Media & Advertising

Dan Brown face vanzari spectaculoase editurilor frantuzesti

06.05.2005, 20:19 11

La numai doua saptamani dupa iesirea sa pe piata, "Ingeri si demoni", traducerea in franceza a celui de-al doilea roman al lui Dan Brown, inregistreaza vanzari spectaculoase, scrie Le Figaro.

"Datorita succesului pe care l-a avut ÇDa Vinci CodeÈ (Codul lui Da Vinci), am decis, in data de 2 martie, sa scoatem pe piata 350.000 de exemplare ale romanului ÇAnges et DemonsÈ", a declarat Isabelle Laffont, director general al Editions Jean-Claude Lattes.

Insa, chiar si aceasta cifra s-a dovedit a fi insuficienta avand in vedere cererea ridicata a librariilor.

"Am decis sa mai scoatem pe piata alte 330.000 de exemplare. Credem ca vom vinde anul acesta intre 800.000 si un milion de exemplare in total", a adaugat Laffont.

Insa va reusi oare "Ingeri si Demoni" sa depaseasca succesul pe care l-a avut primul roman al lui Brown? Castigurile estimate de directorul Lattes sunt cu foarte putin mai mici decat cele obtinute din vanzarea romanului "Codul lui Da Vinci". Publicarea acestuia din urma a permis filialei grupului Hachette Livre, Lattes, sa se ridice la nivelul marilor edituri franceze.

In 2004, cifra de afaceri inregistrata de Lattes a crescut cu 297% pana la 36 de milioane de euro. Valoarea mare a vanzarilor a adus si grupului Hachette o crestere de

1-2%.

Anul 2005 se anunta insa a fi si mai profitabil, in conditiile in care Hachette inca mai beneficiaza de "efectul Codul lui Da Vinci", la care se adauga si succesul inregistrat de a doua carte a lui Brown. Numai in primul trimestru a acestui an, Editions Lattes a realizat o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro.

Chiar si dupa un an de la iesirea pe piata, "Codului lui Da Vinci" s-a vandut luna trecuta in 500.000 de exemplare. Acest succes a permis editurii Lattes sa treaca in fata unor edituri renumite precum XO, Gallimard, Albin Michel si Robert Laffont pe sectorul de literatura generala.

In afara performantei comerciale, editura J.C. Lattes a realizat si o operatiune finananciara foarte avantajoasa prin plata a 30.000 de euro pentru drepturile de traducere.

In plus, cele 14 procente din valoarea fiecarei carti vandute ce ii revin lui Dan Brown ca drepturi de autor reprezinta o suma rezonabila.

Isabelle Laffont intentioneaza sa publice in 2006 si urmatoarele doua romane al celebrului autor: "Digital Fortness" si "Deception Point", desi nu se asteapta la aceleasi castiguri pe care le-a adus "Codul lui Da Vinci". Astazi, 50% din cifra de afaceri a grupului se realizeaza din vanzarea cartilor ce poarta semnatura Dan Brown.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO