Media & Advertising

Groupe La Martiniere-Le Seuil ameninta editurile Hachette Livres si Editis

16.01.2004, 00:00 14

Buturuga mica rastoarna carul mare a€“ este proverbul care se aplica cel mai bine in cazul unui acord semnat in Franta, prin care editura La Martiniere preia gigantul Seuil. Hervé de La Martiniere, fondator al casei de editura cu acelasi nume, va prelua editura Seuil, creata in 1935 de catre Henri SjA¶berg. "Cei o suta treizeci de actionari ai Seuil sunt, de fapt, invitati sa ne cedeze partea lor", a anuntat Hervé de La Martiniere, citat de catre cotidianul Le Figaro. In acest fel, de La Martiniere incearca sa creeze un grup puternic, capabil sa faca fata celor mai puternice edituri franceze, cum este de exemplu Hachette Livre.
Noua editura, care se va numi Groupe La Martiniere-Le Seuil, va fi condusa de catre Hervé de La Martiniere, Claude Cherki urmand sa preia functia de vice-presedinte al grupului, pastrand-o totodata si pe cea de presedinte al Seuil.
Tranzactia, care ar trebui sa se incheie in doua luni, a primit acordul de principiu din partea celor doua consilii de administratie, urmand ca ea sa fie supusa atentiei comitetelor de intreprindere, actionarilor si Consiliului Concurentei.
Impreuna, La Martiniere si Le Seuil vor forma cea de-a treia casa de editura franceza ca marime, cu o cifra de afaceri de 280 de milioane de euro, in spatele gigantilor Hachette Livre (cu o cifra de afaceri de 1,2 miliarde de euro) si Editis (600 de milioane de euro). Groupe La Martiniere-Le Seuil se plaseaza insa in fata renumitelor edituri Flammarion si Gallimard. "Obiectivul ar fi sa capatam o mai mare eficienta in ceea ce priveste productia, difuzarea, distributia si creativitatea in ansamblul sau", au anuntat cele doua grupuri.
Aceasta "alianta istorica" este in favoarea grupului La Martiniere, care se vede astfel veghind si asupra destinului fratelui mai mare, Seuil. Acesta din urma a operat o crestere de capital pe langa actionarii sai (familia Wertheimer, grupul Times-Mirror, Natexis) si a contractat un imprumut pentru a finanta aceasta operatiune financiara.
Grupul La Martiniere, infiintat in 1992, avea, la sfarsitul anului 2002, o cifra de afaceri de 102 milioane de euro. Situatia sa financiara este descrisa de Le Figaro ca fiind buna, deoarece grupul si-a onorat toate datoriile si beneficiaza in momentul de fata de lichiditati importante. In mai putin de zece ani, grupul La Martiniere a devenit lider mondial in ceea ce priveste editarea de carti ilustrate, inaintea grupului german Taschen. Noi achizitii cum sunt Minerva si Abrams, precum si fenomenul Arthus-Bertrand (La Terre vue du Ciel s-a vandut in trei milioane de exemplare) au contribuit din plin la succesul grupului La Martiniere.
Aceasta fuziune permite lui Seuil sa administreze succesiunea familiilor Bardet si Flamand, coproprietare ale casei de editura, detinand 40%, respectiv 20% din capital. Cele doua familii au cazut de acord sa nu se implice in activitatea editurii si sa-si cedeze partea lor.
Ca sa poata face concurenta gigantilor editoriali francezi, noul grup va trebui sa imbine cele doua culturi de intreprindere foarte diferite, ceea ce se pare ca nu va fi totusi un lucru dificil. Claude Cherki et Hervé si La Martiniere au mai lucrat impreuna, timp de mai bine de un an, in cadrul dosarului Editis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO