Info

(P) HR tradiţional vs. HR digital. Interviu cu Aurelian Chitez, director de vânzări Romanian Software

(P) HR tradiţional vs. HR digital. Interviu cu Aurelian...

Autor: Publicitate

15.06.2021, 09:00 722

Singura constantă din viaţa noastră este schimbarea. Este un adevăr valabil şi în business şi, la scară mai mică, în domeniul resurselor umane. Schimbarea înseamnă curiozitatea de a accepta inovaţia şi de a experimenta tehnologii care ne simplifică şi ne îmbunătăţesc munca.

În HR, schimbarea digitală se produce într-un ritm accelerat în companiile în care leadershipul caută soluţii reale pentru a optimiza spaţiile de lucru, pentru a le oferi angajaţilor nu doar o carieră, ci experienţe profesionale, dar şi pentru a crea o cultură a învăţării. Însă există organizaţii în care transformarea digitală întârzie să se întâmple, cu consecinţe asupra productivităţii angajaţilor şi performanţei business-ului.

Despre diferenţele dintre un HR tradiţional şi un HR digital vorbeşte Aurelian Chitez, director de vânzări în cadrul Romanian Software, într-un interviu acordat Ziarului Financiar.

  • Digitalizarea HR-ului a împărţit comunitatea specialiştilor în resurse umane şi a generat atât încredere în lucrul cu tehnologia, cât şi reticenţă. Care este atitudinea pe care ar trebui să o aibă oamenii de HR vizavi de automatizare?

Atitudinea potrivită pe care ar trebui să o avem în faţa tehnologiei este să ne informăm. Putem face acest lucru pe cont propriu, însă calea mai rapidă şi eficientă este să apelăm la experţi în automatizare. În piaţa HR tech din România, dezvoltatorii de programe software oferă şi consultanţă companiilor care vor să afle mai multe despre procesul de implementare a tehnologiei, costuri, randamentul investiţiei, beneficii. Odată informaţi, următorul pas este să luăm deciziile inteligente legate de modul în care folosim tehnologia pentru a îmbunătăţi viaţa profesională, spaţiul de lucru, relaţiile de muncă şi pentru a deveni un competitor mai puternic în piaţă.

Cred că reticenţa este de partea celor care încă nu au toate piesele din puzzle şi care sunt la început în procesul de a întelege beneficiile tehnologiei şi de a adopta un spirit inovator în organizaţie. Însă pot spune cu certitudine că se fac progrese, iar pentru multe companii din România investiţia în digitalizare a devenit o prioritate strategică.

  • Care sunt temerile celor care amână integrarea tehnologiei în business?

Una dintre temeri este aceea că angajaţii nu sunt pregătiţi să lucreze cu tehnologia. Programele software sunt foarte intuitive, iar angajaţii nu au nevoie de abilităţi tehnice deosebite pentru a lucra cu ele. Acest aspect se rezolvă cu suport din partea companiilor care implementează soft-urile. În plus de asta, să nu uităm că în companii există şi generaţiile tinere care sunt foarte obişnuite să lucreze cu aplicaţii şi să interacţioneze cu chatboţii. Pentru tineri, digitalizarea este unul dintre criteriile în funcţie de care îşi aleg joburile.

 

Cea mai comună dintre temeri este aceea că angajaţii pot rămâne fără locurile de muncă. Tehnologia nu elimină joburile, ci elimină sarcinile care îi fac pe oameni să fie ineficienţi şi expuşi riscului de a greşi sau elimină task-uri de rutină care îi frustrează, pentru că simt că nu îi ajută să crească profesional. Potrivit unui studiu KPMG, 56% dintre companiile care au integrat noile tehnologii în procesele interne au raportat o creştere a performanţei angajatilor, iar 54% au declarat că digitalizarea a eliberat personalul de task-urile administrative, repetitive.

O altă prejudecată este aceea că departamentul de resurse umane ar putea să-şi piardă calitatea umană. Dacă o companie foloseşte un soft de administrare personal, asta nu înseamnă că nu mai există interacţiune directă HR-angajaţi. Ce se întâmplă este că toată activitatea birocratică legată de întocmirea şi actualizarea contractelor de muncă, eliberarea adeverinţelor, aprobarea cererilor de concedii, generarea fluturaşilor de salariu, etc, se face din aplicaţie. Pentru oamenii de HR care lucrează cu soft-uri, asta înseamnă cu 40% mai mult timp liber pe care să-l dedice proiectelor centrate pe bunăstarea angajaţilor şi activităţilor care îi ajută să se conecteze cu angajaţii. Rolul HR-ului este să fie 100% prezent în viaţa angajaţilor şi să îi sprijine atunci când au nevoie, iar automatizarea le salvează specialiştilor în resurse umane timp pentru a fi alături de oameni.

  • Interacţionaţi cu mulţi experţi în resurse umane şi cunoaşteţi bine provocările acestei industrii.  Care sunt cele mai comune probleme cu care se confruntă departamentele HR care lucrează după metode clasice?

Atunci când companiile apelează la soluţiile digitale dezvoltate de Romanian Software, se află în punctul în care au dificultăţi în a gestiona documentele de personal şi a ţine pasul cu actualizările legislative. Când pontajul se ţine în condica de prezenţă şi orele de muncă se introduc manual în Excel, iar pe baza lor se calculează salariile. Când angajaţii nu primesc la timp adeverinţele sau informaţiile de care au nevoie. Când recrutorii filtrează manual sute de CV-uri, procesul de recrutare durează şi costă prea mult, iar rezultatele nu sunt cele dorite. Când evaluarea nu este un proces transparent, iar angajaţii nu primesc feedback, nu ştiu la ce cursuri au acces şi nu sunt informaţi despre programele de beneficii. Când munca departamentul de HR nu se bazează pe date statistice, pentru că nu are timp să le colecteze şi interpreteze. Iar datele statistice sunt o resursă foarte importantă, pentru că oferă multe indicii despre procesele de resurse umane care pot fi îmbunătăţite.

Pentru fiecare provocare cu care se confruntă departamentele de resurse umane care lucrează cu pixul şi hârtia, Romanian Software are soluţia digitală. Compania a dezvoltat platforma colorful.hr în cloud, un ecosistem de programe software care ajută companiile să automatizeze şi să optimizeze procesele de resurse umane: recrutare şi onboarding, administrare de personal, managementul documentelor, pontaj electronic, salarizare, training, evaluarea competenţelor, spaţiul personal al angajatului, comunicarea internă, softul de bugetare, softul HR Analytics, IRIS, chatbotul pentru HR.

În prezent, peste 700 de companii folosesc soft-urile de resurse umane din platforma colorful.hr, iar beneficiile se măsoară în reducerea cu până la 60% a costurilor de HR, gestionarea mai eficientă a documentelor de personal, îmbunătăţirea experienţei angajaţilor, eliminarea erorilor umane din fluxurile de lucru, reducerea timpului de calcul al salariilor, trecerea la o cultură bazată pe analiza de date.

  • Pentru ce procese de resurse umane există o nevoie mai mare de automatizare?

Pentru toate procesele de resurse umane, de la recrutare şi onboarding până la exit interviu. Proiectele de automatizare depind de nevoile companiei şi de obiectivele de extindere a business-ului. Romanian Software oferă consultanţă firmelor care vor să implementeze noile tehnologii şi le ajută să mapeze care sunt punctele critice din fluxurile lor de lucru, care sunt procesele care le scad productivitatea, unde au costuri mari şi eficienţă scăzută. Programele software din platforma colorful.hr pot fi adaptate în funcţie de cerinţele şi operaţiunile companiilor, pentru a le asigura o eficienţă maximă. Mai mult decât atât, în funcţie de nevoile clienţilor şi tendinţele din industria HR, dezvoltăm în platforma colorful.hr noi funcţionalităţi care simplifică munca specialiştilor HR şi a angajaţilor.

Despre Romanian Software

Romanian Software este unul dintre liderii pieţei din România în domeniul dezvoltării şi implementării de soluţii software în domeniul resurselor umane. Compania administrează, prin intermediul platformei colorful.hr, datele a peste 250.000 de salariaţi din România. Platforma colorful.hr oferă companiilor acces la aplicaţii de recrutare, administrare de personal, pontaj electronic, salarizare, training, evaluarea competenţelor, spaţiul personal al angajatului, comunicare internă, managementul documentelor, IRIS – chatbot HR, bugetare, HR Analytics. De asemenea, Romanian Software oferă servicii de externalizare a salarizării şi administrării de personal, recrutare şi leasing de personal, consultanţă fiscală şi în dreptul muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO