Info

Fintech-ul Filbo a ajuns la peste 1,000 de cereri de finanţare pe lună printr-o soluţie 100% digitală pentru mici antreprenori

Articol cu conţinut publicitar

Fintech-ul Filbo a ajuns la peste 1,000 de cereri de...

Autor: Publicitate

26.10.2021, 09:00 2596

Filbo este un fintech ce oferă finanţare pentru micro-întreprinderi şi antreprenori individuali. Platforma este braţul digital al OMRO, o instituţie financiară nebancară prezentă pe piaţă încă din 1994, fiind una din primele instituţii de microcreditare din România. Soluţia îşi propune să sporească accesul la finanţare pentru micii antreprenori, adresându-se unui segment care are nevoie de soluţii rapide şi flexibile.

Filbo se adresează antreprenorilor din sectoare diverse, cum ar fi comerţ, producţie, transport de marfă sau HoReCa, cu activitate a firmei de cel puţin 4 luni, mai puţin de 10 angajaţi şi o cifră de afaceri de maxim 2 milioane de euro, precum şi pentru PFA, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale. Soluţia oferă o experienţă 100% online: selectarea produsului, încărcarea documentelor, identificarea online, precum şi semnarea electronică a contractului. Antreprenorii pot aplica pentru un credit direct de pe www.filbo.ro sau prin aplicaţia mobilă pentru Android – şi în mai puţin de 10 minute pot primi o aprobare de principiu. Filbo nu necesită garanţii mobiliare sau imobiliare din partea antreprenorilor, întrucât creditele Filbo sunt acoperite de programul de garanţii europene EaSI, oferit de către Fondul European de Investiţii.

Lansarea platformei adresează o nevoie semnificativă în Romania, în contextul în care conform unui studiu BNR din Iunie 2021 - doar 15% din întreprinderile mici şi mijlocii au accesat o formă de finanţare oferită de către instituţii financiare vs. 64% în cazul companiilor mari. Acesta este unul din factorii care plasează România pe primul loc în Uniunea Europeana din perspectiva discrepanţei între nevoia de finanţare a întreprinderilor micro, mici şi mijlocii şi oferta disponibilă, având un nivel extrem de scăzut al creditării către sectorul privat.

Platforma Filbo utilizează soluţii de la furnizori cu experienţă pe piaţa din Romania, cum ar fi Namirial (pentru semnături electronice), Starbyte (pentru procesul de identificare online) sau Cegeka (pentru dezvoltarea aplicaţiei Filbo de mobil). Soluţia a beneficiat de suport financiar prin intermediul Facilitaţii de Dezvoltare oferite de Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE DF), un fond ce susţine dezvoltarea şi prosperitatea economică în regiune prin investiţii în succesul antreprenorilor micro şi mici, precum şi în îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru gospodăriile private.

Birocraţia şi timpul lung de răspuns se numără printre nemulţumirile invocate de antreprenori atunci când apelează la o soluţie de creditare rapidă pentru IMM-uri. Pentru o transparenţă crescută, Filbo publică pe website timpul mediu de aprobare în ultimele 30 de zile pentru un credit de până în 45,000 RON – acesta fiind de 8 ore, 46 minute şi 20 secunde în Septembrie ’21, mai rapid decât orice altă soluţie disponibilă în prezent pe piaţa din România. Clienţii cu nevoi mai complexe sau care necesită sume mai mari primesc şi un consilier care oferă consultanţă pentru business şi îi ghidează cu procesul de aplicare.

“Povestea Filbo a început anul trecut în mijlocul pandemiei, în contextul unui an foarte dificil pentru micii antreprenori din Romania. Programele de asistenţă financiară şi granturi au fost cu siguranţă utile, însă insuficiente şi de multe ori cu un timp de răspuns foarte ridicat. Însă pentru micile afaceri, viteza de reacţie e esenţială. Atunci când apare o nevoie urgentă, fie că e vorba de o reducere pentru achiziţia en-gross de marfă, sau de o cheltuiala neprevăzută cu mentenanţa unui mijloc fix, antreprenorii deseori trec prin mult stress abordând un număr de instituţii financiare, completând documente, deplasandu-se la sucursale, doar că să fie ţinuţi să aştepte zile sau săptămâni pentru un răspuns. Cu Filbo antreprenorii pot primi un răspuns în câteva ore – am avut clienţi care au aplicat pentru finanţare la 9 dimineaţa şi până la 15:00 aveau banii în cont.”, a menţionat Andrei Dogaru, Head of Product in cadrul echipei Filbo.

Thomas Reker, preşedintele EFSE DF, a remarcat: “Accesul la finanţare este crucial în dezvoltarea sectorului de micro-întreprinderi din Romania. Deşi acest segment reprezintă majoritatea afacerilor din ţară, antreprenorii se confruntă cu dificultăţi în accesarea finanţării de care au nevoie pentru a avea succes. Inovaţii digitale precum platforma Filbo sunt exemple de soluţii cu impact şi care privesc spre viitor, cu scopul de a sprijini dezvoltarea mediului de afaceri, creşterea veniturilor şi a gradului de ocupare a forţei de munca.”

Despre Filbo

Filbo este braţul digital al OMRO, o instituţie financiară nebancară înscrisă în Registrul General al Băncii Naţionale a României. În 2020, OMRO a accesat o finanţare de 2 milioane euro prin intermediul unui plasament privat de obligaţiuni, listat pe Bursa de Valori Bucureşti. Conform ultimului raport semestrial publicat pe site-ul Bursei de Valori, OMRO a raportat în primele 6 luni ale anului 2021 o creştere a portofoliului de credite cu 39% fata de finalul anului trecut (şi o dublare fata de aceeaşi perioadă din 2020).

Pentru mai multe informaţii puteţi accesa: www.filbo.ro

Despre Facilitatea de Dezvoltare EFSE

Facilitatea de Dezvoltare EFSE oferă asistenţă tehnică specializată, instruire şi alte forme de suport către instituţii, organizaţii şi persoane fizice din sectorul financiar şi ecosistemul mai larg. Prin dezvoltarea capabilităţilor organizaţiilor, acces la resurse, promovarea de bune practici pentru finanţare sustenabilă şi alte mijloace, Facilitatea de Dezvoltare multiplică impactul şi adresabilitatea fondului EFSE, oferind condiţiile necesare pentru ca antreprenoriatul sustenabil să prospere.

Pentru mai multe informaţii puteţi accesa: www.efse.lu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO