Info

Mini ghid de investiţii în Bitcoin şi alte criptomonede

ADVERTORIAL

Mini ghid de investiţii în Bitcoin şi alte criptomonede

Autor: Publicitate

11.11.2021, 07:00 4609

Monedele virtuale au devenit deja un produs oferit de tot mai multe case de brokeraj, dar investiţiile în aceste produse mai riscante, de aceea tranzacţionarea acestor active volatile rămâne o adevărată „artă”. Diferenţa dintre succes şi pierdere este dată de modul în care înveţi să alegi cea mai bună investiţie în criptomonede, precum şi să tranzacţionezi criptomonede fără a deţine neapărat activele de bază, la fel ca în cazul CFD-urilor pentru mărfuri, indici sau perechi valutare.

Care sunt principalele caracteristici ale Monedelor Virtuale?

Pentru a tranzacţiona cu succes trebuie să înţelegi cât mai multe despre cum funcţionează domeniul în care vrei să investeşti. Pe scurt, principalele caracteristici ale criptomonedelor sunt:

 
  • Descentralizarea - Monedele clasice aflate în circulaţie sunt controlate de un guvern centralizat, prin urmare, crearea acestora poate fi reglementată de o terţă parte. În schimb, crearea de monede virtuale şi tranzacţiile cu acestea se realizează în cadrul unei reţele descentralizate de tipul "peer-to-peer", numită Blockchain. Este vorba de un sistem monetar în care toate tranzacţiile sunt înregistrate şi validate nu de o bancă sau instituţie într-un registru central, ci de către toţi participanţii la reţea în acelaşi timp. În felul acesta se elimină riscul de fraudă, de asimetrie a informaţiei, de erori, viteza de procesare este mult mai mare, iar costurile sunt aproape eliminate.
 
  • Digitalizarea -  Când vine vorba de monede virtuale, totul este digital. Monedele virtuale/ digitale sunt stocate online în portofele digitale şi transferate tot digital în portofelele digitale ale altor persoane.
 
  • Open Source – Monedele virtuale sunt de obicei cu sursă deschisă (open source). Aceasta înseamnă că dezvoltatorii pot crea API-uri fără să plătească o taxă şi oricine poate folosi reţeaua sau se poate alătura acesteia.
 
  • Criptate – Monedele virtuale folosesc un sistem de criptare pentru a controla crearea de monede şi pentru a verifica tranzacţiile.
 
 
  • Disponibilitate - Transferurile Bitcoin sau, în general, de monede virtuale nu sunt condiţionate de zilele săptămânii sau de sărbători, fiind posibil să transferi bani 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Tranzacţiile sunt aprobate, practic, la fiecare 10 minute.
 
  • Costuri scăzute - În prezent, Bitcoin (BTC) este considerată o potenţială alternativă mai ieftină pentru transferul de bani, în special pentru sume mai mari. Acest lucru se datorează lipsei intermedierii din partea băncilor.

Cum tranzacţionezi monede virtuale?

Tranzacţionarea Bitcoin sau a altor criptomonede, precum Ethereum, Stellar, Dogecoin sau Polkadot, are la bază aceleaşi principii:

Metoda 1: Minarea

Prima modalitate de obţinere a propriilor monede Bitcoin a fost prin mining, minare. În momentul în care un miner validează o tranzacţie, aceasta este adaugată la registrul fiecărei entităţi participante la sistem. Pentru treaba pe care o fac, minerii primesc drept răsplata Bitcoin. În 2009, fiecare „block minat” aducea o ”recompensă” de 50 BTC celor care reuşeau să găsească „soluţiile” algoritmului.

Oricine poate fi miner. Pentru asta trebuie să pună la dispoziţie propriul calculator şi propria electricitate. Validarea se realizează prin rezolvarea unor algoritmi, găsirea cheii unor algoritmi. Practic, o reţea de actori independenţi este încurajată economic, plătită pentru a menţine legitimitatea istoricului tranzacţiilor. Cu alte cuvinte, criptomonedele sunt oferite drept răsplată oricui este dispus să ajute la menţinerea securităţii reţelei.

Metoda 2: Cumpărarea

Poţi, de asemenea, să îţi faci un cont anonim de monede virtuale şi să cumperi astfel dreptul de proprietate asupra monedelor virtuale printr-un exchange. Cu toate acestea, riscurile acestei metode sunt destul de mari.

În primul rând, atunci când deschizi o tranzacţie în piaţa monedelor virtuale, fondurile nu se află în contul tău, ci în contul exchange-ului. Din păcate, chiar şi în istoria scurtă a monedelor virtuale, am fost deja martorii unor exemple spectaculoase de burse de monede virtuale care s-au închis într-o singură zi, dispărând împreună cu fondurile investitorilor (Mt Gox). Există, de asemenea, exemple de tranzacţii cu monede virtuale care au fost exploatate de hackeri (Bithumb).

În al doilea rând, dacă ne pierdem numele de utilizator şi parola, sau dacă cineva ne fură contul, vom pierde monedele virtuale în mod irevocabil, fără posibilitatea de a cere ajutor. Nu există niciun loc unde să putem recupera datele pierdute sau monedele BTC furate.

Metoda 3: Tranzacţionarea CFD-urilor care au la bază Bitcoin – mai multă siguranţă

O altă metodă, este aceea de a tranzacţiona Bitcoin sau alte criptomonede, folosind „contractele pentru diferenţă”, aşa-numitele  CFD-uri.

CFD-urile îţi permit să iei o poziţie (cumpărare sau vânzare) care are la bază valoarea Bitcoin şi să anticipezi dacă aceasta o să crească sau o să scadă. Fiind vorba de un produs derivat, tu nu deţii activul de bază Bitcoin sau Polkadot sau alta monedă virtuală, ci, pur şi simplu, speculezi mişcările preţului, însă ai în plus nişte facilităţi unice pe care tranzacţionarea clasică nu ţi le oferă: pozibilitatea de short-selling (vânzare în lipsă) care îţi permite să speculezi şi valorifici şi scăderile nu numai creşterile, şi efectul de levier care îţi permite să mobilizezi doar un anumit procent din valoarea tranzacţiei şi nu întreaga sumă.

De exemplu, dacă estimezi că preţul Bitcoin o să scadă, atunci o să activezi o poziţie de sell sau short (vânzare în lipsă), urmând să răscumperi mai târziu la un preţ mai mic şi să marchezi diferenţa de preţ ca profit. Dacă estimezi că preţul Bitcoin sau al altei criptomonede o să crească, atunci o să activezi o poziţie de buy sau long (cumpărare), urmând să vinzi mai târziu la un preţ mai mare, marcând de asemenea diferenţa de preţ ca profit

Mai mult decât atât, presupunem că ai achiziţionat Bitcoin şi preţul începe brusc să scadă. Nu te panica, ai posibilitatea să te protejezi împotriva acestei scăderi tot prin posibilitatea de short-selling – deschizi o poziţie de vânzare de volum egal cu volumul de monedă cumpărată, care va evolua simultan cu poziţiile de cumpărare, îngheţând astfel rezultatul tranzacţiei. Astfel, indiferent în ce direcţie se duce preţul, portofoliul tău nu va înregistra variaţii atâta timp cât ai simultan deschise poziţii de volum egal şi în direcţii opuse. După ce trec scăderile şi preţul se reînscrie pe trend ascendent, poţi închide poziţiile de short şi tranzacţiile tale îşi vor relua cursul iniţial. Această tehnică se numeşte Hedging, una dintre cele mai cunoscute metode de acoperire a riscului.

Cum îţi protejezi investiţiile în criptomonede?

Deşi nu putem vorbi de o „reţetă” sigură în domeniul investiţiilor, există totuşi câteva subterfugii pe care traderii cu experienţă le folosesc pentru a înregistra cât mai multe câştiguri şi cât mai puţine pierderi:

 
  • Atenţie la platformă! Investitorii în criptomonede CFD au nevoie de o platformă de tranzacţionare care să aibă integrate instrumente de administrare a riscului - ordine de tip SL (stop loss) şi TP (take profit).

Stop loss (SL) -  Acesta este un ordin care protejează, folosit de investitori pentru a limita riscul în tranzacţionare. Ordinul SL reprezintă o comandă dată de către investitor platformei de tranzacţionare care spune că, dacă preţul atinge un anumit nivel stabilit în prealabil de investitor, atunci platforma trebuie să închidă automat tranzacţia, chiar dacă investitorul nu este conectat la platforma de tranzacţionare. Deci ordinul de SL este un ordin de limitare automată a pierderii, o metoda extrem de eficientă de protejare împotriva pierderilor.

TP (take profit) - Un ordin similar cu cel de Stop Loss, doar că este folosit pentru marcarea automată profiturilor la un nivel de preţ stabilit de investitor.

 
  • Ordinul în aşteptare! Dacă vrei să deschizi o poziţie la un anumit nivel de preţ, însă nu eşti sigur că vei reuşi să monitorizezi piaţa şi să fii în piaţă fix în acel moment pentru a iniţia un ordin manual, poţi plasa un ordin în aşteptare. Adică poţi da platformei comanda să deschidă automat, în lipsa ta, un ordin, daca preţul atinge un anumit nivel X. Astfel, ordinul în aşteptare se va activa automat odată ce preţul atinge nivelul specificat. Există patru tipuri diferite de ordine în aşteptare: “Sell Limit”, “Sell Stop”, “Buy Limit” şi “Buy Stop”. Ordinele ”Limit” vor deschide o tranzacţie în direcţia opusă a mişcării de preţ, în timp ce ordinele ”Stop” vor deschide o tranzacţie în direcţia mişcării preţului.
 
  • Alege o monedă virtuală puternică! Pe lângă CFD-ul standard care are la bază cotaţia unei monede virtuale în raport cu dolarul american, poţi tranzacţiona oricare altă monedă virtuală în raport cu Bitcoin sau Ethereum. Dacă consideri că EOS se bucură de perspective mai bune decât ETH, poţi deschide o poziţie long pe CFD-ul care are la bază EOSETH.
 
  • Diversificare! Traderii experimentaţi recomandă diversificarea portofoliului pentru atenuarea riscurilor. Spre exemplu, XTB România, oferă 14 Crypto CFD, printre care se numără deja „clasicele” Bitcoin şi Ethereum, dar şi altele precum Litecoin, Ripple, Stellar, Dogecoin şi Polkadot.
 
  • Hedging! Cu ajutorul CFD-urilor, investitorii îşi pot îngheţa tranzacţiile deja existente pentru a se feri de fluctuaţiile nedorite ale pieţei. O modalitate foarte bună de a limita riscul de pierdere este reprezentată de operaţiunile de hedging, strategie de investiţii care vizează limitarea impactului negativ al schimbării preţurilor, de exemplu, la Bitcoin sau acţiuni, prin deschiderea unei poziţii opuse, de vânzare în lipsă, pe instrumentele derivate. Spre deosebire de majoritatea tehnicilor de investiţii, hedging-ul nu presupune obţinerea de profit, ci limitarea pierderilor.
 

Disclaimer/ Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 72% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacţionează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luaţi în considerare dacă vă puteţi permite să vă asumaţi riscul ridicat de a vă pierde banii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO