Media & Advertising

Un nou număr din revista Business MAGAZIN: Cum şi de ce a ajuns România să importe forţă de muncă din Asia

Un nou număr din revista Business MAGAZIN: Cum şi de ce...

Autor: Ioana Mihai-Andrei

27.02.2018, 00:05 283

„Cum şi de ce a ajuns România să importe forţă de muncă din Asia” este materialul de pe coperta Business MAGAZIN din această săptămână.

Criza de forţă de muncă i-a obligat pe angajatori să majoreze salariile, să acorde mai multe beneficii, inclusiv acţiuni ale companiei, să aducă personal din zone din ce în ce mai îndepărtate de sediul firmei sau chiar să închirieze angajaţi. Angajatorii nu s-au limitat doar la creşterea salariilor, ci au căutat personal în mod activ, încercând să-l transfere acolo unde este nevoie. Adeseori, din ţări asiatice.

„Uită-te la mine: sunt singurul filipinez de aici. Şi trebuie să demonstrez, să le arăt în fiecare zi că sunt un bucătar bun”, povesteşte John, unul dintre asiaticii care lucrează în România. Strânge însă pumnul şi gesticulează, lăsând să iasă la iveală lupta pe care încă o duce cu el însuşi după 45 de ani de viaţă. „Pentru mine, România e o mare provocare. E o provocare să mă duc în fiecare seară acasă, într-un apartament gol.“

O mare parte dintre băncile din marile economii europene sunt nevoite să investească în două modele de afaceri în acelaşi timp: trebuie să menţină modelul tradiţional de afaceri, cu agenţii fizice, şi, totodată, să se orienteze şi spre digitalizare, consideră Andy Baldwin, area managing partner la compania de audit şi consultanţă EY pentru regiunea EMEIA, con­form Business MAGA­ZIN.

În 2011, investitorul Marc Andreessen, naş al multor companii de tehnologie, avertiza că software-ul va înghiţi lumea. Acum, în 2018, după Brexit, alegerea lui Trump ca preşedinte al SUA şi în plină epidemie de fake news, când platformele de internet au monopol asupra informaţiei şi acces la date personale, este clar că software-ul înghite politica, democraţia şi chiar şi realitatea, arată un articol din această săptămână în Business MAGAZIN.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO