Info

(P) Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România se aşteaptă ca decesele cauzate de AVC să scadă cu 10% până în 2021

Autor: Publicitate

05.07.2019, 07:00 765

Certificarea a 25 de medici radiologi intervenţionişti şi crearea primului centru de stroke (centru specializat în Patologia Vasculară Cerebrală) la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş în 2019 sunt doi dintre paşii care vor duce în următorii ani la scăderea cu 10% a deceselor cauzate de accidentul vascular cerebral (AVC), a doua cauză de mortalitate din România. În prezent sunt 61.000 de pacienţi cu AVC pe an, iar circa 20% dintre aceştia nu supravieţuiesc în primele 30 de zile de la accident.

Mai mult, pe termen lung, în următorii trei ani, costurile cu finanţarea pentru AVC vor scădea de asemenea, după cum estimează Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR), care a organizat o conferinţă la Palatul Parlamentului pentru a prezenta situaţia actuală şi soluţiile pentru pacienţii cu AVC.

 „S-au făcut paşi importanţi, dar dacă privim realitatea ne dăm seama că nu am ajuns nici la jumătatea drumului. Dacă nu se implică factorul administrativ şi politic, nu se întâmplă nimic”, a spus profesorul universitar doctor Gheorghe Iana, preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România (SNRIR).

În România, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate şi dizabilitate, iar costul plătit de statul român depăşeste 650 mil. euro anual, cea mai mare parte din sumă fiind folosită pentru pacienţii care rămân cu sechele grave.

Soluţiile sunt investiţiile şi finanţarea, atât în medici şi echipamente, cât şi în centre noi la nivel naţional unde să ajungă rapid pacienţii cu AVC.

Primul astfel de centru a fost inaugurat în 2019 la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş, creat în parteneriat cu Spitalul Val D’Hebron din Barcelona, condus de prof. dr. Marc Ribo. La centrul din Târgu Mureş vor ajunge circa 3 milioane de locuitori din mai multe judeţe şi există, de asemenea, un registru pentru a monitoriza activitatea centrului, potrivit unui comunicat de presă.

De altfel, în România existau până anul acesta doar doi medici radiologi intervenţionişti, pentru că nu exista cadrul legal pentru pregătirea acestora, ceea ce a îngreunat dezvoltarea acestei ramuri a medicinei.

„Recunoaşterea acestei specialităţi a venit foarte târziu, deşi documentaţia a fost depusă cu mult timp în urmă. Cei 25 de medici pe care îi avem astăzi nu sunt mulţi, dar trebuie să ştim că anul trecut am pornit de la foarte puţin. Urmează să devină funcţionale aceste patru centre de trombectomie mecanică, a început cel din Târgu Mureş, urmează Suceava, se va implementa softul RAPID, iar anul viitor vom upgrada programele naţionale existente”, a precizat Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, prezentă la conferinţă.

Sunt 61.000 de pacienţi cu AVC în prezent în România, iar în 2017 au fost trataţi doar 80. Pacienţii care suferă un accident vascular cerebral trebuie să ajungă într-o unitate spitalicească unde să fie trataţi în primele şase ore de la declanşarea afecţiunii. Timpul rapid influenţează direct supravieţuirea pacientului şi acesta rămâne cu mai puţine sechele dacă ajunge în această fereastră de timp.

România plăteşte doar 8 euro per capita pentru pacienţii afectaţi de AVC, în vreme ce în Grecia, de exemplu, cheltuielile ajung la 50 de euro.

„Incidenţa directă şi indirectă a AVC ajunge la aproximativ 300.000 de bolnavi şi aparţinători. Costurile pentru statul român afectează serios PIB-ul, ajungând până la 0,4% anual. Crearea infrastructurii în care pacientul să fie tratat şi recuperat corect ar putea genera în următorii ani o reducere a acestor cheltuieli, până la 670 milioane de euro anual. Este evidentă necesitatea finanţării dezvoltării acestor centre multidisciplinare care vor fi o garanţie pentru creşterea ratei de supravieţuire şi recuperare pentru pacienţii afectaţi de AVC”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul de finanţe.

La conferinţă a participat şi Tudor Jovin, profesor doctor de origine română, unul dintre pionierii neuroradiologiei intervenţionale din Statele Unite ale Americii, care în prezent conduce departamentul de neurologie al Universităţii Cooper din New Jersey, SUA.

„În condiţiile în care fereastra de intervenţie pentru pacientul cu AVC este de maximum şase ore, necesitatea distribuirii corecte a centrelor de intervenţie la nivel naţional este foarte importantă”, a spus Tudor Jovin.

După centrul de la Târgu Mureş, în Suceava urmează să fie inaugurat un al doilea centru, iar pe listă mai sunt şi Iaşi, Timişoara. Specialiştii au menţionat că şi în sudul ţării - Craiova, Constanţa, ar trebui să existe astfel de centre care să se ocupe de pacienţi rapid.

„Mă bucur că am putut să creăm un cadru de discuţie instituţional în care să aşezăm la masă toţi actorii importanţi în crearea şi implementarea unei strategii pentru tratarea AVC, care va însemna atât de mult pentru România pe termen lung”, a spus Florin Buicu, deputat, preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor.

Propunerea SNRIR este ca în Bucureşti să se creeze cinci centre pentru acoperirea urgenţelor, urmând ca la nivel naţional să apară de asemenea astfel de unităţi în funcţie de distribuţia populaţiei.

„Până în 2018, România nu a avut un registru naţional al persoanelor afectate de accidente vasculare cerebrale tratate endovascular, motiv pentru care, statistic privind AVC, tipologiile intervenţiilor medicale şi evoluţia pacienţilor nu pot fi studiate. Dacă factorii decizionali respectă ce au promis, vom ajunge să intervenim în 1% dintre cazurile de pacienţi cu AVC, faţă de 10% rata de intervenţie în Europa în acest moment”, a mai precizat Gheorghe Iana.

În 2018 registrul naţional al pacienţilor cu AVC trataţi endovascular a fost donat de către compania Medtronic, care a iniţiat şi un parteneriat academic cu Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţionala din România, pentru pregătirea profesională a specialiştilor în radiologie intervenţională.

Medtronic este lider mondial în domeniul tehnologiei, serviciilor şi soluţiilor medicale şi pune la dispoziţie tratamente pentru aproape 70 de afecţiuni, unele dintre cele mai problematice boli cronice, precum diabetul, obezitatea, cancerul şi bolile cardiace.

Societatea de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţionala din România (SNRIR) este o organizaţie ştiinţifică şi profesională înfiinţată la finalul anului 2007, iar printre obiectivele Societăţii sunt acordarea de asistenţă de specialitate şi colaborarea cu instituţii şi organisme din ţară şi din străinătate pentru îmbunătăţirea activităţii medicale şi ştiinţifice a membrilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO