Media & Advertising

TVR prezintă scuze telespectatorilor pentru modul în care a tratat tragedia din clubul Colectiv

TVR prezintă scuze telespectatorilor pentru modul în...

Autor: Madalina Cerban

02.11.2015, 15:30 1477

TVR prezintă scuze telespectatorilor pentru modul în care a tratat, "insuficient şi neprofesionist", tragedia din clubul Colectiv, printr-un comunicat semnat de directorul general interimar al SRTv, Irina Radu, în care se spune că şefa Ştirilor şi directorul de Programe şi-au dat demisia.

"TVR prezintă scuze telespectatorilor pentru modul în care a tratat, insuficient şi neprofesionist, tragedia din noaptea de vineri, de la momentul în care s-au petrecut faptele şi până sâmbătă, la 7 dimineaţa, când a fost difuzat primul jurnal de ştiri. Explicaţiile sau motivele de orice fel pălesc în faţa obligaţiei noastre faţă de public. Măsurile luate şi modificările organizatorice, vă garantăm, ne vor apropia din ce în ce mai mult de televiziunea publică de care România are nevoie şi pe care nu a avut-o de ani de zile", spune Irina Radu, directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit Irinei Radu, ca urmare a reacţiei întârziate pe care TVR a avut-o în cazul relatării tragediei petrecute în Bucureşti în noaptea de vineri spre sâmbătă, directorul Departamentului Ştiri (Raluca Stroe Brumariu, n.r.) şi directorul interimar de Programe (Gabriel Gherghescu, n.r.) şi-au înaintat demisia, alte decizii urmând să fie luate în zilele următoare.

Irina Radu mai spune că, după măsurile de urgenţă luate, începând de luni, TVR va putea acoperi tehnic şi editorial în cel mai scurt timp posibil evenimentele de interes public major. "O procedură internă de tranziţie este aprobată începând de astăzi până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie", spune Irina Radu.

Aceasta precizează că este necesar ca una dintre televiziunile deţinute în prezent de SRTv să se transforme în canal de ştiri.

"În acelaşi timp, actuala conducere TVR îşi exprimă poziţia privind necesitatea ca unul dintre canalele SRTv să se transforme în canal de ştiri cu personal care să lucreze în regim de ştiri, cu dotări şi abilităţi necesare, astfel încât să răspundă în orice moment interesului public", afirmă Irina Radu.

Aceasta precizează că este necesar ca una dintre televiziunile deţinute în prezent de SRTv să se transforme în canal de ştiri.

"În acelaşi timp, actuala conducere TVR îşi exprimă poziţia privind necesitatea ca unul dintre canalele SRTv să se transforme în canal de ştiri cu personal care să lucreze în regim de ştiri, cu dotări şi abilităţi necesare, astfel încât să răspundă în orice moment interesului public", afirmă Irina Radu.

Reacţia Irinei Radu vine ca urmare a protestelor apărute după ce Televiziunea Română nu a difuzat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, imagini în regim de Breaking News privind incediul izbucnit vineri seară în clubul Colectiv din Bucureşti.

TVR 1, principala televiziune din portofoliul Societăţii Române de Televiziune, a difuzat pe crawl în noaptea de vineri spre sâmbătă informaţii despre tragedia din clubul Colectiv. De asemenea, informaţii despre victimele tragediei au fost transmise începând de vineri noaptea în regim de breaking news pe site-ul stiri.tvr.ro.

TVR 1 şi-a modificat programul obişnuit sâmbătă, difuzând ediţii speciale, sub titulatura "Tragedia care a îndoliat România", cărora li s-au adăugat informaţiile despre tragedia din clubul Colectiv din Telejurnalele postului. Totodată, începând de sâmbătă, de la ora 14.00, TVR nu a mai difuzat publicitate, iar siglele televiziunilor din portofoliul SRTv au fost înlocuite cu unele alb-negru.

Pe de altă parte, luni, Raluca Stroe Brumariu a declarat, pentru MEDIAFAX, că a demisionat de la conducerea Ştirilor TVR din cauză că vineri noapte, în timpul tragediei din Colectiv, nu a fost disponibilă, precizând totodată că în SRTv nu există o procedură aprobată de Breaking News.

"Eu am demisionat pentru că telefonul meu era pe silent, nu am răspuns, nu am fost aici (la sediul TVR, n.r.). Dar decizia de a sparge emisia sau de a intra (în direct, n.r.) nu era numai a Ştirilor. Noi avem şi alţi şefi care răspund de aceste lucruri, iar o procedură de Breaking News aprobată în Comitetul Director nu există", a spus Raluca Stroe Brumariu.

Întrebată de ce nu există o astfel de procedură aprobată, Brumariu a precizat că, în cazurile de Breaking News de până acum, jurnaliştii TVR intrau în direct la TVR News (fosta TVR Info, n.r.). TVR News a fost însă închisă pe 1 august, ca urmare a unei decizii luate de fostul Consiliu de Administraţie al SRTv, condus de Stelian Tănase, pentru diminuarea cheltuielilor Televiziunii Române, în contextul în care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală blocase, în iulie, conturile operaţionale ale TVR.

"Au mai fost cazuri (Breaking News, n.r.), dar, de obicei, era pe vremea Info şi atunci funcţiona normal, iar restul se întâmplau în timpul zilei şi atunci emisia era aici. Noi, în timpul nopţii, nu avem emisie, în sensul că, dacă noi vrem să transmitem ceva, trebuie chemaţi oamenii în studiouri pentru a emite. Noi nu avem cum să emitem altfel. Trebuie chemată lumea în studio ca noi să putem emite", a explicat Raluca Stroe Brumariu.

În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi şefi din TVR care răspund de aceste lucruri, Raluca Stroe Brumariu a vorbit despre "ierarhia din instituţie", referindu-se la producătorul general interimar al SRTv, Liviu Nicolescu, care este şi director al Direcţiei Studiouri Centrale, şi la directorul TVR 1, Gabriel Gherghescu, care este şi directorul de programe interimar.

"Astfel de lucruri probabil că nu s-ar fi întâmplat dacă era aprobată procedura de Breaking News. Eu convenisem cu Liviu Nicolescu să perfectăm o astfel de procedură, n-o să vă vină să credeţi, începând cu 1 noiembrie, în care să avem o permanenţă în studio ca, dacă se întâmplă ceva, să putem imediat emite. Timpul n-a mai avut răbdare, ca să spun aşa", a mai spus Raluca Stroe Brumariu.

În urma incendiului declanşat vineri seară în clubul Colectiv, au murit 30 de persoane, iar peste 180 au fost rănite. Un număr de 137 de răniţi mai erau internaţi, duminică seară, în spitalele Capitalei, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO