IMM

România are al doilea cel mai mic impozit pe dividende din UE. Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: „Sistemul fiscal este defect. Impozitarea capitalului este mică, iar profiturile se scot din firme în loc să se reinvestească.“

România are al doilea cel mai mic impozit pe dividende...

Autor: Adelina Mihai

22.06.2021, 07:00 3198

România are al doilea cel mai mic impozit pe dividende (5%) şi al şaselea cel mai mic impozit pe profit (16%) din rândul statelor UE, arată o analiză realizată de Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

„Sistemul nostru fiscal este defect în foarte multe zone şi de aceea nu trebuie să ne mire că avem anomalii precum foarte puţini salariaţi şi foarte mulţi declaraţi ca fiind liber întreprinzători“, a explicat Ionuţ Dumitru.

Cu un impozit pe dividende de numai 5%, România se află pe acelaşi nivel al impozitării dividendelor cu Bulgaria şi Grecia şi are o cotă mai mare de impozitare decât Letonia, unde dividendele nu sunt impozitate.

La polul opus se află Irlanda, cu o cotă de impozitare a dividendelor de 51%.

„Acţionarii scot bani din companii cu un impozit pe di­vidende mult mai mic decât în alte state, de numai 5%. Irlanda are un impozit pe dividende de 51%. Taxarea e mică în Irlanda când profiturile sunt reinvestite, dar dacă ele sunt scoase din firmă, taxarea e mare“, a spus Dumitru.

Anomalia impozitării reduse a capitalului a creat, la rândul ei, alte anomalii. Pentru că taxarea pe salarii este mare, România are mulţi salariaţi plătiţi cu salariul minim (1,6 milioane din 5 milioane), iar salariile mari sunt plătite pe SRL-uri, pentru că taxarea firmelor e mult mai mică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO