Info

Cercetătorii britanici au făcut un pas uriaş pentru tratarea orbirii

Cercetătorii britanici au făcut un pas uriaş pentru...

Autor: Cătălina Butan

22.07.2013, 14:12 1194

Cercetătorii britanici au făcut un pas important în lupta pentru tratarea orbirii, descoperind că  ţesutul ochilor care depistează lumină poate fi refăcut cu ajutorul celulelor stem, scrie BBC News.

O echipă de specialişti de la spitalul Moorfieds Eye Hospital, în colaborare cu cercetători de la University College London, a arătat că este posibilă înlocuirea celulelor fotoreceptoare din retină cu celule stem. Cercetătorii au folosit o tehnică nouă pentru a „construi” retina în laboratoare. Au fost utilizate mii de celule stem care au fost transformate mai întâi în fotoreceptori şi injectate în ochii unor şoareci orbi. Fotoreceptorii sunt celule din retina care reacţionează la lumină, transmitând impulsuri nervoase către creier. Testele au arătat că aceste noi celule se pot plia pe arhitectura ochilor şi funcţiona. Cu toate acestea, eficienţa este redusă. Din 200.000 de celule injectate, doar 1.000 s-au adaptat globului ocular.

Speciliştii realizează teste şi pe oameni, după ce efectele au fost dovedite doar pe animale.

Deşi este o descoperire uriaşă în lupta pentru tratarea orbirii, unii cercetători sunt de părere că eficienţă celulelor stem este mult prea redusă pentru a fi utilizate în medicina umană.

Sistemul imunitar al omului este foarte slab în zona ochiului iar din această cauza şansele ca organismul uman să respingă celulele stem sunt foarte mari. Zeci de mii de celule stem injectate în ochi vor îmbunătăţi vederea dar nu vor reface în totalitate un organ.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO