Info

(P) 2020 a fost cel mai bun an din istorie pentru Util SPC, un dealer de stivuitoare şi alte soluţii de intralogistică din sudul ţării care a mizat pe tehnologia de vârf şi a câştigat

(P) 2020 a fost cel mai bun an din istorie pentru Util...

Autor: Publicitate

01.02.2021, 09:00 681

În ciuda unui an 2020 care pentru majoritatea companiilor s-a dovedit a fi extrem de dificil, furnizorul de soluţii de intralogistică Util SPC din Giurgiu a înregistrat anul trecut cel mai bun rezultat din istorie, cifra sa de afaceri depăşind pentru prima oară bariera de 60 de milioane RON.

Pe o piaţă de intralogistică dominată autoritar de câteva companii multinaţionale, Util SPC a mizat pe soluţii high tech şi a beneficiat de creşterea accelerată a câtorva sectoare economice, mai ales a sectorului de e-commerce. Având o experienţă pe piaţa de profil de peste 20 de ani, după criza din 2008-2010 cei doi acţionari ai companiei au afiliat firma la reţeaua internaţională de distribuţie a mărcii americane de stivuitoare Crown. Crown este o companie mai puţin cunoscută în Europa decât marele său rival din SUA, grupul Yale-Hyster, dar deţine câteva avantaje competitive majore. Primul avantaj este dat de faptul că aproximativ 85% din fiecare echipament Crown este proiectat, realizat şi montat chiar în fabricile Crown din SUA şi Germania, sub directa îndrumare a inginerilor Crown, ceea ce înseamnă că utilajele americanilor sunt perfect integrate funcţional la nivel de hardware şi software. Pe de altă parte, acest lucru înseamnă că procesele de verificare a calităţii sunt net superioare faţă de media pieţei, fiind făcute intern, nu la furnizor. Al doilea avantaj principal e dat de faptul că filozofia Crown este una construită în jurul valorificării permanente a celor mai recente tehnologii. De aceea, nu întâmplător, Crown Equipment Corporation, demarată ca o mică aplicaţie manufacturieră în centrul Americii (în Ohio), a ajuns să domine autoritar piaţa de echipamente logistice pentru operatorii de e-commerce din SUA. În acest moment 92% dintre primii 50 de comercianţi online de pe continentul nord-american (printre ei numărându-se, fireşte, nume mari precum Amazon, Target sau Home Depot) folosesc utilaje Crown pentru a mişca mai rapid şi mai eficient mărfurile din depozite.

Dan Voinea, directorul general al Util SPC, e de părere că interesul pentru utilajele Crown a crescut odată cu impunerea pe piaţă a echipamentului Crown Wave Work Assist, care este o combinaţie inteligentă între un order-picker şi o nacelă de interior. Crown Wave este un soi de vehicul uşor, autopropulsat, care poate circula cu uşurinţă printre rafturile unui depozit, ajutând operatorul să se înalţe până la o înălţime de 3 metri. Cum în acest moment nu există un echipament similar de la concurenţă, adică unul la fel de uşor şi la fel de simplu de manevrat, Util SPC a dominat la discreţie o mică nişă a pieţei de intralogistică, până când clienţii români au început să se intereseze şi de posibilitatea de a achiziţiona alte utilaje Crown.

Interes care, fireşte, nu a rămas fără răspuns. În intralogistică utilajul tradiţional, de maximă forţă, rămâne stivuitorul contrabalansat (cu propulsie electrică, pe motorină sau pe GPL), adică binecunoscutul „motostivuitor cu furci”, cum este el denumit popular. În portofoliul de produse distribuite de compania din Giurgiu se regăsesc şi o serie de modele de stivuitoare Crown. Stivuitoarele Crown sunt în sine un vârf al tehnologiei, fiind echipate cu un sistem de operare propriu, Gena, care permite conectivitate la internet şi transmiterea în timp real de date despre utilizare pe baza cărora companiile îşi pot optimiza activitatea, dar Crown excelează mai ales în ceea ce priveşte soluţiile avansate de intralogistică, adică order-pickere şi reach-trucks. Multiplu premiate la expoziţiile internaţionale din industrie, soluţiile Crown s-au remarcat mereu prin tehnologiile futuriste pe care le înglobează şi care sunt gândite în aşa fel încât să poată mări spectaculos productivitatea operatorilor din depozitele în care sunt utilizate. De exemplu, tehnologia Xpress Lower prin care cele mai noi modele de reach-truckuri Crown îşi pot coborî catargul cu o viteză de un metru pe secundă, fără a se folosi energie suplimentară şi fără a se face rabat de la standardele de siguranţă, a fost dezvoltată de inginerii Crown pentru a eficientiza substanţial timpul de operare pe palet manipulat, un parametru foarte important în industrie. O altă invenţie, mănuşa cu telecomandă QuickPick, folosită pentru comanda deplasării autonome a order-pickerelor, a apărut după ce aceiaşi ingineri au căutat soluţii operaţionale de eficientizare a procesului de colectare comenzi. Cu ajutorul QuickPick operatorul se ocupă strict de manipularea mărfurilor în timp ce utilajul este deplasat la poziţia de picking dorită prin mănuşa-telecomandă.

Soluţiile Crown propuse pe piaţa autohtonă de Util SPC au început astfel să fie remarcate şi adoptate şi de clienţii români, mai ales de marii operatori din retail şi distribuţie, chiar dacă anul 2020 a fost unul problematic, dominat de pandemia de coronavirus. Dintre cele mai mari proiecte îndeplinite în acest an, pot fi amintite echiparea cu aproape 100 de utilaje a unui centru logistic deschis de cel mai mare operator de magazine „do-it-yourself” din Romania, precum şi livrarea, către un mare distribuitor de produse congelate, a unei flote complete de transpalete electrice, reach-truckuri şi order-pickere echipate cu acumulatori cu Litiu-Ion concepuţi special pentru funcţionarea la -24 grade Celsius. Dar livrări interesante au mai avut loc şi către diverşi operatori din zona e-commerce-ului, pe fondul creşterii explozive a acestui domeniu.

După câţiva ani în care a crescut cu minim 10%, piaţa de soluţii pentru intralogistică înregistrase deja o încetinire vizibilă în 2019. Cifrele disponibile până acum sugerează că în 2020 s-a ajuns la o contracţie a pieţei de încă 10%. Cu toate acestea cifra de afaceri a Util SPC a crescut cu peste 20%, depăşind pentru prima oară bariera de 60 de milioane RON. Giurgiuvenii au pariat pe tehnologie şi pariul s-a dovedit a fi unul câştigător. Înfiinţată în urmă cu două decenii de doi asociaţi, compania are în acest moment 72 de angajaţi şi deţine o reţea proprie de 9 unităţi de service răspândite la nivel naţional, prin care pot fi deserviţi rapid clienţi din toate judeţele României. Pe lângă Crown, în portofoliul firmei se mai regăsesc mărcile Hyundai (stivuitoare de mare tonaj), Trelleborg (anvelope) şi Enersys (acumulatori).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO