Media & Advertising

Sony va plăti despăgubiri de 8 milioane de dolari, după atacul cibernetic generat de "The Interview"

Sony va plăti despăgubiri de 8 milioane de dolari,...

Autor: Florin Badescu

21.10.2015, 15:01 90

Acordul la care au ajuns studioul Sony Pictures Entertainment şi grupul de foşti şi actuali angajaţi ai acestuia a fost semnat, luni, la Tribunalul Federal din Los Angeles, informează Los Angeles.

În virtutea acestui acord, Sony va plăti până la 2,5 milioane de dolari - 10.000 de dolari per persoană - pentru a-i despăgubi pe angajaţii ale căror date personale au fost furate de piraţii cibernetici şi până la 2 milioane de dolari - 1.000 de dolari per persoană -, ca despăgubiri pentru măsurile de protecţie suplimentară pe care acele persoane le-au luat după comiterea atacului cibernetic.

De asemenea, Sony a fost de acord să plătească până la 3,49 de milioane de dolari pentru a achita taxele legale şi costurile procesului. Acordul va trebui să fie aprobat de judecătorul districtual Gary Klausner.

Atacul cibernetic a fost comis în noiembrie 2014, cu doar câteva săptămâni înainte ca grupul Sony să lanseze "The Interview", o comedie cu James Franco şi Seth Rogen, despre un complot fictiv american ce viza asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Guvernul american a acuzat Coreea de Nord, declarând că această ţară este vinovată de comiterea acelui atac cibernetic. Autorităţile de la Phenian au negat orice implicare în atacul cibernetic, însă i-au lăudat pe autorii acestuia, spunând că acţiunea lor a reprezentat "o faptă vitejească îndreptăţită".

În decembrie 2014, un grup care s-a intitulat "Guardians of Peace" a ameninţat cu organizarea unor atacuri teroriste de tipul celor de la 11 septembrie 2001 împotriva cinematografelor care vor proiecta filmul "The Interview", determinându-i pe managerii de la Sony să anuleze lansarea peliculei.

La doar câteva zile după aceea, în urma presiunii opiniei publice, directorii grupului Sony s-au răzgândit şi au anunţat că "The Interview" va avea parte de o lansare într-un număr limitat de cinematografe, de Crăciun. Ulterior, Sony a decis că filmul poate fi descărcat gratuit şi în format digital.

În ianuarie, Statele Unite au impus noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord ca răspuns la acel atac cibernetic.

Procesul a fost intentat grupului Sony de mai mulţi angajaţi, care au acuzat studioul hollywoodian de neglijenţă în privinţa protejării colaboratorilor contra furtului de identitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO