Media & Advertising

Facebook acţionează pe stilul „Coreea de Nord”: Compania blochează furios pagini în Australia şi a ajuns să-şi blocheze chiar şi propria pagină

Facebook acţionează pe stilul „Coreea de Nord”:...

Autor: Alex Ciutacu

19.02.2021, 13:03 544

Gigantul Facebook a blocat în mod neaşteptat mai multe pagini de Facebook în Australia, odată cu implementarea interdicţiei de a distribui ştiri pe platformă, potrivit FT.

Spre exemplu, când Zak Kirup şi-a început ziua de joi pentru a continua campania electorală aferentă alegerilor care vor avea loc în luna martie în Australia de Vest, liderul partidului de opoziţie a aflat că pagina lui a fost blocată odată cu interdicţia impusă de Facebook asupra distribuirii de ştiri. În acelaşi timp, pagina oponentului său politic nu a fost blocată.

„A venit timpul să îmi reactivez contul de MySpace” a glumit Zak Kirup într-o postare pe Twitter.

Destul de repede a devenit clar că mutarea furioasă a Facebook de a bloca tot conţinutul de ştiri din platformă la nivelul Australiei a avut repercursiuni majore, blocând total pagini precum cele ale unor agenţii guvernamentale.

Mai multe organizaţii caritabile care luptă împotriva violenţei domestice, agenţia meteorologică din Australia şi chiar propria pagină a companiei Facebook s-au numărat printre victimele deciziei gigantului american de a evita o propunere legislativă care urma să impună ca marile companii de tehnologie – Big Tech – să plătească pentru ştirile care sunt afişate pe platformele pe care le operează.

„Ne-am pierdut pagina de Facebook pentru o zi – toate postările noastre au dispărut brusc. (...) Este foarte îngrijorător pentru noi, întrucât dacă cineva ar fi căutat informaţii despre adăpostul nostru nu ar fi putut să le acceseze”, a declarat Janet Saunders, CEO al adăpostului pentru victime ale violenţei domestice Hobart Womenăs Shelter, citată de FT.

Accesul la pagina adăpostului a fost deblocat pe parcursul zilei de vineri.

Facebook a dat vina pe o definiţie prea largă a conceptului de ştiri, aşa cum este el definit în propunerea legislativă care a declanşat întregul scandal.

Vineri, gigantul american şi-a cerut scuze şi a început să deblocheze paginile care nu erau ale unor editori de ştiri. Cu toate acestea, eşecul companiei de a notifica guvernul sau editorii de ştiri înainte de a închide paginile a stârnit un val de furie în Australia.

„Se comportă mai mult ca Coreea de Nord decât ca o companie americană”, a declarat Mark McGowan, premierul Australiei de Vest şi oponentul politic al lui Zak Kirup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO