Media & Advertising

Magia din Harry Potter, pusa la grea incercare in cinematografe

02.12.2005, 16:41 16

Noua ecranizare "Harry Potter and the Goblet of Fire" se straduieste sa mentina atentia publicului.

Harry Potter, ce a castigat inimile publicului ca timid novice al Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, se afla acum in fata a ceea ce ar putea constitui cea mai mare provocare pentru el, si anume a-si pastra afectiunea publicului in noua sa postura, de adolescent stangaci, indragostit, scrie The Wall Street Journal.

"Harry Potter and the Goblet of Fire", cea mai recenta realizare cinematografica din seria Harry Potter, bazata pe best-sellerul semnat J.K. Rowling, a inceput deja sa ruleze in cinematografele din intreaga lume. Acum, Harry, in varsta de 14 ani, trece prin incercari intelectuale si romantice. Pe langa faptul ca trece printr-un turnir plin de pericole ce-i pune la incercare capacitatile de magician, protagonistul trece printr-o adevarata agonie, nestiind pe cine sa invite la balul de Craciun organizat de scoala, este fotografiat de paparazzi imbratisand-o pe prietena sa Hermione si este vrajit de tinerele atractive ce vin in vizita de la scoala de magie Beauxbatons.

Pentru Warner Bros. Entertainment, din cadrul Time Warner Inc., ce a realizat filmele "Harry Potter", ultima poveste reprezinta atat o oportunitate, cat si un risc. Baza de "fani" ai cartilor semnate de Rowling, ce a crescut dupa publicarea celei de-a sasea carti in vara, a ramas fervent de loiala. Totusi, a mentine interesul unui public inconstant fata de un personaj ce evolueaza de-a lungul mai multor filme lansate poate in decursul unui deceniu intreg ar putea fi o sarcina destul de dificila.

Incluzand succesul de box-office, segmentul de home-entertainment si vanzarile de produse, "Harry Potter" a generat venituri in valoare de 3,7 miliarde de dolari pentru Warner Bros. din anul 2001, cand a fost lansat primul film, "Harry Potter and the PhilosopherÕs Stone". Veniturile insa, desi robuste, au scazut cu fiecare film succesiv,incasarile brute obtinute in urma rularii primului film in Statele Unite, de 318 milioane de dolari, scazand pana la 250 milioane de dolari in cazul celui de-al treilea film lansat anul trecut.

Intre timp, costurile de realizare a filmelor Potter au crescut constant. Pe fondul unui buget de 260 milioane de dolari pentru "Goblet", pierderea publicului tanar ar putea fi resimtita din plin. Un nou test: ratingul PG-13 atasat filmului in Statele Unite, rating ce-i atentioneaza pe parinti ca parti din film nu ar trebui vizionate de copii sub 13 ani.

Directorii Warner declara ca sunt increzatori ca "Goblet" va atrage mai multi adolescenti si adulti, compensandu-se astfel orice eventuala scadere inregistrata in categoria de sub 12 ani. "Pe baza studiilor de care dispunem astazi, avem toate motivele sa credem ca aceasta tendinta de extindere a bazei publicului va continua", spune Dawn Taubin, directorul de marketing al studioului.

In orice caz, propriile studii ale studioului indica faptul ca membrii mai tineri ai publicului renunta la vizionarea filmului pe masura ce Harry inainteaza in varsta. In cazul "PhilosopherÕs Stone", 65% din public era definit ca "familie", spune Taubin, aceasta insemnand parinti si copii de 12 si sub 12 ani. In cazul "Harry Potter and the Chamber of Secrets", lansat in 2002, 53 de procente din public erau reprezentate de acelasi segment, de familie, in timp ce in cazul "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban", lansat anul trecut, procentajul a scazut la 40%.

Numarul de adolescenti cu varste apropiate de cea a personajului principal pare sa creasca din ce in ce mai mult, spune Taubin.

"Cartile apar la un an diferenta. Cred ca publicul tinde sa tina pasul cu varsta personajelor principale".

Totusi, studioul realizeaza foarte bine faptul ca trebuie sa-si adapteze strategia de realizare a filmelor.

De exemplu, dupa ce Chris Columbus a trecut printr-o experienta destul de stresanta pentru a realiza primele doua filme Harry Potter in doi ani, directorii Warner au decis ca pentru a merge mai departe va trebui sa angajeze un nou regizor pentru fiecare nou film.

"Aceste lucruri sunt atat de greu de realizat, incat va fi mai usor acum ca regizori diferiti care sa preia fraiele la fiecare nou film," spune Alan Horn, presedintele si directorul de operatiuni al studioului.

Mike Newell, ce a semnat regia pentru "Goblet", a inceput sa lucreze la noul film in vara anului 2003, in timp ce Alfonso Cuaron era inca in plin proces de realizare a "Azkaban".

David Yates, un director britanic de televiziune, se va ocupa de noua serie, "Harry Potter and the Order of the Phoenix".

Newell este cel mai bine cunoscut pentru comedia romantica lansata in 1994, "Four Weddings and a Funeral" cu Hugh Grant. Directorii Warner au fost in special atrasi de faptul ca Newell a crescut in Marea Britanie si si-a facut studiile tot aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO