Info

(P) 5G – internetul oamenilor, al afacerilor şi al lucrurilor

(P) 5G – internetul oamenilor, al afacerilor şi al...

Autor: Publicitate

17.12.2020, 08:00 949

Oameni conectaţi, angajaţi conectaţi, case conectate, obiecte conectate, maşini conectate, oraşe conectate. În 2020 conectivitatea a devenit un cuvânt la modă şi totodată o necesitate. De aceea, cu performanţe de invidiat, viteze de date foarte ridicate şi latenţă scăzută, „a cincea generaţie” de sisteme de telecomunicaţii, sau 5G, pare că va fi unul dintre elementele de bază ale economiei şi societăţii noastre digitale în următorul deceniu.

5G va fi cheia pentru o conectivitate omniprezentă, nu numai în folosul utilizatorilor individuali, ci şi al obiectelor conectate şi al afacerilor din diferite sectoare (aplicaţii de telemuncă sau de e-sănătate, managementul energiei, maşini automate, aplicaţii pentru smart homes sau smart cities), şi va duce astfel digitalizarea la următorul nivel. 

Miza 5G

Acum câţiva ani vitezele de până la 300Mbps promise de 4G+ păreau ceva desprins din cărţile SF, iar utilizatorii individuali erau fermecaţi de latenţa scăzută a reţelei, de accesarea instantanee a paginilor web şi de videostreamingul cursiv, în condiţiile unei schimbări în comportamentul de consum al conţinutului de entertainment odată cu apariţia serviciilor on demand şi ale primelor servicii oferite cu ajutorul obiectelor conectate (IoT). Tendinţele au devenit certitudini şi au trecut de early adopters, astfel încât aşteptările şi necesităţile în ceea e priveşte conectivitatea cer o performanţă a reţelei pe măsură. Iar în acest moment 5G este răspunsul.

Cu viteze potenţiale de până la 1,2 Gbps, 5G încântă şi depăşeşte totodată aria utilizatorilor individuali. Va fi la baza sistemelor de inteligenţă artificială, deoarece poate furniza colectarea şi analiza datelor în timp real. În acelaşi timp, va duce serviciile de „cloud” la un nou nivel, permiţând distribuţia de calcul şi stocare pe toată infrastructura.

5G – ambiţia europeană

La nivel european, există o sinergie a statelor pentru a conduce evoluţiile globale către această tehnologie strategică. Intuind oportunităţile 5G, încă din 2013 Comisia Europeană a stabilit un parteneriat public-privat pe 5G, numit 5G-PPP, pentru a accelera cercetarea şi inovarea în acest domeniu, iar în 2016 a creat un plan de acţiune comun european, denumit Horizon 2020.

Pe lângă definirea arhitecturii şi standardizarea 5G, obiectivul programului era de a începe lansarea serviciilor 5G în toate statele membre ale UE până cel târziu la sfârşitul anului 2020, urmată de o dezvoltare rapidă a reţelelor, pentru a asigura acoperire neîntreruptă 5G în zonele urbane şi de-a lungul căilor principale de transport până în 2025 şi pentru a susţine creşterea aşteptată a traficului de date. De asemenea, planul urmăreşte dezvoltarea reţelelor şi infrastructurilor de date în domeniile emergente, precum Machine-to-Machine (M2M) şi Internetul obiectelor (IoT).

Orange - reţeaua #1 în privinţa acoperirii 5G şi a performanţei serviciilor de date în zona metropolitană Bucureşti

Orange România este activ implicată încă din 2017 în proiectele de cercetare şi inovare 5G-PPP din cadrul programului european Horizon 2020 - 5G-PPP Slicenet, Matilda, 5G-EEVE şi 5G-VICTORI - şi contribuie activ la definirea, testarea si standardizarea noii tehnologii.

Orange le oferă clienţilor servicii 5G din noiembrie 2019. Echipamentele de reţea 5G şi frecvenţele pe care le are disponibile în urma licitaţiilor anterioare îi permit să ofere servicii şi viteze superioare celor din reţeaua 4G/4G+ în mai multe oraşe din România.

În Bucureşti, primul oraş unde au fost lansate comercial serviciile, locuitorii se pot bucura deja de 100% acoperire 5G. Mai mult, Orange a fost recent certificată de către auditorul independent LCC International reţeaua #1 în ceea ce priveşte acoperirea 5G şi performanţa serviciilor de date în zona metropolitană Bucureşti. Măsurătorile au fost efectuate în perioada 1 - 17 octombrie 2020 şi au confirmat că Orange România asigură 100% acoperire 5G în Bucureşti pentru clienţii săi, precum şi cel mai rapid internet 5G.

În prezent, reţeaua Orange 5G este disponibilă şi în alte 14 oraşe: Bragadiru, Braşov, Chitila, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Măgurele, Otopeni, Ovidiu, Pantelimon, Popeşti-Leordeni, Predeal, Timişoara şi Voluntari.

5G funcţionează alături de celelate tehnologii, 4G şi 3G, pe care le completează, iar toate formează astfel un ecosistem ce contribuie la experienţa finală oferită clientului. Faptul că Orange reuşeşte să ofere deja servicii 5G de calitate într-un oraş atât de aglomerat cum este Bucureştiul este o consecinţă a unor investiţii solide şi continue în infrastructură, care s-au derulat constant de-a lungul anilor, dar şi expertizei şi implicării profesioniste a inginerilor şi specialiştilor din echipa Orange.

Numărul de utilizatori este în continuă creştere, pe măsură ce aceştia descoperă beneficiile serviciilor 5G, iar numărul de dispozitive compatibile şi acoperirea cresc şi ele.

De asemenea, valoarea abonamentelor care acum au acces la reţeaua 5G a scăzut. Clienţii Orange care doresc să beneficieze de experienţa 5G pot alege acum abonamentul Smart 15, disponibil cu internet nelimitat 5G.

5G – avantaje pentru companii şi sectorul public

Cu viteze de până la 1.2 Gbps, 5G oferă performanţe similare celor oferite de reţeaua de fibră optică şi totodată avantajele conectivităţii mobile. Astfel, angajaţii companiei pot colabora în timp real, pot accesa resursele din reţeaua companiei şi pot face videoconferinţă – toate în acelaşi timp – la fel ca atunci când se aflau la birou.

În condiţiile în care tot mai mulţi angajaţi lucrează prin telemuncă – în timp ce de multe ori în aceeaşi casă copiii se conectează online la şcoală – este foarte important să ne putem baza pe conexiunea pe care o avem. Iar 5G aduce performanţe asemănătoare celor oferite de internetul prin fibră optică şi aduce un serviciu alternativ de conectare la punct fix. Se activează instantaneu şi fără cabluri suplimentare, doar cu ajutorul unei prize de curent. Este extrem de util nu doar din motive de estetică şi comoditate, dar şi în cazul unei relocări rapide.

Cu ajutorul 5G devin posibile aplicaţiile care necesită timp de răspuns foarte mic, procesare locală sau garantarea foarte strictă a parametrilor de transport: soluţii de realitate augmentată, control al roboţilor industriali ori al micilor vehicule autonome, control de la distanţă, reţele sigure pentru campusuri universitare, de producţie sau de business. Un exemplu concret, dezvoltat de Orange alături de compania Continental, este cel de intercontectare a convoaielor de camioane via 5G, ce permite scăderea consumului de combustibil şi a emisiilor de carbon în condiţiile în care camioanele se pot apropia mai mult, iar forţa de fricţiune a aerului se reduce semnificativ.

5G aduce aduce oportunităţi şi sectorului public, mai ales în zona soluţiilor de smart city. 5G poate sta la baza unor transformări majore în administraţie, turism sau trafic. Odată cu această conectivitate instantanee, va fi posibilă o comunicare în timp real între instituţiile publice pentru a uşura viaţa cetăţenilor şi relaţia acestora cu statul sau, dacă ne gândim la mobilitate, o comunicare între autovehicule, pentru o adaptare mai bună a traficului, sincronizarea intersecţiilor şi evitarea accidentelor în oraşe.

Exemple în acest sens sunt proiectele 5G-EVE şi 5G-VICTORI demarate în 2019 cu Municipalitatea Alba-Iulia, peste o reţea experimentală 5G dezvoltată pe baza colaborării la nivel European 5G-PPP. Prima aplicaţie demonstrează servicii media în zone dens populate, permiţând recunoaşterea şi identificarea unor situaţii de urgenţă folosind Inteligenţa Artificială, iar a doua aplicaţie realizează un sistem inteligent de măsurare a energiei electrice, permiţând întreţinerea predictivă şi proactivă a sistemelor de distribuţie electrică.

5G Online Challenge – ocazie pentru start-up-urile interesate de 5G

Pentru a susţine dezvoltarea produselor pe baza tehnologiilor 5G şi IoT, Orange a desfăşurat de curând concursul 5G Online Challenge. Astfel, s-au stabilit 5 noi colaborări în programul Orange Fab - programul prin care Grupul Orange sprijină activ startup-urile - cu INTERACT, ClarK Vision, MobileControl, Streamerse şi Telios, declarate câştigătoare.

Acesta este doar începutul. Prin toate aceste iniţiative, la fel ca prin investiţiile susţinute şi continue de-a lungul anilor, Orange îşi reasumă ambiţia de a oferi cea mai performantă reţea mobilă din România. 5G nu este doar un upgrade al acesteia, ci permisul pentru o realitate cu totul nouă a erei digitale. Face posibile şi tangibile nişte realizări pe care doar le intuiam şi le speram cu tehnologiile anterioare, cărora li se alătură în demersul de a le oferi clienţilor servicii de cea mai înaltă calitate, instantaneu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO