Media & Advertising

Ce puteţi citi în numărul din această săptămână al revistei BUSINESS Magazin: Ce se întâmplă cu banii tăi din Pilonul II de pensii

Ce puteţi citi în numărul din această săptămână...

Autor: Ioana Mihai-Andrei

11.06.2018, 00:05 59

♦ „Ce se întâmplă cu banii tăi din Pilonul II de pensii” este materialul de pe coperta Business MAGAZIN din această săptămână. Toate ţările în care pensionarii trăiesc decent au un sistem de economisire foarte clar şi bine împământenit, iar companii specializate se ocupă de investirea banilor de pensii, pentru a-i înmulţi. Un exemplu teoretic al unei persoane din România care se va pensiona în 2048 arată că Pilonul I (pensia de stat) poate să asigure o rată de înlocuire de numai 37% din venitul câştigat înainte de pensionare. Fondurile de pensii Pilon II au fost lansate în România în 2008, iar acum, zece ani mai târziu, au ajuns la active de 43 de miliarde de lei şi 7,2 miliarde de participanţi. Fondurile de pensii private sunt acţionare la 31 de companii şi au investiţii de aproape 7 miliarde de lei, adică 4,2% din capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti. Cumulat nu pare mult, însă individual cele şapte fonduri de Pilon II au 11,6% din Banca Transilvania, 11,9% din Electrica şi chiar 15,5% din MedLife.

♦ Ce înseamnă investiţiile din banii de pensii private ale românilor pentru bursă, pentru economie şi, în general, pentru bătrâneţi (mai) liniştite ale celor care muncesc acum? Proprietar al palatelor Herberstein şi Carl Ludwig, austriacul Gerald Schweighofer este cunoscut în România în special drept „baronul pădurilor”. El controlează grupul austriac Holzindustrie Schweighofer, considerat cel mai mare producător de cherestea din România şi chiar unul dintre cei mai mari din lume. Schweighofer, cu afaceri pe piaţa locală de 1,9 miliarde de lei în 2016, este în mijlocul unui scandal după ce procurorii DIICOT şi poliţiştii au făcut percheziţii, la sfârşitul lunii mai, la fabricile din Rădăuţi şi Sebeş ale firmei Schweighofer Holzindustrie, arată Business MAGAZIN.

♦ Astăzi, un turist ajuns în Republica Democrată Congo are şanse mai mari să întâlnească un manager de la BMW, Volkswagen sau Tesla decât un diplomat venit din alte părţi ale lumii. Motivul este legat de cobalt, un metal gri-argintiu folosit în marea majoritate a bateriilor litiu-ion. Republica Democrată Congo a produs anul trecut aproape 80.790 de tone de cobalt, în vreme ce producţia la nivel global a fost de 119.710 tone, arată un articol din această săptămână în Business MAGAZIN. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO