IMM

Videoconferinţa Confidex. Cum arată bilanţul companiilor în faţa crizei şi cât de vulnerabile sunt în această criză. Cum pot antreprenorii să meargă mai departe

Specialişti în gestionarea firmelor cu dificultăţi financiare, analişti economici şi antreprenori au participat la videoconferinţa Confidex - Provocările companiilor româneşti înainte şi după pandemie.

Specialişti în gestionarea firmelor cu dificultăţi financiare, analişti economici şi antreprenori au participat la videoconferinţa Confidex - Provocările companiilor româneşti înainte şi după pandemie.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

03.06.2020, 00:08 489

♦ Marţi a avut loc videoconferinţa Confidex - Provocările companiilor româneşti înainte şi după pandemie, organizată de Impetum Group şi Ziarul Financiar ♦ Dezbaterea face parte din proiectul mai amplu Confidex - Despre încrederea în economie în vreme de criză.

Relaţia statului cu mediul privat devine tot mai importantă în contextul crizei generate de pan­de­mie, iar ideea „salva­toare“ este cea de comunitate, pentru a crea legături între antrepre­nori şi in­sti­tu­ţii. Acestea sunt conclu­ziile video­conferinţei „Provocările com­pa­ni­ilor româ­neşti înainte şi după pandemie“, parte din proiectul mai amplu „Despre în­crederea în economie în vreme de criză“, demarat de Impetum Group şi Ziarul Financiar.

„Un lucru important este relaţia cu statul. La nivel global, statele au inter­ve­nit masiv la nivelul economiei, iar rolul statului va deveni tot mai im­portant. Într-o oarecare măsură, de­pinde de conduita fiecăruia să creăm o comunitate, să comunicăm mai bine cu oamenii şi companiile pe care le cunoaştem“, a spus Radu Hanga, pre­şe­dintele Bursei de Valori.

Colaborarea şi sentimentul de co­mu­nitate sunt ceea ce le trebuie antre­prenorilor în această perioadă de criză generată de pandemie, mai cred reprezentanţii mediului de business care au participat la videoconferinţă.

„Noi suntem generaţia schimbării şi trebuie să învăţăm să lucrăm împreună. Este momentul să ne dăm seama că nu mai putem individual şi că trebuie să creăm comunităţi. Este o chestiune de conştientizare şi de creare a unor obiceiuri. Trebuie să dialogăm şi să nu mai presupunem că noi avem toate răspunsurile“, a spus Andrei Cionca, CEO şi fondator al Impetum Group.

Grupul pe care îl conduce a iniţiat un studiu prin care îşi propune să radio­grafieze cât mai exact, într-o ma­nieră ştiinţifică, percepţia mediului de afaceri românesc în contextul critic actual.

„Am constituit un eşantion ambi­ţios, stratificat pe câteva criterii - cifră de afaceri, număr de angajaţi, dar şi ma­rile domenii din economie. Ţintim domenii precum agricultură, industrie, ener­gie, HoReCa, construcţii şi servi­cii. Vom face o separare între com­pa­nii cu cifră de afaceri până în 1 milion de euro, apoi cele cu afaceri între 1 şi 5 milioane de euro şi cele cu peste 5 mi­lioane de euro, marile compa­nii din eco­nomie, cele care setează tren­duri“, a spus Alina Bîrsan, coordo­na­tor research la Impetum Group.

Radiografia actuală a economiei arată mai multe probleme care pot deveni puncte slabe în faţa crizei, după cum a subliniat Iancu Guda, preşedin­te­le Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România.

„Problemele economiei româneşti sunt multiple. Primele 1.000 de compa­nii active în România concentrează jumătate din veniturile tuturor firmelor - 520.000 în total. Asta înseamnă o pătură de mijloc foarte subţire. Avem foarte multe companii mici, 95% sunt microîntreprinderi, firme cu venituri sub 1 milion de euro. O altă problemă este capitalul de lucru negativ“, a spus Iancu Guda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO