Media & Advertising

Tokio tanjeste pentru un stil stralucitor de viata

19.11.2004, 00:00 12



Succesul ?magalog", care se adreseaza femeilor japoneze, se afla la baza cresterii investitiilor in publicitate in Japonia, relateaza Financial Times.



In aceasta toamna, nu mai putin de cinci reviste noi au fost lansate in Tokio, toate adresandu-se femeilor care au capatat un anumit statut si au un cont gras in banca. Asemeni celorlalte 57 de reviste japoneze dedicate doar modei si frumusetei, titlurile lor sunt nume fara sens: Maquia, Boao sau Pincky, de exemplu.



De zeci de ani, redactorii japonezi s-au straduit sa satisfaca apetitul consumatoarelor pentru marci de lux. Intr-o tara in care trendul se schimba rapid, cererea pentru informatie proaspata este fara sfarsit. Totusi, in ciuda intensificarii folosirii telefoanelor mobile si a internetului, revistele raman principala sursa de informatii. Revistele japoneze pentru femei au castigat din ce in ce mai multa credibilitate in ultimii ani. Ca urmare, editorii japonezi au lansat variante de succes ale editiilor lor in China, prin asocierea cu parteneri locali. Si realizatorii internationali au adoptat formatul de succes al revistelor japoneze. Cand Lucky, o revista de moda japoneza a ajuns la tirajul de peste un milion de la lansarea sa din 2000, Conde Nast, editorul american, a lansat Cargo, o varianta similara pentru barbati. Cea mai recenta aparitie este Shop a companiei Hearst.



Totusi, ce contine acest nou format? Perfectionat de publicistii din Japonia, formula nu contine foarte mult text, oferind pagini intregi de fotografii cu produse, cu detalii referitoare la pret, marca si comerciant. Formatul fost incadrat intr-o categorie cu un nume propriu: magalog, un hibrid intre catalog si revista (magazine).



?Tokio este condus de hiperconsum, iar aceste reviste servesc unei functii de entertainment. Oamenii nu vor sa fie nevoiti sa gandeasca prea mult", afirma John Clammer, profesor de sociologie comparativa la Universitatea Sophia din Tokio. ?Japonezii tind sa isi exprime pozitia in societate prin consum".



MORE, liderul revistelor de moda japoneze, este un exemplu tipic al formatului magalog. Segmenul lor tinta este reprezentat de femeile de douazeci si ceva de ani care lucreaza in birou, si care reprezinta 82% din cititoare, conform editurii care o publica, Shueisha. Aproximativ jumatate din cititoare au varste cuprinse intre 21-25 de ani, fiind preocupate in special de moda. Cele mai multe locuiesc acasa cu parintii si sunt dispuse sa cheltuiasca o parte din salariile lor- intre 100.000 yeni(950$) si 120.000 de yeni, pe haine, cosmetice si socializare.



?Numesc aceasta generatie wagamama (egoista)", spune Tetsuo Okada, director operational la divizia de reviste pentru femei a Shogakukan, una dintre editurile de top din Japonia. Paginile MORE, care contin o gama variata de produse- fuste, pulovere, cizme, genti ce imbogatesc editia lor din noiembrie si care include si sfaturi despre cum acestea pot fi asortate. Una din sectiuni arata cum trebuie sa se imbrace femeile pentru a crea iluzia de inaltime; o alta arata cum trebuie sa se asorteze.



?Formatele tip catalog raman populare datorita faptului ca poti urmari o gama variata de produse si apoi poti selecta exact ce doresti", spune redactorul sef la MORE, Kaoru Ito. ?Individualismul este foarte impotant pentru femeile japoneze atunci cand vine vorba de garderoba si de modul lor de exprimare".



Anul trecut, japonezele au cheltuit in medie 4.181 de yeni pe reviste. Femeile cu varste pana in 34 de ani au reprezentat segmentul care a cheltuit cel mai mult, conform ministerului managementului public. Aceasta piata- a femeilor singure, cu varste intre 20 si 30 de ani, este cea mai productiva pentru multe din agentiile de publicitate din Japonia.



Cheltuielile cu publicitatea in reviste, pentru marcile straine sau locale, a crescut fata de anul trecut, datorita revigorarii economice prin care trece Japonia. Suma care s-a cheltuit pentru publicitatea la cosmetice a crescut cu 3,9% la 67,1 miliarde de yeni in 2003, iar cea pentru accesorii cu 1,1% atingand valoarea de 55,2 miliarde de yeni, conform lui Dentsu, prima agentie de publicitate din Japonia.



Ian Bickley, presedintele Coach Japan, marca de accesorii si de genti, afirma ca publicitatea din reviste continua sa reprezinte o parte importanta din strategia lor de marketing. ?Revistele pentru femei sunt extrem de influente", spune Bickley, punctand omogenitatea pietei japoneze.



Desi virtual, toate revistele japoneze trag linie intre sectiunea lor editoriala si comerciala, multi observatori afirma ca distinctia dintre cele doua este opaca.



Se remarca totodata si dezvoltarea revistelor de femei pe niste segmente nisa, care se adreseaza unui public extrem de special. ?In momentul in care editorii creeaza asemenea categorii de nise, se pune problema gradului pana la care acestea reprezinta cu adevarat niste grupuri sociale, spune profesorul Clammer. ?Exista o simbioza intre marketeri si redactori, pana la punctul in care devine dificil sa faci distinctia intre cele doua categorii".



Nikita, una din revistele care actioneaza pe o nisa de piata si care a fost lansata recent de Shufu-to-Seikatsusha, o editura japoneza, descrie segmentul sau tinta: femeia, care are 30 de ani, si-a petrecut o parte din anii de gimnaziu si de liceu studiind in strainatate, s-a inscris la o facultate japoneza iar acum lucreaza pentru o companie straina in Tokio. Castiga cel putin 8 milioane de yeni pe an si are o pasiune din cumpararea obiectelor de lux. Ceea ce au in comun toate aceste tipuri, este ca toate au peste 30 de ani si au bani de cheltuit.



Ichiro Kishida, redactor sef la Nikita si la Leon, o revista pentru barbati, spune ca femeile japoneze sunt satule de reviste tip catalog si cauta mai multe sfaturi. ?Cel mai mare complex pe care il au este ca nu mai sunt tinere", spune Ishida. ?Fostii lor prieteni au toti iubite mai tinere. Ele vor o revista care sa fie utila si care sa le ofere sfaturi". Avand in vedere titlul numarului din noiembrie al revistei: ?Cum sa castigi cand concurezi cu o femeie mai tanara?", in interiorul ei se ofera o serie de sfaturi, precum cel de a purta un colier de 50 de cm pentru ca pandantivul sa ajunga la sani. ?Ochii unui barbat se vor atinti imediat acolo unde este pandantivul", spune Kishida.



Desi exista critici la adresa revistelor japoneze, acuzandu-le ca au contribuit la dezvoltarea unei societati materialiste, editorii spun ca le ofera exact ce vor.



?Fericirea unei femei nu este neaparat legata de slujba", spune Ito, de la revista MORE. ?Multe femei, in special pentru cele din Japonia, pot fi fericite doar daca se casatoresc, au copii si se bucura de un stil de viata bun".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO