Info

(P) De ce afacerile făcute cu integritate şi caracter sunt sortite succesului. Interviu cu fondatorul companiei UTILBEN, Ruben Marian

Autor: Publicitate

31.03.2021, 08:00 1799

2020 a fost un an care a împins multe afaceri spre marginea prăpastiei financiare. Din păcate, multe au şi căzut în abisul falimentului. Dar pandemia COVID-19 şi criza economică ce i-a urmat au reprezentat un test pentru companiile de renume, cu experienţă şi vechime pe piaţă. O probă supremă în ceea ce priveşte modul de a face business şi în ceea ce priveşte cultura organizaţională.

Integritatea reuneşte principiile pe care le respecţi indiferent de obstacolele ce îţi ies în cale şi indiferent de context. Integritatea unei companii, a oamenilor care o conduc şi lucrează pentru ea, este cu adevărat testată atunci când este pusă în situaţia de a pierde bani. Pe scurt, integritate vs profit. Ce alegi în această situaţie?

Ruben Marian, CEO şi fondator al companiei UTILBEN, ne împărtăşeşte exemplul său de bune practici şi povestea unei afaceri de succes în vreme de criză economică. UTILBEN, companie aflată în topul vânzărilor de utilaje în România, şi-a făcut loc între liderii din industrie graţie unui model de business bazat pe integritate şi caracter. Model de business creat şi implementat de fondatorii acestei companii, soţii Ruben şi Oana Marian, şi transmis mai departe celor 70 de angajaţi, pe întreg parcursul celor 15 ani de experienţă.

Ruben, de ce consideri că integritatea şi afacerile merg mână-n mână?

Afacerile au la bază relaţiile între oameni. Şi, după cum bine ştim, orice relaţie sănătoasă are ca fundaţie integritatea şi caracterul părţilor implicate. Consider că acelaşi principiu se aplică şi în business. Încrederea şi deschiderea către colaborare coagulează mediul de afaceri şi sunt trăsături esenţiale ce ne vor ajuta să depăşim cu brio această perioadă crâncenă.

Mediul privat din România este privit cu oarecare scepticism, din cauza unor antreprenori lipsiţi de onoare, dar şi din cauza corupţiei caracteristice ţării noastre. Asta poate şi din cauză că, în urmă cu 30 de ani, oamenii au început să facă afaceri din instinct, după ureche. Fără să respecte înalte principii concurenţiale şi fără a avea un exemplu prealabil de bune practici. Aşa-zişii patroni ai anilor ‘90 erau oportunişti şi căutau să se îmbogăţească rapid.

Consider că practicile acelor vremuri sunt demult apuse şi că, în România de azi, nu mai este nevoie să o luăm pe scurtătura corupţiei pentru a avea o afacere de succes. Tocmai de aceea, compania UTILBEN va urma întotdeauna valori etice.

Care sunt beneficiile pe care ţi le aduce un mod corect de a face afaceri?

Importanţa cuvântului „onestitate” mi-a fost clară încă din copilărie. Provin dintr-o familie muncitoare şi cinstită. Atât bunicii mei, cât şi părinţii au fost fermieri. De aici, şi pasiunea pentru utilaje. Şi dorinţa de a schimba mediul de business prin afaceri făcute cu integritate şi caracter. Cred cu tărie în puterea exemplului şi în crearea unor modele pozitive pe piaţă, care să fie urmate şi dezvoltate.

Tatăl meu mi-a explicat că nu poţi să culegi roadele muncii tale a doua zi. Trebuie să ai îndelungă răbdare. Mai întâi, plantezi, apoi uzi, îngrijeşti şi tratezi culturile. În cele din urmă, după un sezon sau două de muncă asiduă, vei avea o recoltă bogată. Situaţia este aceeaşi şi în ceea ce priveşte afacerile.

Cât de rapid poţi face performanţă dacă respecţi toate regulile?

Vorbeam mai devreme despre scurtătura corupţiei. Ei bine, dacă urmezi calea cea dreaptă, succesul vine după ani şi ani de muncă. S-au împlinit 15 ani de când am plecat la drum fără experienţă, fără pile şi relaţii, fără resurse iniţiale. Astăzi, UTILBEN se află printre liderii furnizorilor de utilaje în România. Compania noastră a crescut chiar şi în anul pandemiei, 2020, şi am reuşit să creăm linii de business şi să dezvoltăm noi servicii: comercializare piese şi accesorii, închirieri, service, licitaţii de echipamente agricole şi de construcţii.

După 15 ani de muncă, www.utilben.ro este cea mai mare platformă online din România de vânzare de utilaje, ataşamente şi piese de schimb. Pe site-ul nostru, sunt listate peste 50.000 de produse, iar scopul nostru este ca 1 din 10 utilaje din Europa să fie furnizat de către UTILBEN.

Ruben, ai un sfat preţios sau un îndemn de urmat pentru cei care se gândesc să facă primii paşi în antreprenoriat?

Pleacă de la premisa că valorile şi caracterul nu se negociază. Da, vei avea suişuri şi coborâşuri şi vei fi tentat să alegi calea mai uşoară sau chiar să renunţi, dar trebuie să te ţii de planul iniţial, indiferent de repercusiuni. În primul an de UTILBEN, banca ne-a executat silit şi am pierdut apartamentul în care eu şi soţia mea locuiam. Ne-au fost furate trei utilaje din flota de închirieri şi am pierdut zeci poate sute de mii de euro. Am fost înşelaţi de furnizori, angajaţi, parteneri de afaceri. În pofida tuturor vicisitudinilor, am triumfat de fiecare dată!

Nu te abate de la calea cea dreaptă, obţine claritate şi nu-ţi pierde identitatea. Cine eşti este mai important decât ceea ce faci. În urma a celor 15 ani de când fac afaceri la nivel de top, sunt mai sigur ca niciodată că valorile şi principiile înalte sunt mai importante decât performanţa. Doar în acest fel, UTILBEN a căpătat reputaţia de garant al utilajelor fiabile!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO