterea copilului, ci şi taţii, care îi scriu des întrebând-o cum să îşi facă soţiile fericite, cum să procedeze cu prezenţa bunicilor în viaţa copiilor şi cum să aibă o relaţie bună cu copiii în condiţiile în care petrec puţin timp cu ei.
 
Pe de altă parte, subiectele de discuţie preferate de mame sunt depresia de după naştere, prin care trec multe femei, dar şi opoziţia manifestată de copil, atunci când refuză să facă un anumit lucru cerut de părinte.
 
Ca ţinte pentru viitor, Ioana Chicet Macoveiciuc spune că scrie un roman, urmând să apară pe piaţă şi o altă carte pentru copii. Ea are în plan extinderea evenimentelor în cadrul cărora vin specialişti şi în comunităţile unde nu există acces la Internet şi unde oamenii nu cumpără cărţi, pentru a îmbunătăţi felul în care sunt crescuţi copiii.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO