Investitii personale

Plasamentele in valuta raman o afacere riscanta

Plasamentele in valuta raman o afacere riscanta

Click pentru imaginea marita

04.09.2006, 20:03 18

Dobanzile la euro si dolar sunt pe un trend de crestere, in timp ce la lei de abia revin peste nivelul inflatiei. Mai pot fi castigatoare plasamentele in valuta, dupa ce in ultimii doi ani aprecierea leului i-a facut pe cei care au mizat pe devize sa piarda bani?
Analistii sunt rezervati fata de economisirea in valuta si spun ca cel putin pentru urmatorii ani leul ramane o alegere mai buna. Dobanzile la leu vor ramane cel mai probabil si in anii urmatori peste cele la euro sau dolar. Florian Libocor, analist financiar la BRD-SocGen, considera ca abia peste doi-trei ani dobanzile la depozitele in lei vor ajunge la niveluri apropiate de cele la valuta.
Pe termen scurt, am putea chiar sa vedem noi cresteri ale dobanzilor la depozitele in lei, considera Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, in conditiile in care bancile vor avea nevoie de mai multi lei pe care sa-i distribuie in credite. In acest timp, dobanzile la valuta nu au perspective sa inregistreze cresteri sustinute. La dolar, Banca Centrala a Statelor Unite (Fed) a operat deja 17 majorari, ducand dobanda la 5,25% pe an. Chiar si cu inca o majorare, pana la 5,5% pe an, bancile comerciale nu vor plati clientilor dobanzi mai mari de 4,5% pe an, considera Alexandru Anghel, dealer la Egnatia Bank. In ceea ce priveste euro, dobanzile platite clientilor ar putea sa urce spre 3,25% pe an, mai spune Anghel, daca Banca Centrala Europeana va continua seria de majorari si va duce dobanda la euro la 3,5% pe an.
Randamentul plasamentelor in valuta este determinat, pe langa dobanda, de rata de schimb. In ultimii ani, aprecierea leului a erodat sensibil din randamentele aduse de astfel de plasamente. Analistii se asteapta ca leul sa inregistreze aprecieri in fata euro si in urmatorii ani, pe fondul intrarilor de capitaluri, atat pentru investitii directe, cat si de portofoliu. Mai mult, volatilitatea pietei va creste considerabil, odata cu cresterea numarului de jucatori si diverisificarea instrumentelor.


Ce spun analistii

Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare Raiffeisen Bank
"Ca plasament, as recomanda depozitele in lei, data fiind dobanda mai mare la lei si tendinta de apreciere a monedei nationale fata de principalele valute. De asemenea, ar putea fi luate in considerare si plasamente alternative, cum ar fi plasamentele pe Bursa, dar depinde de apetitul de risc al fiecarui investitor, stiut fiind faptul ca aceste forme de investitii sunt mai riscante. O alternativa viabila din punctul meu de vedere ar putea fi investitiile in fonduri mutuale si portofoliile private", considera Dumitru.
Cursul se va aprecia in continuare atat in termeni reali, cat si in termeni nominali, dar intr-o masura mai mica. Pe de alta parte, volatilitatea cursului de schimb va creste, perioadele de apreciere putand fi urmate si de episoade de depreciere, mai spune el. Factorul principal de risc pentru cursul de schimb al leului ramane deficitul comercial in crestere al Romaniei, care cauzeaza cresterea deficitului de cont curent. "De aceea, data fiind dinamica deficitului de cont curent, cred ca o apreciere nominala puternica a cursului de schimb nu mai este sustenabila decat daca este determinata de cresteri de productivitate care sa compenseze erodarea competitivitatii externe", adauga Dumitru.

Florian Libocor, analist financiar la BRD-SocGen
"Daca ne referim la depozite, raspunsul este categoric nu, si asta de cativa ani. In orizontul urmatorilor doi ani, leul ar putea pastra tendinta de apreciere graduala fata de principalele valute, fiind posibil sa castige pana la circa 20%, la finalul perioadei mentionate. Miscarea nu va fi insa una cu sens unic, dar va fi mult mai usor de gestionat in contextul unui cadru politic stabil", spune Libocor.
El considera ca euro va continua sa piarda teren in fata leului, in continuare. Pentru 2007 el se asteapta la un curs mediu de 3,25 lei pentru un euro. Abia in 2008 moneda unica urmeaza sa se intareasca usor, cursul mediu fiind de 3,35 lei pentru un euro. In schimb, dolarul va pierde teren constant, cursul mediu urmand sa coboare la 2,42 lei pentru un dolar la anul si 2,375 lei pentru un dolar in 2008.

Alexandru Anghel, dealer Egnatia Bank
"Tinand cont de diferentialul inca mare intre dobanzile platite de catre bancile comerciale catre persoanele fizice la leu, pe de o parte, euro si dolar, pe de alta parte, si de aprecierea continua a leului din ultimul timp, consider inca oportuna economisirea in lei. O persoana care ar fi economisit in lei de la inceputul anului ar fi avut un castig substantial fata de o persoana care ar fi economisit in valuta", spune Anghel. Moneda nationala s-a apreciat cu 3,9% fata de euro si cu 11,8% fata de dolar de la inceputul anului. In prezent, dobanzile pasive la leu sunt de 6,5%-8% pe an, in timp ce la euro sunt de 2,75%-3% si intre 3,5% si 4,25% pe an la dolar.
Un factor important pentru evolutia cursului euro/leu va fi si ultimul pas al liberalizarii contului de capital, la data de 1 septembrie. Atunci cand jucatorii nerezidenti vor avea acces direct la produse derivate precum forward, swap, ndf, si eventual optiuni, vom putea asista la o volatilitate importanta si la miscari ample pe piata valutara.
"Pentru o persoana care ar dori micsorarea riscului valutar ar fi oportun ca economiile sa fie tinute 35% in euro si 65% in lei", mai spune Anghel.
El considera inoportuna, pentru un cos valutar, economisirea in dolari, din cauza incheierii ciclului de crestere a dobanzilor in Statele Unite, care a inceput pe 30 iunie 2004 si a avut 17 cresteri consecutive de cate 25 de puncte de baza, lucru care ar putea duce catre o paritate de 1,30-1,35 dolari pentru un euro.
Anghel considera ca euro va cobori la 3,53 lei, pana la sfarsitul anului, respectiv 3,45 in decembrie 2007. In 2008 cursul va reveni usor, pana la 3,5 lei pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO