Educaţia managerială creşte probabilitatea promovării: ”Absolvenţii de MBA au acces mai repede la joburi mai bune şi mai bine plătite ”

20.05.2019, 13:09 Autor: Adelina Mihai

Absolvirea unor cursuri de educaţie managerială de tip MBA de la şcoli recunoscute creşte probabilitatea managerilor de a accede spre o treaptă suprioară în carieră, dar nu garantează în totalitate va aduce imediat un job mai bun, susţin headhunterii. Totuşi, şansele sunt mai mari de promovare în rândul managerilor cu MBA în CV-uri, mai ales că recruiterii folosesc, în unele cazuri, diploma de MBA drept un criteriu de departajare la angajare.

”Am clienţi pentru care am decis că este important să aibă diplomă de la o şcoală importantă de MBA. În special pentru că CEO-ul respectiv trebuia să aducă, printre multe altele, şi credibilitate, impact de imagine, mesajul că au în conducere oameni educaţi, care gândesc modern”, a spus Rudolf Fedorovici, managing partner al firmei de executive search Advice Executive Search.

Anual, 200- 300 de manageri din România se înscriu la programele de MBA de pe plan local, iar comunitatea absolvenţilor de astfel de programe a depăşit 6.400 de persoane, potrivit datelor centralizate de ZF. Specialiştii spun că este esenţial procesul de selecţie a programului pentru cei care decid să investească timp şi resurse financiare într-un MBA. De ce? Pentru că trebuie să se asigure că fac cea mai bună alegere pentru ei în viitor şi de aceea trebuie să îşi analizeze foarte mult planurile de carieră şi aşteptările.

”În felul acesta, creşte semnificativ probabilitatea că informaţiile şi tehnicile transmise la MBA vor fi utile în carieră. Consecinţa directă, de cele mai multe ori, este că absolvirea unui program MBA poate ajuta în carieră. Te poate ajuta să atingi performanţe mai bune, mai uşor, şi - implicit - creşte probabilitatea promovării. Nu aduce siguranţă. Statistica nu înseamnă însă garanţie. Excepţiile există şi sunt notabile”, a mai spus Rudolf Fedorovici. El a a adăugat că, din experienţa sa de recrutare, MBA-ul este util pentru evoluţia profesională a candidaţilor. De altfel, există instituţii care analizează impactul programelor de MBA şi care folosesc chiar acest indicator – procentul celor care promovează după absolvire – pentru a evalua calitatea programului urmat.

”Există indicatori de creştere a salariului după absolvire sau de valoare a diplomei în piaţa forţei de muncă (employability). Statistic, rezultatele pe care noi le ştim sunt pozitive: într-o proporţie mai mare, absolvenţii de MBA au acces mai repede la joburi mai bune şi mai bine plătite. Cu cât indicatorii sunt mai buni, cu atât şcoala este mai apreciată”, a mai spus Fedorovici.


Universitatea Internaţionala Sheffield CITY College este una din cele şase facultăţi din Universitate şi singura ce are sediul peste hotare. Prin unirea UK-ului cu Sud-Estul si Estul Europei, Facultatea Internaţională oferă studenţilor oportunitatea unică de a studia pentru a obţine o diploma de top britanică a Universtăţii Sheffield în regiunea lor.

Executive MBA (EMBA) este un program inovator conceput pentru managerii din ziua de azi şi oamenii de afaceri ce doresc să îşi îmbunătăţească abilităţile şi cunoştinţele lor profesionale, pentrucarieră şi dezvoltare personală. Participanţii acestui program îşi îmbogăţesc experienţa şi  împărtăşeasc cele mai bune practici cu oameni din alte culturi, ţări şi industrii. În fiecare an, managerii de nivel înalt de la companii de top din Europa de Sud-Est şi Europa de Est sunt admişi la programul nostru de MBA. Executivii nu trebuie să renunţe la poziţiile lor sau să-şi întrerupă cariera pentru a participa la curs, întrucât programul de desfăşoară pe durata weekend-ului (1 weekend pe lună).

După completarea cu success a programului, absolvenţii nostrii primesc titlul de Master în Managementul Afacerilor (MBA) direct de la Universitatea Sheffield, UK.
Pentru mai multe informaţii, contactaţi-ne.

O campanie Ziarul Financiar și The University of Sheffield