Innovx BCR

InnovX - BCR. Sergiu Pop, partener specialist Azure la Microsoft şi George Darie, head of business development la Modex: După digitalizarea de criză din pandemie companiile vor avea o abordare mai pragmatică şi bazată pe a obţine rezultate pe termen lung

28.06.2021, 00:05 Autor: Alexandra Cepăreanu

„În continuare este nevoie de tehnologie pe piaţă, de accelerare şi transformare digitală.“ „În spatele acestui proces de digitalizare stau foarte multe companii locale care pot să susţină acest proces şi trebuie doar să le identificăm.“

Companiile vor continua procesele de digitalizare începute şi accelerate anul trecut pe fondul măsurilor implementate de autorităţi în urma crizei medicale, însă, vor avea o abordare mai pragmatică şi bazată pe rezultate pe termen lung.

„Consider că acest proces de digitalizare va continua pentru că sunt multe sectoare în care lucrurile se fac mai uşor, fiind sustenabil şi economisind resurse. Iar avântul de anul trecut se va păstra. Poate nu neapărat la fel de intens şi haotic, dar vom vedea o abordare mai programatică şi cu rezultate pe termen lung“, a spus Sergiu Pop, partener specialist Azure la Microsoft, în cadrul emisiunii InnovX BCR, un proiect ZF şi BCR.

Şi George Darie, head of business development în cadrul start-up-ului de blockchain Modex, consideră că transformarea digitală îşi va continua direcţia pe care a pornit anul trecut, chiar şi la nivelul sectorului public.

„Acest proces de digitalizare va continua, mai ales că avem în faţa noastră foarte mulţi bani pe care trebuie să îi accesăm şi de care avem nevoie pentru a ne dezvolta în această direcţie. În plus, în spatele acestui proces de digitalizare stau foarte multe companii locale care pot să susţină acest drive în zona de digitalizare şi trebuie doar să le identificăm. Statul trebuie să discute cu mediul de privat, să găsească soluţii şi să înceapă treaba“, a spus George Darie.

De asemenea, în ultimul an start-up-urile au înţeles cum tehnologii precum cloud îi pot ajuta să dezvolte produse şi să le scaleze, apoi au reuşit să implementeze elemente din zona de data, AI - artificial intelligence - în produsele lor, a mai adăugat Sergiu Pop.

„Anul trecut am interacţionat cu peste 100 de start-up-uri în cadrul programului de accelerare InnovX BCR. Fiecare vine cu câte o nouă idee, inovaţia este la nivel ridicat. Încercăm să le transmitem că este nevoie să îşi construiască încă de la început o soluţie scalabilă, trebuie să înţeleagă unde vor să ajungă şi bazele pe care îşi construiesc soluţia trebuie să fie solide pentru a putea să scaleze, pentru că nu se pot întoarce la nesfârşit la nivelul zero şi să refacă aplicaţiile.“ Compania locală de blockchain Modex a participat în 2019 în prima grupă de start-up-uri a programului InnovX-BCR, iar apoi a intrat în cadrul programului Microsoft for Start-Ups.

„Imediat după acceleratorul InnovX BCR am intrat în programul Micosoft for Start-Ups şi am început să colaborăm cu partenerii de la Microsoft. Am trecut prin toate fazele evoluţiei şi construcţiei produsului nostru de infrastructură şi apoi

l-am publicat pe Azure Marketplace“, a menţionat George Darie.

În continuare, planurile Modex vizează dezvoltarea de soluţii împreună cu partenerii, pe care să le listeze pe platforma Azure Marketplace.

„Urmează să facem produse în suita noastră de aplicaţii construite pe infra­structura noastră, împreună cu partenerii noştri şi în ecosistemul Microsoft. Avem o întreagă piaţă pe care o putem adresa şi intenţionăm inclusiv integrarea mai multor servicii Microsoft. Tehnologia blockchain este pe o piaţă foarte dinamică în acest moment şi nu e o piaţă cristalizată. Companiile caută aplicabilitate, dar pot să înţeleagă de ce au nevoie, iar aici intervin produsele noastre“, a adăugat reprezen­tantul Modex.

De asemenea, prin programul InnovX şi Microsoft for Start-Ups, mai multe start-up-uri au reuşit să îşi extindă activitatea pe noi pieţe.

„Am avut start-up-uri care au reuşit să publice cu ajutorul mentorilor în Azure Marketplace, am reuşit să deschidem pieţe noi pentru o serie de start-up-uri şi să lucrăm la o serie de oportunităţi atât în România, cât şi în afara graniţelor. În continuare este nevoie de tehnologie pe piaţă, de accelerare şi transformare digitală, motiv pentru care continuăm să ne uităm atent la ecosistemul de start-up-uri şi încercăm să găsim aici viitorii unicorni“, a adăugat Sergiu Pop.

 

Ce a mai spus Sergiu Pop la InnovX BCR

Prin programul Microsoft for Start-Ups ajutăm stat-up-urile din România să scaleze, să adopte cele mai tehnologii, să intre pe pieţe noi. Prin acceleratorul InnovX BCR, împreună cu ceilalţi mentori din accelerator, reuşim să ajutăm startup-urile să scaleze.

Cea mai frecventă întrebare primită este dacă putem să îi conectăm cu clienţii noştri. Partea bună e că reuşim să facem acest lucru. Microsoft are peste 40.000 de oameni de vânzări pe care îi pune la dispoziţia organizaţiilor, o serie de programe gândite special pentru a vinde cu partenerii noştri.

Aşteptările startup-urilor sunt să înţeleagă ce trebuie să facă pentru a ajunge la clienţi corporate şi enterprise globali. Ceea ce am reuşit să construim a fost să aducem serviciile lor pe platforma Azure, care facilitează vânzarea către aceşti clienţi.

Orice client care are o soluţie inovativă dezoltată pe tehnologia Microsoft poate să intre pe această platformă, Azure Marketplace. Practic, trebuie să ai soluţia, echipa de oameni şi să fii dispus să lucrezi împreună cu Microsoft.

Apoi, există o serie de resurse de care au nevoie, de la resurse tehnice. Apoi, este important procesul de vânzare, pentru că este greu pentru un start-up să aibă forţa de vânzare necesară pentru a arăta tracţiune şi a aduce un număr de clienţi relevanţi, iar aici e nevoie de parteneri. Un lucru pe care îl înveţi în acest accelerator e că nu poţi să faci totul singur. Ai nevoie de tehnologie, ai nevoie de parteneri de vânzare, ai nevoie să lucrezi într-un ecosistem complex.

Am reuşit să aducem în InnovX BCR oameni din diverse funcţii şi poziţii din cadrul unor companiei, atât locali dar şi externi.

 

Ce a mai spus George Darie la InnovX BCR:

Participarea în acceleratorul BCR InnovX pentru noi a reprezentat o oportunitate să ne setăm obiectivele la început de drum, să înţelegem care este piaţa ţintă a produselor noastre şi să înţelegem cum să aşezăm businessul pe care îl construiam în acel moment pe oportunităţile din piaţă. Acesta este un proces prin care toate start-up-urile din acelerator trec. Am învăţat şi am început să oferim din experienţa noastră altor start-up-uri din accelerator.

Pentru a folosi tehnologia blockchain, trebuie să ştim că nu toate companiile au nevoie de tenologie blockchain. Trebuie să existe o analiză clară înainte să decidem dacă această tehnologie este potrivită pentru ceea ce o companie vrea să dezvolte mai departe şi noi lucrăm cu asta, cu start-up-uri. Dar indiferent dacă această tehnologie este potrivită pentru a dezvolta produse, trebuie să înţelegem că acea companie trebie să aibă o caracteristică. Trebuie să fie inovatoare, adică trebuie să ştie în ce direcţie de digitalizare vrea să meargă pentru a aşeza tehnoloie blockchain în interiorul ei şi a beneficia de tot ce înseamnă această tehnologie. Nu este nevoie de tehnologie blockchain acolo unde nu există un drive în direcţia digitalizării.

Noi am învăţat că este în regulă să nu ştii toate lucrurile din prima, şi să înţelegi că ai foarte multe lucruri de învăţat şi că este în regulă să greşeşti şi să înveţi cum ar trebui să treci peste obstacole.

Ai nevoie şi de eşec pentru că ai nevoie să înveţi din acele greşeli şi să mergi mai departe. Dacă un start-up nu face greşeli la început nu va scala natural, corect şi sănătos.

Am învăţat că este în regulă să ceri sfaturi şi că fie ok pentru tine să ceri cât mai multe sfaturi pentru a înţelege cât mai bine în ce direcţie să mergi.

Tehnologia bockchain şi aplicabilităţile ei au început să fie din ce în ce mai cunoscute şi lucrurile au evoluat de la înţelegerea acestei tehnologii doar în contextul criptomonedelor spre mediul de enterprise, dar chiar dacă a avut loc această trecere în continuare există multe neclarităţi. Majoritatea companiilor ajung la concluzia că îşi pot rezolva anumite nevoie actuale şi fără această tehnologie, pentru că ai nevoie de investiţie dacă vrei să foloseşti tehnologia blockchain.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Innovix BCR