Info

În faliment pentru restul anului 2013: Azi, ziua în care nevoile omenirii au depăşit resursele planetei

În faliment pentru restul anului 2013: Azi, ziua în...

Autor: Cătălina Butan

20.08.2013, 13:49 6786

Astăzi, 20 august 2013, marcăm Earth Overshoot Day, ziua în care populaţia din întreaga lume a epuizat toate resursele naturale pe care planeta le poate genera pentru acest an, potrivit Global Footprint Network, o organizaţie ecologică internaţională nonprofit.

Pentru restul anului 2013, funcţionăm astfel în deficit, consumând resursele pe care ar trebui să le folosim în anii următori.

Asemenea unei bănci care evaluează cheltuielile în raport cu veniturile, Global Footprint Network măsoară nevoile populaţiei în raport cu resursele naturale şi serviciile ecologice de care dispune. Datele trag un semnal de alarmă: în opt luni am consumat mai multe resurse şi am eliminat mai mult dioxid de carbon decât ar fi trebuit pentru întregul an.

Earth Overshoot Day este un concept creat de Global Footprint Network, care indica data din an din care începem să trăim “peste propriile posibilităţi” din punct de vedere al resurselor.

În 1993, Earth Overshoot Day a fost pe 21 octombrie în timp ce în 2003, pe 22 septembrie. Având în vedere trendul actual de consum, un singur lucru este cert: În fiecare an, Earth Overshoot Day este mai devreme decât anul anterior.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO