Info

(P) Cererea pentru soluţii de şcoală digitală s-a dublat în ultimele 5 luni

Autor: Publicitate

03.09.2020, 08:00 2107

Activitatea şcolară şi relaţia profesor-elev a fost, în mod tradiţional, văzută în spaţiul bine delimitat al clasei sau al sălii de curs. Ultimele luni, însă, au presupus un proces fulger de readaptare şi regândire a tuturor activităţilor, pentru a putea ţine copiii în siguranţă, la distanţă. Astăzi, instituţiile de învăţământ trec printr-o etapă de digitalizare în care folosesc cataloage online pentru note, absenţe şi evaluări, soluţii de colaborare şi videoconferinţă ori de platforme pentru încărcarea temelor şi prezentarea lecţiilor.

Încă dinaintea anunţării pandemiei, pentru unele şcoli trecuse vremea în care notele erau scrise cu stiloul în catalog. Catalogul online a fost mereu una dintre cele mai populare soluţii adoptate de profesori din suita pentru şcoală digitală oferită de Orange Business Services. În noul context, nevoia de distanţare fizică a dublat cererea pentru platforme online din partea instituţiilor de învăţământ. Elevii au început să încarce sute de teme pe 24edu.ro şi tot acolo au loc milioane de interacţiuni între profesori şi elevi.

Primul pas în procesul de transformare digitală a unei şcoli este dotarea cu echipamente de tip tabletă ori laptop şi asigurarea conectivităţii în reţeaua Orange. De altfel, reţeaua Orange 4G este disponibilă pentru 98,86% din populaţia totală a României, inclusiv pentru 97,5% din persoanele aflate în mediul rural. Orange este certificată Ookla pentru cel mai bun internet mobil şi cea mai bună acoperire, aspecte esenţiale pentru un proces de învăţare în online.

Odată online, procesele ce s-ar fi petrecut la clasă sunt mutate pe 24edu.ro, o platformă oferită de i-Tom Solutions în parteneriat cu Orange Business Services. 24edu.ro a ajuns deja în peste 500 de şcoli şi la peste 200.000 de elevi. Pentru funcţia de catalog online, profesorii şi părinţii pot accesa inclusiv aplicaţiile mobile Android şi iOS.

Pe 24edu.ro sunt mai întâi încărcate, în siguranţă, toate datele despre clase, profesori şi elevi, după care poate începe activitate la clasa digitală:

  • Profesorii pot încărca materiale audio, video şi documente suport pentru elevi, pot susţine lecţii interactive şi transmite teme pe care vor oferi ulterior feedback.
  • În catalogul online, aplicaţia permite adăugarea de note, absenţe şi fişe de evaluare ale elevilor, acestea fiind vizibile imediat şi pentru părinţi. De asemenea, face posibilă raportarea directă spre Minister şi Inspectorat.
  • Opţiunea de generare automată a orarului este creată special pe structura sistemului românesc de învăţământ şi înlocuieşte efortul în ore sau chiar zile depus de şcoală.
  • Calendarul permite organizarea şi planificarea evenimentelor şcolare, extraşcolare şi ale şedinţelor interne sau ale celor cu părinţii.
  • Sunt create automat statistici esenţiale: rapoarte privind evoluţia elevilor (note, număr de absenţe etc.), generarea foii matricole etc.

Dincolo de transferul proceselor în digital, care se poate realiza uşor cu ajutorul unor aplicaţii intuitive şi a suportului pus la dispoziţie de echipele Orange Business Services, comunicarea dintre elev şi profesor rămâne cel mai important aspect al experienţei de învăţare. 24edu.ro este singura platformă din România care integrează soluţiile Office 365 de colaborare (inclusiv pe cele specifice Ministerului Educaţiei şi Cercetării) şi lucru la distanţă. Pentru utilizatori este mai simplu, deoarece pe acelaşi site online, cu care au fost deja obişnuiţi, pot edita temele, pot face videoconferinţe sau pot vorbi pe chat ori de câte ori copilul are nevoie de ajutorul profesorului sau învăţătorului.

Şcolile trebuie privite ca orice alte companii sau instituţii care caută simplificarea fluxurilor interne prin digitalizare. Pentru a-i ajuta să minimizeze efortul de gestionare a documentelor fizice, de la editare şi semnare până la stocare şi arhivare, Orange Business Services a adus în ofertă şi soluţii de semnătură electronică ori arhivare digitală. De asemenea, tot ceea ce se petrece în mediul online trebuie securizat. Astfel, orice proces de digitalizare cuprinde şi soluţii de securitate cibernetică.

Accesul la educaţie a fost mereu o prioritate pentru Orange. Încă de acum 4 ani, compania a lansat programul Digitaliada, prin care se implică direct în susţinerea învăţării digitale în mediul rural, prin încurajarea folosirii metodelor alternative de predare în scopul creşterii performanţei şcolare. Pe perioada suspendării cursurilor fizice, peste 30.000 de elevi, profesori şi părinţi au învăţat şi au ţinut legătura pe platforma Digitaliada „Învăţare şi testare online”. De asemenea, Fundaţia Orange a oferit spre folosinţă cele 1.500 de tablete utilizate în cadrul programului Digitaliada elevilor cu situaţii dificile din cele 50 de şcoli în care se desfăşoară programul.

Şcoala rămâne unul dintre cei mai importanţi piloni în dezvoltarea unei societăţi. Este esenţial ca aceste instituţii să-şi poată continua activitatea în orice situaţie, iar Orange Business Services oferă soluţiile şi asistenţa necesar dezvoltării unui sistem de învăţământ digital.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO