Info

(P) Docbook - de la pacient la medic printr-un click. Aplicaţie de avangardă în sistemul medical

(P) Docbook - de la pacient la medic printr-un click....

Autor: Publicitate

15.09.2017, 08:00 1205

1.Domnule Cristian Barbu, ati trecut de la un domeniu economic, energia eoliana, la domeniul IT, la o aplicatie pentru sistemul medical. Care a fost traseul dvs. in business pana la aparitia Docbook?

Ideea a venit dintr-o nevoie mai degraba personala si nu dintr-un considerent pur business. Nu sunt genul de antreprenor care se trezeste intr-o dimineata si striga “Evrika”!

In anul 1999 am plecat in UK, unde am deschis un business care a functionat foarte bine timp de 12 ani. Dar m-am intors pe meleagurile natale pentru ca am observat ca si aici existau foarte multe oportunitati de dezvoltare.

Ideea unei aplicatii de programari la doctor a venit dintr-o nevoie personala. Intr-o seara am resimtit o durere foarte puternica de spate si am inceput sa sun la diverse clinici medicale pentru a ma programa cat mai rapid la un consult. Dupa indelungi asteptari si repetate apeluri, nu am reusit sa gasesc un medic disponibil. Atunci am considerat ca ar fi foarte utila o aplicatie mobila care sa ajute oamenii sa isi gaseasca medicul de care au nevoie si sa se programeze in cativa pasi simpli la orice ora din zi sau din noapte, nu doar in orele de program ale clinicilor.

Din acea seara, m-am dedicat total acestei idei care s-a transformat intr-un proiect la care am lucrat aproape 18 luni, pornind initial cu o echipa mica dar care s-a dezvoltat intre timp. Nu as fi putut realiza acest proiect daca nu as fi fost inconjurat de oameni extrem de talentati si priceputi la programare, grafica, foto-video, vanzari si PR.

 

2. Care sunt atu-urile Docbook? De ce este revolutionara aplicatia pe care ati dezvoltat-o?

Atu-ul principal Docbook consta in faptul ca aplicatia iti permite sa te programezi la medic in timp real, fara sa fii nevoit sa dai telefoane si sa astepti minute in sir pana iti raspunde un operator. Aplicatia afiseaza medicii clinicilor partenere ordonati prin geolocatie, de la cel mai apropiat la cel mai indepartat de utilizator.

Pentru numele aplicatiei am combinat 2 termeni esentiali, doctor cu booking. Docbook ni s-a parut un nume potrivit dar inregistrarea marcii la OSIM a atras atentia Facebook Inc cu care a trebuit sa semnam o intelegere legala care ne limiteaza activitatea doar in sfera medicala.

 

3. In ce orase pot folosi utilizatorii aplicatia Docbook?

Aplicatia se poate descarca din App Store si Google Play doar pe teritoriul Romaniei. Deocamdata avem listate peste 20 de clinici si spitale din Bucuresti, care ne pun la dispozitie 500 de medici cu specialitati diferite. Doua dintre clinicile listate au medici si in Pitesti si Targoviste. Aceasta baza de date de medici este modificata si updatata constant, deoarece se adauga in fiecare zi noi doctori, iar rata de crestere este aproape ca o spirala exponentiala.

 

4. Cum se desfasoara cautarea pe Docbook? Care este riscul daca gresim o programare, se poate anula fara costuri?

Aplicatia permite utilizatorilor sa caute doctori dupa nume daca utilizatorul cinoaste numele unui medic sau dupa localitate, specialitate, data si forma de plata. Urmatorul pas este afisarea unei liste complete de doctori, incluzand imagini, adresa, precum si orele si zilele la care este disponibil pentru programare.

Programarea este gratis si poate fi anulata oricand, in cazul in care se doreste acest lucru, fara niciun cost sau obligativitate.

 

5. Aveti in plan sa mai lansati si alte aplicatii mobile?

Chiar daca este primul proiect din domeniul IT pe care il dezvolt, am si alte idei de proiecte pe care doresc sa le dezvolt in viitor, interconectate intr-un fel sau altul.

 

6. Are Docbook in plan extinderea nationala intr-un viitor apropiat?

Sigur, dorim sa ne extindem cat mai repede si in alte orase din tara. Suntem in discutii cu un investitor important, cu care vrem sa dezvoltam business-ul intr-un ritm foarte alert, incepand chiar din aceasta toamna.

In urma cu cateva zile am ajuns la un acord de colaborare cu un important furnizor de servicii medicale, ce detine o retea de clinici in 40 de orase din tara si in curand speram sa putem incepe integrarea in vederea testelor. Putem spune ca listam regulat clinici noi si numarul medicilor la care utilizatorii se pot programa prin Docbook creste zilnic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO