Media & Advertising

Reality TV, sursa de inspiratie pentru publicitate

06.08.2004, 00:00 17



Asa cum America pare nesatula de reality TV, asa este si Madison Avenue dupa ceea ce se numeste reality-style advertising - publicitate cu oameni obisnuiti in situatii obisnuite -, in incercarea de a atrage atentia consumatorilor, noteaza The New York Times.



Levi Strauss & Company, de exemplu, desfasoara o campanie in print de mai multe milioane de dolari, numita "A Style for Every Story". In reclame apar oameni obisnuiti care poarta imbracaminte Levi's, printre acestia un fermier, un mecanic de aparate de zbor si un surfer. Levi's a pornit si un concurs la nivel national, pentru a gasi oameni obisnuiti care sa apara intr-o reclama promotionala care va fi publicata in editiile din septembrie ale catorva publicatii ale Time Inc.



Yahoo a mimat un serial de reality TV, intr-o promotie din luna iunie la conversatii prin mesaje instantanee, in care internautii isi votau preferintele. Cele mai nepopulare conversatii erau scoase din joc, intr-un mod asemanator celor intamplate in show-urile "Survivor" si "The Apprentice".



In prima parte a acestui an, depatamentul de sanatate al orasului New York si American Legacy Foundation au difuzat reclame impotriva fumatului, in care un locuitor din Big Apple era urmarit in timp ce incerca sa se lase de fumat.



In timp ce asa-numitele reality promotions si advertising devin din ce in ce mai prezente, unele voci spun ca ele au o legatura mai mica cu televiziune, si mai mare cu dorinta de a satisface cererea din ce in ce mai mare de originalitate a consumatorului. "In ziua de azi, oamenii sunt atat de cunoscatori in ceea ce priveste media", a exclamat Thomas Hayo, Creative Director la Bartle Bogle Hegarty, agentia new-york-eza care a creat campania Levi's. "Audienta este constienta ca publicitatea este ceva creat de o agentie si de niste oameni care trebuie sa-si indeplineasca planul, asa ca trebuie sa fii original. Oamenii nu vor sa mai cumpere adevar contrafacut", a explicat Hayo.



In comparatie cu anii '80, cand oamenii aveau tendinta sa idealizeze si sa fabrice publicitatea, in ziua de azi, aceasta este mult mai mult bazata pe realitate si axata pe sentimentele umane.



Cu toate acestea, Ron Berger, Chief Executive al birourilor din New York si San Francisco ale Euro RSCG Worldwide (Havas), este de parere ca realitatea a fost dintotdeauna o parte din publicitate, chiar daca popularitatea acesteia este fluctuanta. Berger a spus ca agentia sa a folosit oameni obisnuiti in cateva dintre campanii, in special intr-o campanie la Volvo, in care oamenii marturiseau felul in care aceasta masina le-a salvat viata.



"Fenomenul numit reality TV a aruncat o lumina benefica asupra oamenilor obisnuiti. Acestia au fost insa intotdeauna populari in publicitate, tocmai pentru ca sunt reali. Au un acut simt al dreptatii si al adevarului pe care actorii nu il au, tocmai pentru ca ei "joaca"", a aratat Berger.



De fapt, acesta este un model atat de testat, incat Rich Roth, Creative Director la Euro RSCG, a speculat ca poate serialele de reality TV au evoluat din publicitate. "Daca se poate vorbi despre asa ceva, atunci trebuie sa fie in sens invers. Producatorii TV au vazut succesul a ceea ce se numeste reality advertising", a conchis Roth.



Dorinta consumatorului actual de a avea articole originale, si nu ceea ce este la moda sta de fapt si in spatele recentei campanii Levi's, a aratat purtatoarea de cuvant a acestei companii, Amy Gemellaro. Ea a spus ca cercetarile au demonstrat ca Levi's este perceputa de catre consumatori drept simbolul american. "Suntem autentici - acesta este miezul conceptului Levi's. Este deci logic sa folosim oameni obisnuiti in campaniile noastre".



Evenimentele promotionale bazate pe realitate, incluse in campaniile de imagine, sunt legate nu de reality TV, ci de o nevoie din ce in ce mai mare de a interactiona cu consumatorul, este de parere, la randul sau, Claire Rosenzweig, presedinte al Promotion Marketing Association din New York. In opinia sa, acestor promotii li se acorda o pondere din ce in ce mai mare din totalul bugetelor de publicitate.



O alta parere este ca scopul suprem al agentiilor este de a conferi originalitate brandurilor. Dupa cum spune Neil Powell, presedinte al Powell, firma care face publicitate pentru branduri ca berea Rheingold, consumatorii sunt constienti de pitchuri si de faptul ca celebritatile au adesea o viata care nu prea are legatura cu realitatea. "Toata lumea stie ca acei oameni primesc sume uriase de bani ca sa spuna lucruri minunate despre un brand. Eficienta este mult mai mare cand este vorba de un Ion obisnuit", crede Powell.



In plus, un Ion sau un Vasile este mult mai ieftin si mai putin riscant decat o celebritate, spune si Jack Trout, presedinte al Trout & Partners, o firma de marketing din Greenwich, Connecticut. "Toata treaba asta cu celebritatile a cam palit in publicitate, pentru ca daca vedeta respectiva intra in bucluc. Acum, companiile zic "Poate o scot la capat cu oameni obisnuiti"", a incheiat Jack Trout.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO