Media & Advertising

Franţa alocă fonduri suplimentare de 483 milioane de euro pentru presă pe doi ani

Franţa alocă fonduri suplimentare de 483 milioane de...

Autor: Catalina Apostoiu

31.08.2020, 00:05 119

Ministerul Culturii din Franţa a anunţat lansarea unui plan de susţinere destinat presei în valoare totală de 483 milioane de euro, relatează CBS.

Guvernul alocă astfel în acest an 106 milioane de euro pentru garantarea „continuităţii“ distribuţiei presei şi susţinerea celor mai afectaţi jucători de pe această piaţă, sumă ce se adaugă măsurilor luate la nivelul întregii economii, măsuri la care aceşti jucători au putut apela, subliniază ministerul: 76 mi­lioa­ne de euro pentru asi­gurarea con­tinui­tăţii activităţii socie­tăţii de distribuţie a pre­sei Presstalis (în prezent France Messa­ge­rie) până pe 1 iulie 2020, 19 milioane de euro pentru sus­ţinerea vânză­torilor de ziare, 8 milioane de euro pentru editorii de informaţii politice şi generale şi 3 milioane de euro pentru titlurile din departamentele de peste mări.

Însă pentru „a consolida viitorul presei“ în faţa crizei, statul francez instituie în acelaşi timp un plan de susţinere în valoare de 377 milioane de euro pe următori doi ani, până în 2022.

Este vorba despre un plan de relansare care vizează „susţinerea tranziţiilor ecologică şi digitală“ a sectorului, potrivit ministerului culturii, structurat pe 5 axe.

Mai întâi, se are în vedere încurajarea abonamentelor la presa de informaţie politică şi generală prin introducerea unui credit fiscal cu un cost anual estimat în acest moment la 60 milioane de euro.

În acelaşi timp, pe lângă susţinerea acordată titlurilor tipărite va fi introdusă o susţinere „perenă“ pentru serviciile de presă online în valoare de 4 milioane pe an.

A doua axă ia forma unui fond de transformare a imprimeriilor presei regionale, care va fi dotat cu 18 milioane de euro pe an, pentru a permite „structurilor industriale să se adapteze la scăderea continuă a fluxurilor“.

Un fond de tranziţie ecologică (8 milioane de euro pe an) este de asemenea instituit pentru finanţarea „proiectelor de investiţii lansate de mai mulţi jucători pentru reducerea amprentei de carbon a sectorului“.

O a treia axă va însoţi reforma „în profunzime“ a segmentului de distribuţie. Ministerul culturii intenţionează de altfel să reformeze transportul poştal al presei „devenit nesustenabil din cauza erodării volumelor“. În paralel, ajutorul pentru modernizarea difuzorilor de presă va fi dublat (plus 6 milioane de euro pe an).

Pentru a susţine „transformarea“ modelelor economice şi a „încuraja inovaţia“, fondul strategic pentru dezvoltarea presei din cadrul ministerului culturii va dispune de 25 milioane de euro pe an. În acelaşi timp,  va fi creat un fond de luptă împotriva insecurităţii, dotat cu 18 milioane de euro pe an, pentru a ajuta cei mai fragili jucători.

În sfârşit, a cincea axă prevede crearea unor condiţii mai echitabile de concurenţă cu platformele digitale, de care depinde protejarea veniturilor din publicitate ale presei.

Toate aceste subvenţii se vor adăuga celor 840 milioane acordate anual pentru susţinerea presei, aminteşte ministerul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO