Media & Advertising

Gafă Google România: Rembrandt van Rijn, omagiat greşit

Autor: Departamentul Life

15.07.2013, 10:52 3203

Rembrandt van Rijn, pictorul olandez considerat unul dintre cei mai importanţi artişti din istorie, autor al unor tablouri ca "Rondul de noapte" sau "Lecţia de anatomie a doctorului Tulp", este aniversat luni de Google, motorul de căutare afisând însă în Doodle o eroare.

Google România aniversează în mod eronat 470 de ani de la naşterea lui  Rembrandt van Rijn, cifra corectă fiind de fapt 407 ani.

Motorul de căutare Google şi-a modificat luni logo-ul pentru aniversarea lui Rembrandt van Rijn prezentând un autoportret al pictorului olandez.

Logoul Google este reprezentat sub forma unei picturi, în care portretul lui Rembrandt van Rijn înlocuieşte cea de-a doua literă "G". De asemenea, cuvântul "Google" este realizat ca o gravură, în fundal.

Rembrandt van Rijn, pe numele său complet Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 iulie 1606, Leiden - 4 octombrie 1669, Amsterdam) este considerat de criticii de profil unul dintre cei mai mari artişti de gen din istorie, cu influenţe vaste din artiştii vremii.

Rembrandt van Rijn a trăit în epoca numită "vârsta de aur olandeză", perioadă în care cultura, ştiinţa, comerţul şi influenţa politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt van Rijn este autorul a 600 picturi, 300 gravuri şi peste 2.000 desene. Maestru al tehnicii de clar-obscur, Rembrandt van Rijna fost "singurul pictor care şi-a putut permite să amestece noroiul cu strălucirea ochilor, focul cu cenuşa sau să facă culorile să strălucească proaspăt, ca o floare, pe giulgiul mortuar roz sau bleu deschis" (după cum spunea istoricul de artă francez Élie Faure).

Rembrandt van Rijn a fost fiul morarului Harmen Gerritzoon van Rijn şi al Corneliei Willemsdochter van Zuitbroeck. Dintre toţi fraţii săi, Rembrandt van Rijn este singurul care învaţă să scrie şi să citească într-o şcoală latină. În 1620 Rembrandt van Rijn se înscrie la Universitatea din Leiden, la care rămâne doar câteva luni. Tânărul Rembrandt van Rijn îşi începe studiile de pictură în atelierul lui Jacob van Swanenburgh, iar timp de trei ani învaţă tehnica picturii. Pânzele lui Rembrandt van Rijn - uneori copii ale lucrărilor altor maeştri - îi atestă talentul, ceea ce determină pe părinţii săi să-l trimită în anul 1624 la Amsterdam, unde se perfecţionează în atelierul lui Pieterzoon Lastman, care călătorise în Italia şi era influenţat de Michelangelo Merisi (Caravaggio). Deşi studiază la el numai şase luni, Rembrandt van Rijn preia de la Lastman stilul narativ şi modul de reprezentare a stărilor sufleteşti la figurile înfăţişate. Însă, înainte de orice, Rembrandt van Rijn descoperă tehnica clarobscurului.

Rembrandt van Rijn părăseşte Amsterdamul pentru a-şi deschide la Leiden un atelier propriu. Rembrandt van Rijn i se alătură pictorul Jan Lievens, la rândul său elev al lui Lastman. În atelierul lor comun sunt atraşi numeroşi clienţi, printre care şi umanistul Constantijn Huygens.

Sub influenţa lui Huygens, care-i recunoscuse talentul, Rembrandt van Rijn se hotărăşte să se stabilească la Amsterdam, în 1633. Datorită renumelui său artistic, negustorul de artă Hendryck van Uylenburg îi propune lui Rembrandt van Rijn să-şi deschidă un atelier la el. Prin intermediul acestuia, Rembrandt van Rijn obţine o primă comandă importantă, "Lecţia de anatomie a doctorului Tulp".

În 1634 Rembrandt van Rijn se căsătoreşte cu Saskia van Uylenburgh, verişoara negustorului de artă, iar, datorită acestui mariaj, Rembrandt van Rijn pătrunde în cercurile marei burghezii din Amsterdam. Soţii Rembrandt sunt extrem de afectaţi de moartea primilor trei copii ai lor. În 1641 se naşte Titus, însă sănătatea Saskiei se deteriorează. Aceasta se îmbolnăveşte de tuberculoză şi moare la 14 iunie 1642. Între timp, Rembrandt van Rijn, care tocmai termină tabloul intitulat "Rondul de noapte", ajunge în culmea gloriei.

Rămas văduv, Rembrandt van Rijn angajează o educatoare pentru fiul său, iar în 1646, acestă sarcină va fi luată de Hendrickje Stoffels, care îndeplineşte un rol dublu, acela de educatoare şi de iubită a artistului. Pictorul Rembrandt van Rijn nu se recăsătoreşte însă, fiind acuzat de imoralitate. În ultimii ani ai vieţii sale, artistul Rembrandt van Rijn trăieşte izolat de lume. Creditorii îl urmăresc, iar relaţiile artistului Rembrandt van Rijn cu clienţii săi se deteriorează. În 1656 Rembrandt van Rijn este ruinat, iar colecţia sa de artă este scoasă la licitaţie şi vândută. Cu toate acestea, Rembrandt van Rijn îşi continuă munca de creaţie. Hendrickje moare în 1663, iar Titus în 1668, cu un an înainte de decesul tatălui său.

Rembrandt van Rijn se stinge din viaţă la 14 octombrie 1669, într-o casă mică din cartierul Rozengracht. Este îngropat în Westerkerk, într-un mormânt nemarcat.

Printre cele mai importante lucrări ale lui Rembrandt van Rijn se numără: "Lecţia de anatomie a doctorului Tulp", "Ospăţul lui Baltazar", "Rondul de noapte" etc. De asemenea, Rembrandt van Rijn a pictat foarte multe autoportrete: în total sunt peste 50 de tablouri şi mai multe desene şi gravuri.

În ultimii ani, lucrări ale lui Rembrandt van Rijn au stabilit recorduri în cadrul licitaţiilor internaţionale de artă. Astfel, un portret de Rembrandt van Rijn a fost adjudecat pentru 22 de milioane de euro, în decembrie 2009, la o licitaţie organizată la Londra de casa Christie's, acesta constituind un nou record mondial de preţ pentru artist, după cum informa la momentul respectiv AFP. Recordul precedent pentru o lucrare de Rembrandt van Rijn a fost stabilit de "Portretul unei femei de 60 de ani", vândut pentru 19,8 milioane de lire sterline la o licitaţie organizată de casa Christie's, la Londra, în decembrie 2000.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO