Media & Advertising

Google o omagiază pe Maria Sibylla Merian, graficiana care a studiat "bestiile diavolului"

02.04.2013, 13:18 5407

Google o celebrează astăzi pe graficiana germană Maria Sibylla Merianprintr-un nou Google Doodle, cercetătoarea fiind recunoscută abia după câteva secole pentru studiul plantelor şi insectelor la finalul secolului al 17-lea şi începutul secolului 18.

Maria Sibylla Merian a lucrat ca artist botanist şi a publicat trei colecţii de gravuri de plante, în 1675, 1677 şi 1680.După această etapă, Maria Sibylla Merian s-a dedicat studiului insectelor, în special a etapelor de dezvoltare de la stadiul de ou la adult, experienţe care s-au regăsit în desenele artistei.

 

Pentru epoca în care a trăit Maria Sibylla Merian, studiul insectelor era văzut ca o ocupaţie extrem de ciudată, având în vedere că erau poreclite "bestiile diavolului". În consecinţă, etapele dezvoltării la aceste specii erau aproape necunoscute. Maria Sibylla Merian a descris în studiile sale dezvoltarea a 186 de speci de insecte, care au contrazis concepţiile vremii potrivit cărora toate insectele se năşteau în noroi.

Maria Sibylla Merian a devenit interesată în special de metamorfoza omizilor în fluturi, pe care a tratat-o în mai multe cărţi pline cu desene realiste.

Lucrarea publicată în limba germană de Maria Sibylla Merian - Der Raupen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung -- Transformarea miraculoasă a omidei şi hrana florală ciudată - a fost primită foarte bine în cercurile din înalta societate deşi era scrisă într-un limbaj de specialitate, dar nu a atras atenţia mediului academic pentru că nu era redactată în limba latină.

„Am observat că alte omizi dau naştere unor fluturi foarte frumoşi sau molii şi că viermii de mătase fac la fel. Asta m-a determinat să adun toate omizile pe care le găseam pentru a vedea felul în care se transformă”, povestea Maria Sibylla Merian în volumul „Metamorphosis insectorum Surinamensium”, publicat în anul 1705.

Maria Sibylla Merian s-a născut pe 2 aprilie 1647 la Frankfurt, fiică a unui gravor şi publicist elveţian, Matthaus Merian. Tatăl Mariei a murit când ea avea doar trei ani, iar mama sa s-a recăsătorit cu pictorul Jacob Marrel, care a încurajat-o pe copilă să spre desen şi pictură.
 

La vârsta de 13 ani, Maria Sibylla Merian a pictat primele imagini cu insecte şi specimene din plante. În 1665, Maria Sibylla Merian s-a căsătorit cu ucenicul lui Marrel, Johan Andreas Graff, din Nuremberg, fiul unui poet care conducea una dintre cele mai bune 17 şcoli din Germania la vremea respectivă. La Nuremberg, Maria Sibylla Merian a predat lecţii de desen fetelor din familii bogate - Jungferncompaney.

În anul 1699, Maria Sibylla Merian a primit o bursă din partea muncipalităţii din Amsterdam pentru o deplasare în statul sudamerican Surinam, alături de fiica ei Dorothea Maria.

Maria Sibylla Merian a lucrat în Surinam timp de doi ani, în care a călătorit în colonia olandeză realizând schiţe ale plantelor şi animalelor. Când a revenit în Olanda, Maria Sibylla Merian a vândut o parte din colecţia de plante şi insecte pe care o dobândise peste ocean şi a folosit banii pentru a publica monografia Metamorphosis Insectorum Surinamensium.

 

În anul 1715, Maria Sibylla Merian a suferit un atac cerebral, în urma căruia a rămas paralizată parţial.  Şi-a continuat munca, însă efectele bolii i-au restrâns abilităţile. Maria Sibylla Merian a murit pe 13 ianuarie 1717 la Amsterdam. Fiica sa Dorothea i-a publicat post-mortem Erucarum Ortus Alimentum et Paradoxa Metamorphosis, o colecţie a lucrărilor.

Maria Sibylla Merian fiind apreciată la adevărata ei valoare abia în secolul XX. Un portret care o înfăţişa pe Maria Sibylla Merian a apărut pe bancnota de 500 de mărci germane (până când Germania a trecut la euro), iar desenele cu plante, broaşte, şerpi, păianjeni, iguane şi insecte tropicale, realizate de Maria Sibylla Merian, sunt strânse de pasionaţi din întreaga lume.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO