Media & Advertising

Astăzi începe Festivalul “George Enescu”. Vedeţi aici programul celui mai important eveniment cultural al anului

Astăzi începe Festivalul “George Enescu”. Vedeţi...

Autor: Mirabela Tiron

01.09.2013, 16:02 850

Astăzi este prima zi a festivalului şi concursului internaţional “George Enescu”, cea de-a XXI-a ediţie, ce va reuni 1.500 de artişti români şi 3.000 de artişti străini pe perioada 1-28 septembrie, în Bucureşti şi alte oraşe din ţară.

Concertul de deschidere  din Capitală va fi susţinut de Daniel Barenboim, unul dintre cei mai mari dirijori şi pianişti din lume, născut în Argentina. El va dirija Staatskapelle Berlin, o orchestră cu o tradiţie de peste 450 de ani, desemnată de cinci ori orchestra anului de publicaţia germană Opernwelt. ”.

De la ora 19.30, la Sala Palatului, sub bagheta lui Daniel Barenboim, va fi interpretată Rapsodia Română în Re Major op. 11, de George Enescu, Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestra în Sol Major op. 58, de Ludwig van Beethoven, şi Simfonia nr. 2 în Mi bemol Major op. 63, de Sir Edward Elgar.

► Programul festivalului

Alături de prestigioasa orchestră Staatskapelle Berlin va fi ca solist în seara aceasta pianistul român Radu Lupu.

Tot astăzi, de la ora 22.30, la Ateneul Român, va fi susţinut un recital la orgă de către Cameron Carpenter (32 de ani, născut în Pennsylvania), primul organist nominalizat la un premiu Grammy, după ce a înregistrat albumul “Revolutionary Etude”.

Mâine,  la Ateneul Român, de la ora 17, va susţine un concert Ansamblul “Archaues”, înfiinţat în 1985, pentru a promova tendinţele din muzica contemporană, condus de compozitorul român Liviu Dănceanu. Tot mâine, de la ora 17, la Sala Mică a Palatului, are loc concertul simfonic “Side by Side”, ce îl are ca dirijor pe Vlad Vizireanu iar ca solist pe Ben Schoeman, unul dintre cei mai cunoscuţi pianişti sud-africani.

Şi Orchestra Simfonică din Pittsburgh, dirijată de Manfred Honeck, va fi prezentă la festival marţi, de la 19.30, la Sala Palatului. Va interpreta concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în si bemol minor op. 23, de  Ceaikovski şi Simfonia nr. 5 în re minor op. 47 de Şostakovici. 

Printre marile orchestre ale lumii prezente la festival se mai numără Orchestra din Paris,  Orchestra Filarmonică din Rusia, Orchestra din Londra şi alte prestigioase orchestre, alături de Orchestra şi Corul Operei Bucureşti, Orchestra Română de Tineret şi Orchestra "George Enescu".

Pe perioada festivalului vor avea loc şi recitaluri şi concerte camerale, spectacole de operă şi balet.

Pentru festivalul “George Enescu” s-au vândut 20.000 de bilete şi abonamente către spectatori din străinătate, dintr-un total de 40.000 de bilete. Mai sunt disponibile în jur de 7.000 de bilete, potrivit ultimelor informaţii diponibile.

Preţul biletelor individuale variază între 20 şi 80 de lei.

Guvernul României, prin Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional - Artexim, este producător al evenimentului, iar Primăria Municipiului Bucureşti, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televi­ziune au calitatea de coproducător. Festivalul a avut deschi­de­rea oficială în data de 4 septembrie 1958, la trei ani după moar­tea lui George Enescu, marcând debutul celei mai importante manifestări muzicale internaţionale găzduite de România.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO