Info

(P) Analiză: Dinamică fără precedent pe piaţa de stomatologie din România, estimată la 2,1 miliarde de lei în 2020. Impactul pandemiei asupra comportamentului pacientului român

(P) Analiză: Dinamică fără precedent pe piaţa de...
19.07.2021, 10:49 5024

Piaţa totală de stomatologie din România este estimată la 2,1 miliarde de lei în 2020, de aproape 15 ori mai mult faţă de 2008, creşterea datorându-se, în principal, digitalizării stomatologiei moderne şi preocupării tot mai mari a românilor pentru sănătatea lor orală.

Analizând datele furnizate de Camera de Comerţ şi Industrie, este evident faptul că jucătorii de pe piaţa serviciilor stomatologice nu au fost ocoliţi de efectele economice ale pandemiei de COVID-19, mai ales în contextul în care clinicile au fost închise, timp de două luni, pentru a respecta restricţiile impuse de autorităţi.

Astfel, veniturile înregistrate, în 2020, au scăzut cu 4% vs anul anterior, în condiţiile unei creşteri previzionate de 15-16%. Totuşi, realizând o comparaţie între veniturile înregistrate în cele 10 luni de activitate din 2020 cu cele raportate într-o perioadă similară a anului 2019, se poate concluziona că piaţa de stomatologie a înregistrat, de fapt, o creştere de 14%.

Această valoare nu este departe de previziunile privind creşterea medie anuală, ceea ce demonstrează că pacientul român a continuat să fie preocupat de sănătatea sa dentară, iar opţiunea lui s-a îndreptat prepondent spre clinicile care au garantat siguranţa tratamentelor şi rezultate pe măsura aşteptărilor sale.

Comportamentul pacientului român în anul pandemiei

Pandemia a influenţat semnificativ comportamentul nostru în toate aspectele vieţii sociale, inclusiv în ceea ce priveşte vizitele la medicul stomatolog.

Un studiu realizat de grupul de clinici stomatologice DENT ESTET, lider consacrat al pieţei de medicină dentară privată din România, la nivel urban, în 2020, a relevat faptul că 38% dintre români au vizitat un cabinet stomatologic mai puţin de o dată pe an sau doar la nevoie, principalele motive pentru care ajung la dentist fiind urgenţele dentare.

Chiar dacă un alt studiu realizat de KANTAR în ianuarie 2021, la nivel naţional, indică faptul că alegerea medicului stomatolog se bazează, încă, în proporţie de 85% pe criteriul încrederii, o schimbare majoră poate fi observată în legătură cu gradul de informare a pacientului cu privire la tratamentele dentare disponibile în prezent.

Pacientul român este extrem de informat, se documentează temeinic în legătură cu tratamentele, tehnicile şi serviciile existente în acest moment, atât pe piaţa internă, dar mai ales pe piaţa internaţională. Acesta a devenit extrem de selectiv în alegerea medicului dentist, dorindu-şi servicii de calitate, aşa cum se găsesc în ţări cu tradiţie în medicina dentară din lume (SUA, Germania, Italia, Olanda), unde sisteme performante de asigurări permit accesul pacienţilor la tratamente care să răspundă celor mai exigente aşteptări.

Dinamica pieţei de stomatologie în 2020

Piaţa de stomatologie, una destul de fragmentată în continuare, deşi există clinici care au cifre de afaceri de peste 1 milion de euro, a cunoscut o dinamică fără precedent în 2020. Jucători importanţi din piaţă, precum DENT ESTET, Implant Expert şi Integra Medical Services, au raportat creşteri ale cifrei de afaceri faţă de 2019 şi şi-au continuat expansiunea la nivel naţional.

Astfel, DENT ESTET, parte a grupului medical MedLife, a raportat o cifră de afaceri de 67 milioane lei, în creştere cu 5% faţă de 2019.

Creşterea cifrei anuale de afaceri, în condiţiile în care clinicile au fost închise timp de două luni, a fost generată de trei factori:

Creşterea numărului de pacienţi noi. Conştienţi că problemele dentare pot avea un impact major asupra stării generale de sănătate, românii şi-au îndreptat atenţia spre clinicile dentare ce le-au oferit încredere, prin implementarea de măsuri suplimentare de siguranţă în realizarea tratamentelor dentare, în contextul pandemiei.

Românii au înţeles, astfel, că este mai bine să previi, decât să tratezi şi nu au amânat efectuarea tratamentelor, indiferent de situaţia epidemiologică din ţară.

Pacienţii existenţi şi-au finalizat planul de tratament. Imediat după deschiderea oficială a clinicilor stomatologice, începând cu 15 mai 2020, pacienţii DENT ESTET s-au reîntors în clinică să îşi finalizeze planurile de tratament, având încredere în măsurile de siguranţă implementate. Pacienţii DENT ESTET au ajuns astfel să se bucure de zâmbetul pe care şi l-au dorit, de o bună sănătate orală, şi implicit generală.

Creşterea semnificativă segmentului de cazuri complexe, respectiv a cazurilor de reabilitare orală completă. Experienţa pe care echipa de Implant Division a DENT ESTET a acumulat-o prin colaborarea cu Prof. Dr. Paulo Maló a poziţionat grupul de clinici drept principala alegere a pacienţilor cu severă atrofie osoasă.

Prof. Paulo Maló este inventatorul sistemului de implanturi All-on-4, cu ajutorul căruia se tratează cazuri ce păreau imposibile sau care aveau durata de tratament foarte îndelungată. Prin intermediul All-on-4, pacientul cu severă atrofie poate beneficia de o dantura fixă, perfect funcţionala şi estetică, într-o singură intervenţie.

Graţie acestui parteneriat, segmentul de cazuri complexe a continuat să crească, impactul asupra business-ului de adulţi al grupului fiind de 30%, în 2020.

„În anul 2020, obiectivul nostru major a fost siguranţa pacienţilor şi suntem mândri că munca susţinută şi dedicarea cu care ne întâmpinăm pacienţii de 22 de ani sunt răsplătite cu încrederea acestora în serviciile noastre. În ciuda crizei sanitare, românii au acordat importanţa cuvenită îngrijirii lor orale şi au ales garanţia unor tratamente moderne, realizate de o echipă de experţi, în condiţii de siguranţă şi cu cele mai performante tehnologii folosite în acest moment în medicina dentară, la nivel internaţional”, spune dr. Oana Taban, Fondator & Director General al grupului ce numără, în prezent, 11 clinici în patru mari oraşe din România.

Şi alte companii din top 10 jucători de pe piaţa de stomatologie din România au raportat venituri operaţionale în creştere în 2020, faţă de 2019. Este vorba despre compania Implant Expert, cu o cifră de afaceri de 59,2 milioane de lei, Valuma (16,5 milioane de lei) sau Integra Medical Services, cu 11,4 milioane de lei.

Dezvoltare organică vs achiziţii

Aceste creşteri le-au permis clinicilor stomatologice o dezvoltare mai accelerată şi investiţii în extinderea la nivel naţional, pentru a putea oferi cât mai multor români tratamente performante şi acces la tehnologie de ultimă oră.

Grupul DENT ESTET şi-a extins prezenţa în ţară, prin prima achiziţie din istoria companiei, respectiv preluarea pachetului majoritar de acţiuni al clinicii Krondent din Braşov, recunoscută la nivel naţional prin supraspecializarea în stomatologia LASER.

În 2021, DENT ESTET îşi continuă planurile de dezvoltare organică, prin deschiderea de noi clinici în Ploieşti (august) şi Craiova (octombrie). Portofoliul grupului va cuprinde, astfel, 13 clinici multidisciplinare cu servicii la standarde internaţionale, în Bucureşti, Sibiu, Timişoara, Braşov, Ploieşti şi Craiova, destinate tuturor categoriilor de vârstă.

“Evoluţia favorabilă a comportamentului de consum şi, implicit a economiei, datorate campaniei de vaccinare şi ridicării parţiale a restricţiilor, se reflectă şi în piaţa de stomatologie privată. Cifrele DENT ESTET pentru T1 2021 au reprezintat o consolidare a rezultatelor financiare înregistrate în 2020. Strategia de extindere la nivel naţional, stabilită încă din momentul parteneriatului semnat în 2016, a fost una ambiţioasă, iar anul 2021 se anunţă a fi unul fără precedent în dezvoltarea grupului de clinici stomatologice “, a declarat Mihai Marcu, Preşedintele Consiliului de Administraţie & CEO al Grupului MedLife.

Noi achiziţii a raportat şi compania Implant Expert, în urma investiţiei realizate de Morphosis Capital Fund I, fond de private equity axat pe companii mici şi mijlocii româneşti. În urma acestei infuzii de capital, Clinicile Dr. Leahu s-au extins în Iaşi (în sistem de parteneriat) şi Sibiu (preluarea pachetului majoritar al unei clinici).

Schimbările dinamice care au caracterizat piaţa de stomatologie anul trecut continuă şi în 2021. Astfel, fondul de investiţii creat de proprietarii Dedeman a anunţat preluarea unui pachet minoritar de acţiuni în reţeaua de clinici stomatologice Clinica Victoria, în timp ce clinici precum Life Dental Spa şi Unident au deschis noi unituri în alte oraşe.

Reţeta performanţei în stomatologie

DENT ESTET şi-a menţinut poziţia de lider pe piaţa de medicină dentară în toţi aceşti ani, dovedind că rămâne un business inovator, datorită implicării echipei de management în formarea de medici tineri, supraspecializaţi, şi crearea unei culturi organizaţionale bazată pe sharing şi mentorat, în beneficiul pacientului.

Ceea ce diferenţiază grupul DENT ESTET este faptul că fiecare clinică oferă servicii integrate de medicină dentară, fiind realizată de la zero cu investiţii în cele mai noi inovaţii în stomatologia modernă, ce vin în sprijinul medicilor pentru a oferi pacientului soluţii eficiente de tratament pentru toate tipurile de afecţiuni.

De asemenea, şansa de a beneficia de programe de dezvoltare profesională, de a avea acces la expertiza celor mai buni specialişti în domeniu şi la cele mai noi tehnologii existente la nivel mondial a constituit motivul pentru care medici tineri, aflaţi la început de drum, au ales să se alăture, an de an, echipei DENT ESTET, care a ajuns în prezent la peste 130 de dentişti. În plus, există încă specialişti care sunt parte din echipă încă de la început, respectiv de aproape 20 de ani.

Un alt ingredient de bază în reţeta performanţei în stomatologie îl constituie investiţia în “tehnologiile viitorului”, în echipamente şi tehnici avansate de tratament, astfel încât pacienţii să poată fi trataţi la standarde internaţionale, pe teritoriul ţării, fără a fi nevoiţi să se adreseze specialiştilor din străinătate.

Previziuni pentru anul 2021

Conform cifrelor anunţate până în prezent, DENT ESTET continuă să fie lider detaşat pe piaţa de medicină dentară din România, înregistrând în primele trei luni ale anului 2021 o cifră de afaceri de 22 de milioane de lei, în creştere cu 37% faţă de primul trimestru din 2020.

Raportat la previziunile pentru 2021, veniturile operaţionale înregistrate pe trimestrul I se situează peste nivelul bugetat la începutul exerciţiului financiar, în condiţiile unei pieţe aflate încă sub semnele impredictibilităţii generate de pandemia de Covid-19.

Pentru DENT ESTET, 2021 reprezintă un an fără precedent în dezvoltarea organică a companiei, cu deschiderea de două noi clinici, în Ploieşti şi Craiova, existând, totodată, negocieri privind alte achiziţii.

Deşi piaţa va continua să fie una fragmentată, numărul cabinetelor stomatologice fiind estimat, la nivel naţional, la peste 15.000, tot mai multe companii mici şi mijlocii s-au reorientat şi au înţeles că investiţiile în echipe performante de medici, dar şi în tehnologii de ultimă oră reprezintă cheia succesului.

Ca atare, a crescut interesul manifestat de clinici stomatologice din ţară pentru a veni sub umbrela celui mai puternic brand în stomatologia din România.

Numeroase clinici au înţeles care sunt avantajele oferite de apartenenţa la grupul DENT ESTET:

  • Integrarea medicilor tineri se realizează într-un proces foarte elaborat, prin cursuri şi traininguri pe toate specializările, efectuate intern de către medicii mentori
  • Posibilitatea oferită medicilor şi asistenţilor de a se dezvolta în cadrul unei echipe mature, cu expertiză în toate ramurile stomatologiei
  • Administrarea companiei revine în sarcina unei echipe manageriale profesioniste, iar avantajul puterii de negociere cu furnizorii nu este deloc de neglijat
  • Accesul la tehnologia digitală. Clinica DENT ESTET este preocupată să răspundă cerinţelor foarte specifice ale pacienţilor români, bine informaţi şi conştienţi de dezvoltările pe care digitalizarea le-a adus în stomatologia modernă, dotând clinicile grupului, dar şi laboratorul digital cu cele mai moderne echipamente pe plan mondial şi cele mai recente softuri medicale.

„Suntem interesaţi să devenim parteneri cu acele clinici stomatologice ce au planuri de dezvoltare şi care consideră că au un potential major de creştere. Locul acestora este alături de noi. Experienţa noastră ne-a demonstrat că atunci când protocoalele medicale sunt implementate corect, când implicarea tuturor, de la echipa de management, la medici şi personal auxiliar, este la fel de mare, iar prioritatea întregii activităţi este reprezentată de confortul şi siguranţa pacientului, compania va continua să se dezvolte sănătos, chiar şi în condiţii nefavorabile, precum cele din perioada pandemiei”, spune dr. Oana Taban, Fondator & Director General al grupului DENT ESTET.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO