Media & Advertising

Si ce daca se vorbeste de rau?

11.11.2005, 19:27 5

Discutiile despre imaginea Romaniei continua. Acum cateva luni constatam, ca o prima caracteristica a "romanului", incredibila autoreflexivitate, aplecarea catre definirea romanismului manifestata de intelectuali, cizmari, fotbalisti etc. Lucrurile s-au "inrautatit". Adica s-au inmultit discutiile despre cum se vrea Romania randuita. "Imaginea" continua sa fie o obsesie. Si, daca tot e obsesie...

As incepe cu deja anecdotica izbucnire a unor oameni publici impotriva unei instalatii artistice prezente la pavilionul Romaniei in manifestarile Bienalei de la Venetia. Marele scandal a fost provocat de un text care se intitula "Fuck you eu.ro.pa" (semnat de Nicoleta Esinencu) prezent intr-un reader al lui Marius Babias, scriitor, artist, curator german de origine romana. Ei bine, de la acel amarat de text s-au aprins de la senatori (PSD - Vasile Puscas) pana la comentatori precum Tudor Octavian. Ideea de baza: de ce ne batem joc singuri de tarisoara noastra si de destinul ei. Sa zicem ca e discutabila ideea de a chema un artist cu recunoscute vederi de stanga radicala sa faca ceva pentru imaginea Romaniei. Asta in conditiile in care Romania vrea in UE, vrea investitori, vrea capitalism. Dar daca nu avem artisti contemporani mai buni? La cine apelezi? La un propagandist ieftin, vreun pictor de partid si de stat? Sabin Balasa?

Din punctul meu de vedere, astfel de scandaluri "artistice" ajuta enorm Romania, vin ca o gura de oxigen intr-un desert tamp de evenimente nesarate cu bani de la guvern dedicate tarii noastre. Scandalul bine controlat, provocarea artistica, iata elemente extrem de necesare pentru mici imbunatatiri ale imaginii.

Am citit o discutie intre oameni de cultura (Mircea Martin, Horia Roman Patapievici) care, bineinteles, propuneau cultura ca un principal vehicul al consolidarii imaginii pozitive a Romaniei. Ei bine cultura inseamna si controversa, nu doar Brancusi si Enescu. Scandalul generat de pavilionul Romaniei a adus un mesaj in plus despre care strainii nu auzisera pana acum, un mesaj invaluit in spirit de fronda: romanii pot avea opinii, sunt niste cetateni europeni incomozi din punct de vedere intelectual, nu sunt simple mase manipulabile pe care sa le lipesti de un mamut, mai exista farame de personalitate in tarisoara aceasta!

Care este imaginea noastra despre Statele Unite sau despre Anglia? Stim mai ales acte culturale "inalte" despre aceste tari. Glumeam.... Nu, bineinteles! Avem in cap imagini simpliste, mai mult sau mai putin enervante pentru cetatenii tarii respective. Un intelectual american nu poate fi prea incantat de faptul ca 50 Cent (care canta despre cum sa "produci" bani din nobila calitate de peste) e in acest moment mult mai cunoscut decat marele scriitor Paul Auster. Fenomenul huliganic de pe stadioanele englezesti are o mult mai mare notorietate decat romanele lui Martin Amis. Si totusi, aceste imagini negative in esenta sunt pozitivate de publicul mai ales tanar, mai ales activ, prin cuvinte precum cool. Un cuvant pe care l-as traduce prin "tare", "puternic" - si negativul este o marca locala utilizabila. Important e ca acest negativ sa fie controlat, sa fie manipulabil si, eventual, sa pastreze forta imaginii agresive, fara sa eroizeze fenomene fundamental blamabile.

Problema e ca din Romania nu ies nici macar fatete negative usor digerabile. In Romania se vorbeste numai in abstractiuni, se stie ca e coruptie, dar nu se stie exact unde e. Coruptia nu are o fata, nu poarta nume. La fel se intampla si cu alte dimensiuni negative din imaginea Romaniei. Nu pot fi identificate. 50 Cent sau huliganii din Liverpool sunt aproape "branduri" in sine, dincolo de influenta sociala nefasta pe care vor fi avut-o la un moment dat. Numai ca sunt perfect asumati de tarile lor. Nimeni nu a incercat vreodata sa nege evidenta acestor explozii "negative". Romania a invatat prea mult timp sa bage gunoiul sub pres - si nu e bine, pentru ca el poate fi reciclat!

O afirmatie precum "Nimeni nu identifica insa pe huliganii de pe stadioane cu Marea Britanie" a lui Horia Roman Patapievici este hazardata. Ba da, sunt multi in capul carora huliganii definesc mult din spiritul britanic. Si chiar capata o nuanta pozitiva atunci cand a fi huligan se reduce la ideea de "rebel"...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO