Media & Advertising

Un nou plagiat chinezesc: cum arată serialul american "Friends" în versiunea asiatică

Plagiat chinezesc. Victima: mai multe seriale americane, printre care şi "Friends"

Autor: Octavian Calei

12.08.2012, 12:35 3030

Un popular sitcom chinezesc numit "iPartment" este acuzat că imită seriale americane clasice precum "Friends", "The Big Bang Theory" şi "How I Met Your Mother", scrie Daily Mail.

iPartment preia aceeaşi idee din Friends, prezentând viaţa unui grup de prieteni de 20 şi ceva de ani dintr-un oraş mare. Fanii Friends şi-a dat seama imediat de asemănările izbitoare dintre show-ul chinez şi cel american.

Starurile serialului locuiesc împreună în două apartamente vecine dintr-un bloc turn, exact ca în Friends, numai că oraşul New York este înlocuit de Shanghai. Unul dintre personaje este lector universitar şi celălalt moderator la un post de radio, destul de aproape de paleontologul Ross şi actorul Joey din Friends.

Serialul este produs de către Shanghai Film Group, a fost lansat în 2009 şi acum este transmis pe toate canalele de satelit din China. iPartment a ajuns la al treilea sezon în prezent, scrie The Telegraph.

Telespectatorii chinezi ai sitcom-ului s-au înfuriat după ce au observat asemănările cu show-ul american şi s-au descărcat pe bloguri postând clipuri video şi poze care subliniază similarităţile.

"Multe replici şi scene sunt complet copiate din serialele americane. Credeam că este josnic să faci aşa ceva. Este o insultă la adresa producătorilor americani şi o insultă pentru scenariştii şi producătorii chinezi", a spus un utilizator pe nume Grace pentru Global Times.

Săptămâna trecută, producătorii au fost nevoiţi să recunoască faptul că se inspiră de la alţii, cerându-şi scuze în mod public pentru folosirea glumelor unui comediant fără a i le atribui şi s-au oferit să-i facă o compensaţie pentru plagiat.

Un purtător de cuvânt al programului TV a negat copierea serialelor din Vest şi în schimb, a dat vina pe clişeele existente în acest gen de show-uri.

"Noi nu am copiat sitcom-ul american. Comediile au stereotipuri precum bărbatul atrăgător, femeia frumoasă, omul sărac şi aşa mai departe. Personajele acestea există în multe comedii. Creaţia noastră nu este plagiat, ci mai mult este un omagiu adus show-ul american", a declarat purtătorul de cuvânt al televiziunii chineze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO