Info

(P) Delta Dunării, un rezervor de viaţă al planetei, conservat pentru copiii copiilor noştri

(P) Delta Dunării, un rezervor de viaţă al planetei,...

Autor: Publicitate

30.07.2019, 08:00 1890

În fiecare an tot mai mulţi turişti au ca destinaţie de vacanţă Delta Dunării. Statisticile arată o dublare a numărului de turişti în 2018 faţă de 2017, iar cifrele din 2019 se înscriu în aceeaşi tendinţă. Spectacolul naturii sălbatice, arhitectura tradiţională şi specificul culinar, observarea şi cercetarea plantelor şi animalelor sunt doar câteva motive pentru care Delta Dunării atrage ca un magnet atât de mulţi oameni.

Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în anul 1991, fiind clasificată ca Rezervaţie a Biosferei, pentru că a păstrat cea mai bogată biodiversitate, dintre toate deltele de pe Terra. Se întinde pe 3.446 de kilometri pătraţi, în cea mai mare parte aparţinând României, în regiunea istorică Dobrogea, şi parţial în Ucraina, fiind a doua ca mărime şi cea mai bine conservată dintre deltele europene. Definită drept unul dintre cele mai importante rezervoare de viaţă pe care le are planeta noastră, Delta Dunării este printre regiunile cele mai slab populate din zona temperată a Europei, cu o densitate redusă a populaţiei (3 locuitori/kmp) în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în care există câteva comunităţi mici şi izolate.

Pentru că Delta Dunării este atât de importantă, nu doar ca arie protejată sau ca destinaţie turistică, Uniunea Europeană a alocat o sumă semnificativă pentru proiectele din această zonă, care ajută atât autorităţile locale, cât şi mediul privat să se dezvolte în armonie cu natura şi în spiritul conservării a ceea ce putem numi „patrimoniul natural” al lumii. Este vorba de 1,1 miliarde de euro, fonduri europene, prin Mecanismul Investiţii Teritoriale Integrate (ITI). Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară. ADI – ITI Delta Dunării a fost constituită în scopul implementării acestui mecanism, pentru a ajuta cele 38 de localităţi din această regiune să găsească cele mai bune soluţii pentru a obţine bani europeni pentru proiecte cuprinse în Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării.

 

De ce a fost nevoie de un mecanism aparte pentru gestionarea proiectelor

Investiţiile Teritoriale Integrate (ITI) reprezintă un instrument financiar nou pentru perioada de programare 2014-2020, introdus de Comisia Europeană (CE) pentru a stimula dezvoltarea teritorială integrată. Investiţia teritorială integrată este un instrument de dezvoltare teritorială care presupune existenţa unei strategii de dezvoltare teritorială integrată aferentă unui teritoriu desemnat, a unui set de acţiuni care pot fi puse în aplicare pentru atingerea obiectivelor stabilite. Cu un buget dedicat teritoriului pe care îl acoperă, de 1,1 miliarde de euro din fonduri structurale şi guvernamentale, ITI Delta Dunării este, practic, cel mai mare proiect de investiţii al României. Banii vin prin aceleaşi linii de finanţare (POIM, POR, PNDR, POCU, POC etc.) dar diferenţa o fac ghidurile de implementare a proiectelor din teritoriu, croite pe specificităţi şi nevoi locale”, precizează Ilie Petre, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară.

ADI ITI Delta Dunării a sprijinit beneficiarii de pe teritorul Deltei Dunării pentru obţinerea finanţării pentru 651 de proiecte în mediul privat şi 123 de proiecte depuse de administraţia publică, în valoare totală de 393 milioane Euro, în ultimii 2 ani, după deschiderea apelurilor dedicate teritoriului. „Pentru a defini cât mai bine mecanismul ADI ITI Delta Dunării, l-aş putea compara cu un catalizator într-o reacţie chimică. Acest instrument a adus fondurile mai aproape de beneficiar, chiar dacă proiectele se depun tot la agenţiile regionale. Noi am fost, practic, interfaţa. Am explicat celor din zona publică, dar şi celor din privat, ce fonduri pot accesa, ce proiecte pot face, pornind de la ideile lor. Am încercat mai întâi să aflăm nevoile lor şi le-am transformat în proiecte. Este mai uşor să gestionăm câteva zeci de localităţi, faţă de câteva judeţe. Noi i-am şi încurajat pe oameni să acceseze fonduri europene”, explică preşedintele ADI ITI DD.

Instrumentul financiar ITI asigură finanţarea pentru proiecte din toate programele operaţionale, cuprinzând investiţii din Fondurile structurale şi de investiţii europene: Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime. Astfel, în perioada de programare 2014-2020, pentru instrumentul ITI au fost stabilite alocări indicative în valoare totală de circa 1,11 miliarde euro, distribuite în cadrul programelor operaţionale, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (407,64 milioane de euro); Programul Operaţional Regional (peste 358,10 milioane de euro); Programul Operaţional Capital Uman (60 milioane de euro); Programul Operaţional Competitivitate (60 milioane de euro); Programul Operaţional Capacitate Administrativă (16 milioane de euro); Programul Naţional Dezvoltare Rurală (168 milioane de euro - inclusiv contribuţia naţională); Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Marine (37 milioane de euro) şi Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (5 milioane de euro).

Alţi bani europeni se duc spre asfaltarea drumurilor, reabilitarea clădirilor publice, reţeaua de apă şi canalizare şi alte nevoi stringente ale primăriilor. Lucrările publice, pentru care benficiarii din zona ITI au obtinut finanţare cu sprijinul ADI ITI, sunt acum în faza de licitaţie publică, iar primele vor începe din toamna acestui an. La obţinerea finanţării pentru construirea celei mai mari părţi a podului peste Dunăre, care va lega Tulcea de Brăila, o contribuţie importantă a avut-o şi ADI ITI DD.

Dintre proiectele finanţate pentru beneficiarii din sectorul privat, multe sunt deja începute. Asociaţia acordă sprijin beneficiarior, astfel încât aceştia să obţină finanţare pentru proiecte, de la autorităţile de management care gestionează fondurile europene. ADI ITI ajută beneficiarii să pregătească proiectele şi să depună cererile de finanţare, primeşte cereri de avizare a proiectelor şi strategiilor de dezvoltare, respectiv monitorizează performanţele proiectelor.

În perioada 2007-2013, informaţiile despre finanţările din fonduri europene au fost greu accesibile pentru oamenii Deltei. În actuala perioadă financiară, Asociaţia a reuşit informarea corectă şi sprijinirea concretă a potenţialilor beneficiari în cadrul mecanismul ITI. „În prima perioadă de finanţare au fost foarte puţine proiecte depuse în această zonă, în primul rând din cauza lipsei informaţiei. Oamenilor le era frică să acceseze fonduri europene şi nici nu ştiau ce ar trebui să facă. Acum, situaţia este cu totul alta. Mulţi au înţeles cum trebuie să facă proiectele, cum să procedeze pentru a obţine finanţarea, ce paşi trebuie să urmeze. În orice etapă de construcţie a proiectelor, fie ne-am dus noi către beneficiari, fie au venit ei la noi şi le-am acordat sprijin, ceea ce facem şi în continuare, în perioada de implementare. Alocările se fac pe axe de finanţare. Până în prezent, cea mai mare alocare, de 200 de milioane de euro, este pentru podul peste Dunăre. În rest sunt alocări mici, în funcţie de numărul de proiecte pe care l-am considerat util, pentru a putea gestiona corect situaţia”, mai precizează preşedintele ADI ITI DD.

 

Rolul esenţial al Programului Operaţional Asistenţă Tehnică

Pentru a putea realiza toate aceste acţiuni, ADI ITI DD a avut nevoie de sprijin financiar pentru cheltuielile de funcţionare şi personal, pentru formarea experţilor ADI ITI, deplasările acestora în teritoriu, furnizarea de sprijin de tip helpdesk pentru beneficiari, organizarea de întâlniri cu responsabilii locali, workshopuri şi conferinţe etc. Acest suport a fost obţinut prin intermediul unui proiect finanţat din Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) 2014-2020 şi derulat timp de 3 ani, până la sfârşitul lui 2018.

POAT va finanţa cheltuielile ADI ITI DD până în 2023, finalul actualei perioade de programare. Noul proiect de asistenţă tehnică va da posibilitatea organizării de către ADI ITI a unor caravane în teritoriul Deltei Dunării, a unor ateliere de lucru, conferinţe tematice, realizarea de vizite de monitorizare la faţa locului pentru proiectele aflate în implementare şi promovarea proiectelor care constituie bune practici. Totodată, va fi extins sprijinul acordat beneficiarilor, prin achiziţionarea de servicii externe de expertiză pe diverse domenii, expertiză ce va fi pusă la dispoziţia beneficiarilor.

Acum se poate observa ce înseamnă înfiinţarea ADI ITI DD. Cifrele arată foarte clar progresul: în perioada 2007-2013 au fost depuse, în Delta Dunării, pentru zona publică doar 17 proiecte pentru cofinanţare prin Programul Naţional Dezvoltare Rurală (PNDR), iar acum sunt peste 80 de proiecte care vor primi finanţare. Pentru Programul Operaţional Regional (POR) au fost depuse doar 55 de proiecte în primul exerciţiu financiar, iar până la ora actuală sunt depuse 530 de proiecte, dintre care au fost deja semnate contractele pentru 187 dintre acestea.

 

____

Acest articol face parte din campania Ministerului Fondurilor Europene, „Bani europeni pentru idei româneşti” şi a fost publicat pe www.zf.ro , în cadrul proiectului „Campanii de comunicare pentru promovarea fondurilor ESI 2014-2020” (cod MySMIS 120088), cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2014-2020.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO