Info

Simptome care dau de gol diverse probleme de sănătate

Simptome care dau de gol diverse probleme de sănătate

Autor: Năstase Andra

02.10.2014, 12:19 826

Nu le ţine nimeni o socoteală strictă la nivel naţional sau internaţional, dar poate că ne-ar prinde bine să ştim câte vieţi ar fi putut fi salvate într-o zi, o săptămână, o lună sau un an, dacă bolnavii s-ar fi prezentat în clinici şi spitale de la primele semne ale maladiilor.

Există boli parşive, fără simptome, dar pentru toate celelalte nu avem timp de pierdut.

Când vine vorba de viaţa noastră, vorbele "n-am eu timp de umblat pe la medici" nici măcar nu ar trebui gândite, darămite rostite şi puse în practică.

Poate că nu ne încredem întotdeauna în sistemul sanitar, poate că ne-am săturat să deschidem televizoarele şi să aflăm drame petrecute în cabinete, poate că avem impresia că suntem în stare să ne dăm singuri seama dacă este sau nu în neregulă cu noi.

Dar nimic din toate astea nu ne poate servi drept pretext pentru amânarea unei consultaţii, atunci când anumite semne, unele serioase şi grave, o cer. Drept pentru care o să înşirăm mai jos o listă cu simptomele care pot şi trebuie să ne dea de gândit suficient de tare încât să punem mâna pe telefoane şi să facem o programare, oricât am fi de ocupaţi, dezamăgiţi de doctori sau încrezători că nu e nimic grav.

Pierderea în greutate, rapidă şi inexplicabilă

Da, sună ca visul împlinit al oricărei femei care vrea să scadă câteva numere la haine, dar, în realitate, poate fi un semnal cât se poate de serios că ceva este în neregulă în organism. Doctorii britanici spun că dacă observăm că am pierdut în jur de 10 la sută din greutatea corpului în 6 luni, fără să facem schimbări ale stilului de viaţă/alimentaţie, atunci este momentul unei vizite medicale. Poate fi semn de diabetprobleme de tiroidă, boli ale ficatului etc.

Orice sângerare fără motiv aparent

Fie că vorbim despre o sângerare nazală care durează mai mult de 20 de minute (şi care poate fi atât semnul unei sensibilităţi la medicamente, cât şi al unei tumori în cavitatea nazală), fie că ne referim la o sângerare apărută după actul sexual sau între menstruaţii (care poate semnala ovare polichistice, fibrom, mai rar cancer cervical), trebuie să contactăm cât mai repede medicul. Sângerările apărute din senin (chipurile) sunt printre cele mai îngrijorătoare simptome. Nu e loc şi timp de ignorat.

Citiţi pe CSID mai multe simptome care dau de gol diverse probleme de sănătate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO