Info

(P) Soluţii de roboţi colaborativi de ultimă generaţie de la Universal Robots pentru automatizarea afacerilor

Autor: Publicitate

27.05.2021, 09:00 298

Universal Robots a luat naştere în 2005 atunci când trei danezi, Esben Østergaard, Kasper Støy şi Kristian Kassow, colegi la Universitatea din Danemarca, înfiinţau o companie ce îşi propunea să facă accesibilă tehnologia robotică companiilor mici şi mijlocii.

Prezentă în 20 de ţări, cu o reţea globală de peste 1.100 distribuitori UR, integratori de sistem şi companii dezvoltatoare URĂ, compania este astăzi lider mondial pe piaţa roboţilor colaborativi, deţinând mai mult de 55% din acest segment de piaţă şi având aproximativ 60.000 de coboţi vânduţi la nivel mondial. În România, producătorul danez lucrează cu 4 distribuitori şi 9 integratori certificaţi cu profile şi specializări diferite în funcţie de anumite industrii sau aplicaţii. Coboţii automatizează producţia la nivelul tuturor sectoarelor industriale, precum şi al companiilor mici şi mijlocii care consideră automatizarea a fi prohibitivă din perspectiva costurilor, împovărătoare şi dificil de integrat.

În 2008, Universal Robots a revoluţionat piaţa roboţilor industriali prezentând primul braţ robotizat din lume, UR5, viabil din punct de vedere comercial, diferit de roboţii industriali tradiţionali graţie amprentei reduse, greutăţii mai mici şi uşurinţei în utilizare, numit şi robot colaborativ sau cobot, datorită naturii sale colaborative, fiind special creat pentru a lucra în siguranţă alături de oameni. UR5 este un braţ robotic articulat cu şase îmbinări, care are o capacitate de ridicare de până la 5 kg şi o rază de acţiune de 850 mm. Patru ani mai târziu, în 2012, compania daneză a lansat cobotul UR10 cu o încărcătură utilă de 10 kg şi o rază de acţiune de 1300 mm, urmat de lansarea în 2015 a lui UR3, cu o încărcătură utilă de 3 kg şi raza de acţiune de 300 mm. În 2018, compania prezintă o nouă generaţie de coboţi UR numită e-Series ce ridică standardul roboţilor colaborativi şi permite identificarea mai rapidă a soluţiilor şi implementarea unei game variate de aplicaţii. Denumiţi UR3e, UR5e şi UR10e, încărcătura utilă şi raza de acţiune a roboţilor rămân la fel ca la generaţia anterioară. Familia de coboţi este completată de lansarea în 2019 a lui UR16e cu o încărcătură utilă de 16kg şi o rază de acţiune de 900 mm. Recent, în 2021, UR10e, cel mai popular cobot al UR, a avut încărcătura utilă crescută la 12,5 kg, care, împreună cu articulaţiile modernizate şi raza sa  mare de acţiune de 1300 mm, l-au făcut mai puternic şi chiar mai potrivit pentru aplicaţii precum paletizarea manipularea materialelor.

Coboţii au creat noi oportunităţi de automatizare în industrii dintre cele mai diverse, îmbunătăţind elasticitatea proceselor de producţie nu numai în marile companii de producţie, ci şi în întreprinderile mici şi mijlocii. Ei sunt uşor de implementat şi ocupă o zonă restrânsă în spaţiile în care operează. Aceşti roboţi au revoluţionat, de asemenea, abordarea faţă de siguranţă permiţând crearea unui mediu în care un om şi o maşinărie pot să conclucreze în deplină siguranţă. Peste 80% din soluţiile UR din întreaga lume funcţionează fără garduri de siguranţă, aspect care le permite să lucreze cot la cot cu angajaţii umani şi să le ofere acestora din urmă oportunitatea de a se elibera de activităţi repetitive şi îndeplini activităţi care să le aducă mai multă satisfacţie şi să crească calitatea producţiei.

Studiile au arătat că afacerile care utilizează roboţi colaborativi alături de angajaţi sunt cu până la 85% mai eficiente, fiind astfel mai competitive. Un alt beneficiu adus de aceştia este faptul că pot automatiza procese care nu au fost automatizate anterior. Datorită faptului că sunt versatili, flexibili, uşor de programat şi au o amprentă mică aceştia pot fi implementaţi rapid pentru automatizarea proceselor dintre cele mai diverse cu rezultate imediate.

Piaţa coboţilor se dezvoltă deja într-un ritm foarte rapid. În fiecare an, creşterea înregistrată este în medie cu 50,31% şi poate fi atribuită avantajelor necontestate ale coboţilor, inclusiv, printre altele, preţurilor scăzute şi amortizării rapide, care sunt deosebit de relevante pentru IMM-uri. Aproape 28% din întreprinderile mici şi mijlocii producătoare din România planifică robotizarea în următorii 2 ani - conform sondajului Barometru de robotizare a IMM-urilor, realizat de Universal Robots. 38,8% din aceaste companii intenţionează să implementeze coboţi. Cel mai important factor care motivează 100% din IMM-urile româneşti să implementeze automatizarea cu roboţi este creşterea calităţii produsului. Tot la acest capitol, al doilea loc este ocupat de două aşteptări aflate la egalitate: creşterea competitivităţii şi creşterea volumului producţiei (97,8%.) De asemenea, companiile ar dori ca, cu ajutorul roboţilor, să reducă timpul de producţie (92,7%), să reducă costurile de producţie şi, prin urmare, să-şi sporească eficienţa (92,2%), să elimine erorile umane (91,4%), să obţină standardizarea proceselor(90,5%), precum şi să crească flexibilitatea producţiei (88,8%) şi siguranţa muncii (88,5%).

Coboţii UR pot fi integraţi cu uşurinţă pentru a sprijini angajaţii în activităţi precum preluarea şi plasarea,asamblarea componentelor, ambalarea sau paletizarea mărfurilor, înşurubarea, sudarea etc.,fără a necesita abilităţi de programare speciale. Programarea lor, în funcţie de complexitatea sarcinii desfăşurate, poate dura doar câteva ore chiar şi în cazul unui membru mai puţin experimentat al echipei. De asemenea, pot fi reconfiguraţi şi relocaţi cu uşurinţă între aplicaţii, în funcţie de nevoile afacerii.

Fiecare model de robot colaborativ este susţinut de o serie de efectori finali Plug & Produce, software şi accesorii incluse în programul de certificare URĂ, care permit reimplementarea flexibilă a unui robot în diferite aplicaţii. Recent, în 2020, ecosistemul URĂ, cel mai mare şi comprehensiv ecosistemdin industrie de produse certificate perfect compatibile cu coboţii UR, a fost extins cu kituri cu componente software şi hardware necesare aplicaţiilor efectuate cu roboţi colaborativi. Acestea scad riscurile şi complexitatea unui proiect şi sunt gata pentru instalarea rapidă şi preluarea sarcinilor precum finalizarea, inspectarea, asamblarea, operarea maşinilor-unelte, îndepărtarea materialelor, distribuirea şi manevrarea materialelor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO